Το άγνωστο μεγάλο ναυάγιο που ανακαλύφθηκε λίγα μίλια μακριά από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου- Θαυμασμό προκαλεί ο ήρωας πλοίαρχος του

Ανακαλύφθηκε ένα τεράστιο ναυάγιο που βρισκόταν στον βυθό της θάλασσας, λίγα μόλις μίλια μακριά από τις ακτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακριβώς έξω από την ακτή του Ανατολικού Γιορκσάιρ, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχει μια γιγάντια κατασκευή από χάλυβα η οποία ήταν ένα υπερωκεάνιο.

Περίπου 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και τα θολά κύματα βρίσκεται ένα ναυάγιο που κάποτε ήταν ένα από τα καλύτερα πλοία της Ευρώπης, σύμφωνα με το HullLive.

Με το όνομα «Τιτανικός της Πολωνίας», το MS Pilsudski βυθίστηκε 30 μίλια από την ακτή Humber και έχει γίνει τώρα ένα από τα μεγαλύτερα, αλλά λιγότερο γνωστά ναυάγια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το πλοίο με βάρος πάνω από 15.000 τόνους και μήκος πάνω από 152 μέτρα βυθίστηκε τον Νοέμβριο του 1939. Ήταν μια από τις πιο σημαντικές απώλειες για τη ναυτιλία κατά τους πρώτους μήνες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το πλοίο το οποίο πήρε το όνομά του από τον Jozef Pilsudski, τον ιδρυτή της σύγχρονης Πολωνίας, ήταν η χαρά και το καμάρι του. Το 1935, μετά το παρθενικό του ταξίδι, εκτελούσε δρομολόγια από την Ευρώπη στην Αμερική, την Καραϊβική και τον Καναδά — και σε κάθε ένα από αυτά τα δρομολόγια ήταν πλήρως φορτωμένο με κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπορούσε να φιλοξενήσει 350 επιβάτες και είχε τραπεζαρίες, γυμναστήριο, κοκτέιλ μπαρ και δωμάτια καπνιστών. Στο κατάστρωμα, είχε επίσης μια πισίνα, αθλητικά και ηλιόλουστα καταστρώματα και ένα γήπεδο τένις. Όμως, η μοίρα του σφραγίστηκε από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939, όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία.

Το Pilsudski επέστρεφε από τη Νέα Υόρκη στη Γκντίνια όταν οι επιβάτες του άκουσαν ξαφνικά στο ραδιόφωνο ότι η χώρα τους βρισκόταν σε πόλεμο, έχοντας σαν αποτέλεσμα να περιμένουν να μάθουν νέα για τις οικογένειες τους που βρίσκονταν πίσω στο σπίτι.

Ο Μ Κοέν που σχετίζεται με το Εβραϊκό Συμβούλιο του Νιούκαστλ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι οι επιβάτες το εγκατέλειψαν στο Νιούκαστλ. Το Pilsudski στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα πλοίο για μεταφορά στρατευμάτων.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν οι πρώτες οδηγείς. Έπρεπε να πλεύσει στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία για να πάρει στρατιώτες της Κοινοπολιτείας και να τους φέρει πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το κομψό πλοίο είχε μετατραπεί σε πολεμικό πλοίο.

Απέπλευσε από το Newcastle στις 25 Νοεμβρίου 1939 με τον πλοίαρχο Mamert Stankiewicz. Στο πλοίο βρίσκονταν πάνω από 150 μέλη του πληρώματος.

Ωστόσο, λίγο μετά τις 5.30 έγινε μια τεράστια έκρηξη κάτω από την καρίνα και το πλοίο άρχισε αμέσως να πέρνει κλίση προς τα αριστερά. Έπλεε ακυβέρνητο και τα περισσότερα μέλη του πληρώματος κοιμόντουσαν, εκτός από αυτά στη γέφυρα και στο μηχανοστάσιο του πλοίου.

Τα φώτα έσβησαν και το ηλεκτρικό ρεύμα φέρεται να χάθηκε. Ο ασυρματιστής προσπάθησε να στείλει ένα SOS αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στο σκοτάδι, τα μέλη του πληρώματος βοήθησαν όσους τραυματίστηκαν όταν τμήματα των καταστρωμάτων κατέρρευσαν.

Στη συνέχεια, δύο λεπτά μετά την πρώτη, μια δεύτερη έκρηξη συγκλόνισε το Pilsudski και άρχισε να βυθίζεται. Ο καπετάνιος Stankiewicz διέταξε την εγκατάλειψη του πλοίου, και πολύ σύντομα οι σωσίβιες λέμβους καθαιρέθηκαν στη θάλασσα.

Ωστόσο, ο καπετάνιος Stankiewicz παρέμεινε στο πλοίο. Οι επιζώντες τον είδαν στο κατάστρωμα. Αρνούνταν να φύγει μέχρι να βεβαιωθεί ότι τα μέλη του πληρώματος διέφυγαν σε σχεδίες και βάρκες. Βούτηξε στα κύματα και οι υπόλοιποι επιζώντες τον ανέσυραν σε μια βάρκα.

Η βάρκα εντοπίστηκε τελικά από ένα αντιτορπιλικό του Βασιλικού Ναυτικού. Οι ναυαγοί κατάφεραν με κάποιο τρόπο να πιάσουν τα δίχτυα που είχαν πετάξει στα πλαγιά του πλοίου και να επιβιβαστούν σε αυτό με ασφάλεια.

Δυστυχώς, ο πλοίαρχος Stankiewicz, ο οποίος είχε εξαντληθεί και είχε πάθει σοκ, δεν κατάφερε να πιάσει τα σχοινιά. Δυστυχώς έφυγε από τη ζωή λίγο αργότερα.

Για τη γενναιότητά του, του απονεμήθηκε ο Σταυρός Virtuti Militari, που είναι το ο αντίστοιχος του Σταυρού Βικτώριας.

Θεωρείται ότι περισσότερα από 171 άτομα διασώθηκαν. Υπήρχαν αναφορές ότι το σώμα ενός 16χρονου αγοριού ανασύρθηκε, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Το εάν το Pilsudski βυθίστηκε μαζί παίρνοντας μαζί του και άλλους άντρες που παγιδεύτηκαν μέσα σε αυτό, δεν είναι ακόμα σαφές, παρόλο που οι αρχικές αναφορές ανέφεραν ότι επτά εξακολουθούσαν να αγνοούνται.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Pilsudski παρέμενε ανεξερεύνητο για 40 χρόνια. Το 2008 το ξεχασμένο ναυάγιο επισκέφτηκαν Πολωνοί δύτες. Εξερεύνησαν και κινηματογράφησαν το πλοίο, αλλά δεν είχαν αρκετές πληροφορίες ή αποδείξεις για το ποια ήταν ακριβώς η αιτία να βυθιστεί.

Το Pilsudski σαπίζει στον βυθό της θάλασσας. Η πλώρη του είναι άθικτη, παρόλο που έχει σπάσει και βρίσκεται υπό γωνία. Από την άλλη, ένα τμήμα της πρύμνης της φέρεται να έχει καταστραφεί.

Τα καταστρώματα όπου οι καλεσμένοι του θα δειπνούσαν, γελούσαν και χόρευαν είναι εκεί αλλά καταστρέφονται από την τεράστια πίεση του νερού.

Το Πολωνικό Εθνικό Ναυτικό Μουσείο είπε ότι η αιτία παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Ωστόσο, πιστεύεται ότι βυθίστηκε από εκρήξεις από δύο μαγνητικές γερμανικές νάρκες στην περιοχή Humber, και όχι λόγω τορπίλων.

Το λιμάνι νηολογήσεως του πλοίου, η Gdynia, φέρεται να προέβαλε μια ταινία που απεικονίζει την απώλεια, την ιστορία και τον τόπο ναυαγίου του πλοίου.

Η παραγωγή της ταινίας έγινε από την Koncept Kultura, έναν πολιτιστικό και ιστορικό οργανισμό που έχει προβληθεί στη Βαρσοβία. Ένας ειδικός ιστότοπος αποκλειστικά αφιερωμένος στο Pilsudski είναι στα σκαριά. Θα βοηθήσει τις μελλοντικές γενιές να μάθουν περισσότερα για το Pilsudski.

Διαβάστε ακόμα