Το ανοδικό σερί του BDI συνεχίζεται

bulkcarrier_pontoporos_nautilia_Του Γ. Λογοθέτη, CFO Finance & Research George Moundreas Com. S.A.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, ο BDΙ έκλεισε στις 635 μονάδες, ενώ οι επιμέρους δείκτες και ο μέσος όρος των ημερησίων εσόδων κυμάνθηκαν ως εξής: BCI στις 949 μονάδες με $ 7,076 την ημέρα, BPI στις 727 μονάδες στα $ 5,796 την ημέρα, BSI στις 525 μονάδες στα $ 5,494 την ημέρα και BHSI στις 321 μονάδες, στα $ 4,639 την ημέρα.

Το ανοδικό σερί του δείκτη συνεχίζεται, έχοντας φτάσει πια τις 45 ημέρες συνεχόμενης ανοδικής πορείας, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να ξεπεράσει τις 600 μονάδες και να δείχνει ότι η κυκλικότητα λόγω εποχικότητας θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά την πορεία του. Την ίδια περίοδο το 2015 ο δείκτης βρισκότανε περί των 600 μονάδων ενώ το 2014 περί των 1,000 μονάδων.

Η ειδοποιός διαφορά την τελευταία εβδομάδα ήταν η άνοδος των Capes όπου ο μέσος όρος ημερησίων εσόδων ξεπέρασε τις $ 7,000 φτάνοντας σε επίπεδα OPEX Break Even Point, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο κύριος λόγος της βελτίωσης του BCI είναι η αύξηση της δραστηριότητας, των εξαγωγών προς την Κίνα από την Βραζιλία και την Δυτική Αυστραλία, κυρίως για Iron Ore.

Η τιμή (Rate) από Βραζιλία για Κίνα είναι περίπου στα $ 7,5 τον τόνο, συγκριτικά με $ 6,7 την προηγούμενη εβδομάδα, το υψηλότερο σημείο από τις 16 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα από Δυτική Αυστραλία προς Κίνα, το Rate είναι στα $ 3,92 τον τόνο, από $ 3,5 την προηγούμενη εβδομάδα, το υψηλότερο σημείο από τις 11 Δεκεμβρίου. Το αποτέλεσμα της ανόδου των εσόδων των Capes έχει αρχίσει και δημιουργεί μία νότα αισιοδοξίας στον κλάδο με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα 4 – 5 Capes τα οποία ήταν idle να «επέστρεψαν» στην αγορά και να έχουν ναυλωθεί.

Τα στοιχεία των εξαγωγών από την Βραζιλία του 1ου τριμήνου σε Iron Ore παρουσιάζουν αύξηση σε ετήσια βάση κατά 6 εκ. τόνους, κλείνοντας στους 85,3 εκ τόνους. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές από την Αυστραλία τους πρώτους 2 μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 2,1 εκ. τόνους σε ετήσια βάση, κλείνοντας στους 120,6 εκ. τόνους.

Συνολικά οι εισαγωγές της Κίνας σε Iron Ore το 1ο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 14,6 εκ. τόνους σε ετήσια βάση, φτάνοντας τους 241,6 εκ. τόνους, αύξηση η οποία οφείλεται στην λογική χτισίματος αποθεμάτων αλλά και λόγω της πρόσφατης αύξησης της ζήτησης από τα εγχώρια χαλυβουργεία (Steel Mills).

Αντίστοιχα, η θετική πορεία των Panamax και των Supramax, συντηρείται από τις αυξημένες εξαγωγές σιτηρών από την Νότιο Αμερική, προμηνύοντας μάλιστα ένα καλό 2ο τρίμηνο. Τα στοιχεία του Μαρτίου αναδεικνύουν ότι οι εξαγωγές Soya και Corn από την Βραζιλία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, στους 11,9 εκ. τόνους, αύξηση 56% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, αύξηση έχουν παρουσιάσει οι εξαγωγές σιτηρών από την Αργεντινή προς Middle East, ενώ αναμένεται και αύξηση των εξαγωγών προς την Ασία από την Αργεντινή, «κλέβοντας» μερίδιο από τις Αυστραλιανές εξαγωγές.

Παρά τα ανωτέρω θετικά νέα, το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν η άνοδος της ναυλαγοράς θα είναι βιώσιμη, δηλαδή αν θα έχει διάρκεια και για πόσο διάστημα. Η τελευταία εκτίμηση του WTO για την ανάπτυξη του όγκου του Παγκόσμιου Εμπορίου το 2016 είναι ιδιαίτερα μετριοπαθής, τοποθετώντας της στο 2,8%, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με το 2015, ενώ εκτιμά πως το outlook σε αυτή την πρόβλεψη είναι αρνητικό.

Όπως έχουμε επισημάνει, η ναυλαγορά χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα, όπως την βιώνουμε αυτή την περίοδο, αλλά στο σύνολο της η κυκλικότητα αυτή θα επηρεαστεί και θα υποστεί αρνητικές μεταβολές λόγω των δομικών αλλαγών (Structural Changes) που θα επιφέρουν μετριοπαθείς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο στην Παγκόσμια Οικονομία όσο και στο Παγκόσμιο Εμπόριο, δημιουργώντας μεγάλη μεταβλητότητα και αβεβαιότητα.

Ακολουθεί η δραστηριότητα στον τομέα των αγοραπωλησιών για την εβδομάδα που πέρασε:

Στα πλοία ξηρού φορτίου έγιναν οι ακόλουθες πράξεις:
✏ Στα, Panamax, το ‘SERENATA’ 76.561 DWT (2006 – Imabari) αγοράστηκε από την Goldenport με Special Survey due στα $ 6,6 εκ. περίπου, και το ‘NORDRHINE’ 75.202 DWT (2001 – Hyundai Samho) αγοράστηκε από την Primebulk στα $ 3,8 εκ..
✏ Στα Handymax/Handysize, τo ‘MARYLEBONE’ 48.377 DWT (2001 – Sanoyas) πουλήθηκε στα $ 3 εκ. περίπου, το ‘ATLANTIC FRONTIER’ 28.678 DWT (1999 – Imabari) πουλήθηκε στα $ 2,6 εκ. και το και ‘NEW MISTRAL’ 27.321 DWT (1995 – Shimonoseki) αγοράστηκε στα $ 1,8 εκ. περίπου.

Στον τομέα των tankers δεν έγινα πράξεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμα