Το Αμστερνταμ «μπλοκάρει» τα κρουαζιερόπλοια

Tο δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ απαγόρευσε τα κρουαζιερόπλοια στον κεντρικό τερματικό σταθμό της πόλης, καθώς η ολλανδική πρωτεύουσα προσπαθεί να περιορίσει τον αριθμό τουριστών και τη ρύπανση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο κεντρικός τερματικός σταθμός στην προκυμαία IJ του Άμστερνταμ κλείνει.

Τα μεγάλα πλοία δεν συνάδουν με τις βιώσιμες φιλοδοξίες της πόλης, σημειώνουν οι τοπικοί άρχοντες.

Τα κρουαζιερόπλοια έχουν γίνει σύμβολο του υπερτουρισμού και η απόφαση για την απαγόρευσή τους από το κέντρο της πόλης υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Πρόκειται για το τελευταίο μέτρο που στοχεύει στον περιορισμό του μαζικού τουρισμού στην πόλη που υποδέχεται πάνω από 20 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Τον Μάρτιο, μια online εκστρατεία από τις δημοτικές αρχές της πόλης απέτρεπει τους νεαρούς Βρετανούς που σκόπευαν να κάνουν τα πάρτι αποφοίτησής τους στο Άμστερνταμ. Ενώ οι αρχές έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα κάναβης στους δρόμους στο Ντε Βάλλεν, τη συνοικία με τα «κόκκινα φανάρια».

Το Άμστερνταμ δεν είναι η μόνη μητρόπολη που παίρνει μέτρα κατά του υπερτουρισμού. Μεταξύ άλλων, η Βαρκελώνη, η Βενετία, το Παρίσι έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια μέτρα κατά του υπερτουρισμού που αλλοιώνει τον χαρακτήρα των πόλεων και επιτείνει τη ρύπανση.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα