Τιμητική διάκριση στο Ίδρυμα Ευγενίδου για την προσφορά του στην ΑΕΝ Ιονίων Νήσων

Το Ίδρυμα Ευγενίδου τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στη ναυτική εκπαίδευση και για την δωρεά της αποκατάστασης και πλήρους ανακαίνισης των κτηριακών υποδομών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων (ΑΕΝ) στην Κεφαλονιά, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου στο Αργοστόλι. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεπέρασε το ποσό των 700.000 ευρώ και περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα κτήρια της ΑΕΝ στο Αργοστόλι, τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό της, καθώς και την τοποθέτηση ενεργειακών παραθύρων.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, παρέλαβε αναμνηστικό ενθύμιο από τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, καθώς και τιμητική πλακέτα με τη σημαία του Αρχηγού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, την οποία παρέδωσε ο ίδιος ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος κ. Θεόδωρος Κλιάρης.

Στην εκδήλωση, επίσης τιμώμενο πρόσωπο ήταν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κα. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, για την συμβολή της στην εξασφάλιση πόρων μέσω ΕΣΠΑ για τον εργαστηριακό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό της Σχολής, ενώ παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Παναγής Καπάτος, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων-Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σταύρος Τραυλός, εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Βεργωτή, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στην πολύτιμη προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου, που «ανέλαβε σε μια δύσκολη στιγμή να αποκαταστήσει τις κτηριακές υποδομές της Σχολής», ενώ απέδωσε τα εύσημα και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που έχει βοηθήσει δύο φορές τη Σχολή, τόσο το 2013 όσο και το 2020.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός Ναυτιλίας στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης με την εισαγωγή της τηλεκπαίδευσης στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, με πολύτιμους αρωγούς πάλι το Ίδρυμα Ευγενίδου και τη Microsoft. Ο κος Πλακιωτάκης τόνισε τη σημασία του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε το Υπουργείο Ναυτιλίας με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το οποίο και ανέλαβε να εκπονήσει και να παρουσιάσει το στρατηγικό πλαίσιο αναδιοργάνωσης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης. τότε το

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη μακρά ιστορία της σχέσης του Ιδρύματος Ευγενίδου με την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού των Ιονίων Νήσων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του αείμνηστου Ευγένιου Ευγενίδη στην αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού του 1953 στη Ζάκυνθο. Ο ιδρυτής του Ιδρύματος Ευγενίδου είχε προσφέρει τότε το κολοσσιαίο ποσό του 1 δις δραχμών, το ποσό των 300 εκατ. δραχμών μέσω της ναυτιλιακής του εταιρείας “SVENSKA”, καθώς και ένα πλήρως εφοδιασμένο κινητό νοσοκομείο στη Ζάκυνθο, λυόμενα σπίτια στο Αργοστόλι, ενώ ανάλαβε και την ενδιαίτηση και περίθαλψη των παιδιών.

«Το 2015 ολοκληρώνουμε την δωρεά μας που ανήλθε τελικά στο ποσό των 700.000 ευρώ για την αποκατάσταση και πλήρη ανακαίνιση των κτηριακών υποδομών της Ακαδημίας», σημείωσε ο κ. Λ. Δημητριάδης-Ευγενίδης προσθέτοντας: «Πολύτιμοι βοηθοί στο έργο μας ήταν οι συνεργάτες μας από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ο πρώην Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων κ. Βασιλόπουλος, καθώς και ο Δ/ντής Σπουδών κ. Ρασσιάς, ενώ δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την αμέριστη συμπαράσταση του τότε Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εδώ και χρόνια, το Ίδρυμα Ευγενίδου προσπαθεί, πάντα αθόρυβα, να εκτελεί τον σκοπό του όπως ετέθη από τον αείμνηστο Ευγένιο Ευγενίδη, συμβάλλοντας στην Τεχνική, Επαγγελματική και Ναυτική εκπαίδευση. Το Ίδρυμα Ευγενίδου, μέσω των δωρεών, των υποτροφιών, των εκδόσεων, των μελετών που εκπονεί, στηρίζει διαχρονικά την ναυτική εκπαίδευση της Ελλάδος όποτε του ζητηθεί από την Πολιτεία”.

Ταυτόχρονα, στην ίδια εκδήλωση, τιμήθηκε και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς μέσω των ΕΣΠΑ που διαθέτει χρηματοδοτήθηκε ο εκπαιδευτικός εξοπλισμός της ΑΕΝ στο Αργοστόλι. H περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, κ. Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, ενώ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση μιας σειράς εκδηλώσεων αλλά και τη διενέργεια μελέτης για τη Ναυτιλία στα Ιόνια Νησιά, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το 2021.

Ιδιαίτερα τιμητικός ήταν ο λόγος του αρχηγού Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Θεόδωρου Κλιάρη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη σημασία της δωρεάς για την αποκατάσταση των ζημιών της Ναυτικής Ακαδημίας των Ιονίων Νήσων από τον σεισμό στην Κεφαλονιά αλλά και στην περαιτέρω αναβάθμιση των κτηρίων της, τόνισε ότι «προστίθεται άλλος ένας κρίκος στη μακρά αλυσίδα της προσφοράς του Ιδρύματος Ευγενίδου».

 

Διαβάστε ακόμα