Κύπρος: Θέματα που απασχολούν την παγκόσμια ναυτιλία συζήτησαν Υφυπουργός Ναυτιλίας και Γ.Γ. ΔΝΟ Kitack Lim

Θέματα που απασχολούν τη παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και ειδικότερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, συζήτησαν σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης και ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) Kitack Lim.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε διαδικτυακή συνάντηση που είχε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού συζητήθηκε συγκεκριμένα η μεγάλη πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλίας και οι διάφορες πρωτοβουλίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρυθμιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΔΝΟ σε ό,τι αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και υπογράμμισε την πρόοδο που σημειώθηκε στον στόχο μείωσης της έντασης του άνθρακα από τη ναυτιλία.

Επίσης, ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για το σχέδιο περιβαλλοντικών κινήτρων που πρόσφατα υιοθέτησε η Κύπρος, με στόχο να ενθαρρύνει τη ναυτιλιακή βιομηχανία στην προσπάθεια που καταβάλλει για μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας συνάμα τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΔΝΟ εξήρε την ενεργό παρουσία και εποικοδομητική στάση της Κύπρου στις εργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ιδιαίτερα στα θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην πρόληψη της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία, καθώς και στην επικαιροποίηση της στρατηγικής του Οργανισμού για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα κατά τρόπο βιώσιμο και ρεαλιστικό.

Παράλληλα, τις δύο πλευρές απασχόλησε και το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την πανδημία σχετικά με τις αλλαγές πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό των ναυτικών.

Ο κ. Kitack Lim χαιρέτησε τις ενέργειες της Κύπρου, τόσο για τη διευκόλυνση αλλαγής πληρωμάτων και επαναπατρισμού χιλιάδων ναυτικών όσο και για την πρόταση της Κύπρου για διαμόρφωση ένας προγράμματος εμβολιασμού των ναυτικών σε παγκόσμιο επίπεδο, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της Κύπρου να εργαστεί με την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα για να εξευρεθεί μια αποτελεσματική και πρακτική λύση στη διάθεση των εμβολίων στους ναυτικούς.

Με αφορμή την αύξηση των περιστατικών πειρατείας σε πλοία στη Δυτική Αφρική και ιδιαίτερα στον Κόλπο της Γουινέας, ο Υφυπουργός ενθάρρυνε τον Γενικό Γραμματέα όπως αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να εξευρεθεί μόνιμη λύση σε διεθνές επίπεδο.

Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, είναι έτοιμη να συνδράμει ουσιαστικά σε μια συντονισμένη προσπάθεια για το μείζον αυτό θέμα που ταλανίζει τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο κ. Kitack Lim χαρακτήρισε την Κύπρο ως ένα από τα πλέον πετυχημένα ναυτιλιακά κράτη με σημαντική συνεισφορά στην παγκόσμια ναυτιλία και στο έργο του ΔΝΟ.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας αποδέχτηκε την πρόσκληση του Υφυπουργού να παραστεί και να χαιρετήσει τις εργασίες του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2021», που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 10-13 Οκτωβρίου.

Πηγή: sigmalive.com

 

Διαβάστε ακόμα