Στη διάθεση των αρχών το «μαύρο κουτί» του καμένου και μισό βυθισμένου X-Press Pearl

Εμπειρογνώμονες στη Σρι Λάνκα βρήκαν και ανέκτησαν τη συσκευή καταγραφής δεδομένων του πλοίου (VDR), δήλωσαν αξιωματούχοι καθώς οι αρχές διόρισαν επιτροπή για να εξετάσουν τις επιπτώσεις του συμβάντος στο θαλάσσιο περιβάλλον. Το υπό σημαία Σιγκαπούρης πλοίο μετά την πυρκαγιά συνεχίζει και βυθίζεται σιγά σιγά,

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κάποια διαρροή πετρελαίου ή άλλων χημικών, σύμφωνα με δήλωση της Λιμενικής Αρχής της Σρι Λάνκα το Σάββατο.

Το Ναυτικό της Σρι Λάνκα, η Ακτοφυλακή της Ινδίας, οι διασώστες και οι τοπικές αρχές είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε τυχόν ρύπανσης από πετρέλαιο ή αλλά χημικά και βρίσκονται επί του παρόντος στο σημείο παρακολουθώντας στενά την κατάσταση 24 ώρες το 24ωρο, ανέφερε η δήλωση.

Εμπειρογνώμονες από τη Γραμματεία Εμπορικής Ναυτιλίας με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού της Σρι Λάνκα ανέκτησαν το Σάββατο το Voyage Data Recorder ή VDR γνωστό και ως «μαύρο κουτί» του MV X-Press Pearl.

Το φορτηγό πλοίο, που μεταξύ άλλων μετέφερε φορτίο χημικών και πρώτων υλών για καλλυντικά από την Hazira στο Γκουτζαράτ, έπιασε φωτιά στις 20 Μαΐου στα χωρικά ύδατα της Σρι Λάνκα έξω από το λιμάνι του Κολόμπο.

Και τα 25 μέλη του πληρώματος του πλοίου τα οποία είναι Ινδοί , Κινέζοι, Φιλιπινέζοι και Ρώσοι διασώθηκαν στις 21 Μαΐου.

Το ανακτημένο VDR έχει παραδοθεί στις τοπικές αρμόδιες αρχές για να εξεταστεί και να βοηθήσει στις έρευνες.

Το VDR είναι ένα όργανο που έχει εγκατασταθεί με ασφάλεια σε ένα πλοίο για τη συνεχή καταγραφή ζωτικών πληροφοριών που σχετίζονται με τη λειτουργία του. Τα δεδομένα VDR σε ένα πλοίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πληροφορίες και στοιχεία κατά τη διάρκεια μιας έρευνας κάποιου ατυχήματος ή άλλου συμβάντος.

Διαβάστε ακόμα