Τα μεγαλύτερα σε ηλικία τάνκερ και τα πλοία Ro/RO έχουν διπλασιάσει την αξία τους φέτος!

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων Ro/RO, τα δεξαμενόπλοια aframax και τα δεξαμενόπλοια MR είναι οι τύποι πλοίων των οποίων έχει υπάρξει η μεγαλύτερη αύξηση στην αξία τους από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Σε μια χρονιά όπου οι αποτιμήσεις των πλοίων για τους περισσότερους τύπους πλοίων έχουν παρουσιάσει ισχυρές ανόδους χάρη στις ανοδικές αγορές και στα «κλεισμένα» ναυπηγεία, τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων και τα δεξαμενόπλοια ξεχωρίζουν ως οι μεγάλοι νικητές.

Τα παλαιότερα δεξαμενόπλοια aframax και τα πλοία Ro/Ro κατάφεραν να διπλασιάσουν την αξία τους φέτος, δείχνουν τα νέα δεδομένα, δραματικές ανατιμήσεις σπάνια παρατηρούνται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές των εταιρειών μεταφοράς αυτοκινήτων έχουν φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών με το ημερήσιο ναύλο για ένα σύγχρονο πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων μεγέθους panamax να φτάνει τα 120.000 δολάρια την ημέρα με τους αναλυτές να είναι σίγουροι ότι τα ναύλα μπορεί να φτάσουν σύντομα τα 150.000 δολάρια ανά ημέρα.

«Με λίγα λόγια, γινόμαστε μάρτυρες της μεγαλύτερης ανοδικής πορείας στην ιστορία του κλάδου, η οποία δεν δείχνει εμφανή σημάδια χαλάρωσης», σχολίασε ο αναλυτής της VesselsValue, Dan Nash.

Για τα δεξαμενόπλοια, εν τω μεταξύ, η αναζήτηση μεγαλύτερων σε ηλικία πλοίων τα οποία εκμεταλλεύονται την υψηλή αγορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές σε άλμα για αρκετούς μήνες.

Τα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού χύδην φορτίου και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων βλέπουν τις τιμές τους να ολισθαίνουν προς την άλλη κατεύθυνση…

Διαβάστε ακόμα