Στα τάνκερ πάει καλά η Navios

nave_photon
H ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Navios Maritime Acquisition Corporation (Navios Acquisition) απ’ ότι φαίνεται ποντάρει στη βιομηχανία των τάνκερ και βγαίνει κερδισμένη, ανακοινώνοντας πριν λίγες μέρες την απασχόληση επτά δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου σε αυξημένες τιμές και μια ναύλωση δύο ετών για το πρόσφατα παραδοθέν VLCC της, το Nave Photon.

Στον τομέα των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, η Navios Acquisition ανέφερε ότι επτά πλοία -τέσσερα LR1 και τρία MR2 τάνκερ- είχαν επεκτείνει τις ναυλώσεις τους σε τιμές αυξημένες κατά περίπου 22% κατά μέσο όρο. Η Navios Acquisition εκτιμά ότι όλα μαζί τα πλοία αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 33,4 εκατ. δολάρια συνολικού EBITDA κατά τη διάρκεια των ναυλώσεων, που είναι 3 χρόνια στην περίπτωση των LR1s και 1 έτος για τα MR2s.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα πως το κατασκευασμένο το 2008 VLCC Nave Photon (χωρητικότητας 297.395 dwt), που παραδόθηκε στην εταιρεία νωρίτερα αυτό το μήνα, έχει δοθεί για δύο χρόνια έναντι 40.488 δολαρίων (καθαρά) ανά ημέρα. Η εταιρεία υπολογίζει ότι το πλοίο αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 21,8 εκατομμύρια δολάρια συνολικού EBITDA κατά τη διάρκεια αυτής της ναύλωσης.

Οι δύο αυτές ανακοινώσεις έγιναν στα πλαίσια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου του 2015, όπου η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 69,6 εκατ. δολαρίων και 23,2 εκατ. δολάρια για το τρίτο τρίμηνο του 2015. Συγκριτικά το 2014, η Navios είχε καταγράψει καθαρές ζημίες ύψους περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τους πρώτους εννέα μήνες και καθαρά έσοδα μόλις 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το 3ο τρίμηνο του 2014.

Η Αγγελική Φράγκου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Navios Acquisition, χαιρέτισε τα στοιχεία “ρεκόρ” ως “υλικές βελτιώσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2014”.

Το Nave Photon είναι ένα από τα δύο VLCCs που η Navios Acquisition συμφώνησε να αποκτήσει το 3ο τρίμηνο του 2015. Το άλλο πλοίο, το κατασκευής 2009 Nave Spherical (297.188 dwt), παραδόθηκε στην εταιρία στις αρχές Νοεμβρίου και έκτοτε έχει ναυλωθεί για δύο χρόνια σε μια τιμή των 41.475 δολαρίων (καθαρά) ημερησίως.

Με την παράδοση των δύο VLCCs, η Navios Acquisition έχει συνολικά στόλο 39 πλοίων, που αποτελείται από οκτώ VLCCs, 27 δεξαμενόπλοια μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου και τέσσερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς χημικών προϊόντων.

Τα χαρμόσυνα νέα από τον τομέα των τάνκερ δεν μπορούν να αντιστρέψουν βέβαια την αρνητική εικόνα στον τομέα του ξηρού χύδην και των container, όπου η Navios Maritime Partners και η Navios Maritime Holdings, εξακολουθούν να πλήττονται από την πρωτοφανή ύφεση.

Διαβάστε επίσης: Navios: Ενισχύει το στόλο της με νέο δάνειο 125 εκατομμυρίων

Διαβάστε ακόμα