Το εντυπωσιακό ιστιοπλοϊκό Eleonora E επανέπλευσε με επιτυχία μετά την σύγκρουση του

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης για την επανάπλευση του ιστιοπλοϊκού γιοτ Eleonora E μήκους 49 μέτρων, το οποίο ήταν μισοβυθισμένο μετά την σύγκρουση με ένα πλοίο ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης μήκους 60 μέτρων με έδρα στο Port Tárraco στις 10 Ιουνίου.

Η τελική φάση της επιχείρησης ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα (26 Σεπτεμβρίου) μετά την επιτυχή επανάπλευση του σκάφους και την ρυμουλκησή του στις εγκαταστάσεις PTW Tarragona.

Η επιχείρηση διήρκεσε τρεις εβδομάδες και περιλάμβανε πάνω από 30 άτομα προσωπικό.

Το περιστατικό σημειώθηκε όταν οι μηχανές του πλοίου ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης που πραγματοποιούσε ελιγμούς στο λιμάνι κόλλησαν στο ανάποδα. Το πλοίο φέρεται να χτύπησε το Eleonora Ε στη δεξιά πλευρά και τρύπησε το κύτος του καθώς ήταν ελλιμενισμένο σε νερά βάθους μεταξύ τεσσάρων έως πέντε μέτρων. Άρχισε να παίρνει μεγάλη κλίση προτού τελικά ακουμπήσει στον βυθό.

Μόλις οι αρχικές υποβρύχιες επισκευές ολοκληρώθηκαν, το Eleanora E ανυψώθηκε επιτυχώς από τη στεριά με δύο γερανούς 250 τόνων με επαναπλευόμενα μπαλόνια.

Μόλις ήρθε σε ίσια θέση, έγιναν πρόσθετες επισκευές και η διαδικασία απάντλησης νερού από τα πλημμυρισμένα διαμερίσματα ξεκίνησε πριν ρυμουλκηθεί περίπου 800 μέτρα κατά μήκος του λιμανιού, ώστε να μπορέσει να επαναπλέυσει με επιτυχία.

Το Eleanora E παραδόθηκε με επιτυχία από το ολλανδικό ναυπηγείο Van der Graaf το 2000 ως αντίγραφο ενός κλασικού ιστιοπλοϊκού του 1910. Έχει ατσάλινο κύτος με υπερκατασκευή από ξύλο τικ και δύο ιστούς.

Το εννιαμελές πλήρωμα του, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου του πλοίου, βρίσκονταν στο σκάφος όταν συνέβη το ατύχημα, αλλά δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί.

Διαβάστε ακόμα