Το National Geographic θα αναγνωρίσει τον Νότιο ωκεανό ως τον 5ο Ωκεανό της Γης!

Χρειάστηκαν πάνω από 100 χρόνια, αλλά τώρα το National Geographic θα αναγνωρίσει το νερό γύρω από την Ανταρκτική και κάτω από τον 60ο παράλληλο ως το Νότιο Ωκεανό, αφού οι χαρτογραφικές υπηρεσίες αποφάσισαν ότι η περιοχή αξίζει να έχει το δικό της όνομα.

Το National Geographic Society είναι ένας από τους μεγαλύτερους μη κερδοσκοπικούς επιστημονικούς οργανισμούς στον κόσμο και παράγει χάρτες από το 1915, οι οποίοι απεικονίζουν μόνο τέσσερις ωκεανούς. τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, τον Ινδικό και τον Αρκτικό ωκεανό. Αλλά ξεκινώντας από την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, η οποία ήταν στις 8 Ιουνίου, το National Geographic θα αναγνωρίσει και επίσημα τον Νότιο Ωκεανό τόσο στα έντυπα όσο και διαδυκτιακά μέσα.

Η ιδέα ότι ο Νότιος Ωκεανός θα πρέπει να έχει το δικό του ανεξάρτητο σώμα νερού ακουγόταν εδώ και αρκετό καιρό, και εν τελεί η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τους χάρτες του Nat Geo έχει πλέον αποφασίσει ότι το σώμα του νερού της Ανταρκτικής αξίζει να χαρακτηριστεί «ωκεανός».

«Ο Νότιος Ωκεανός έχει αναγνωριστεί εδώ και καιρό από επιστήμονες, αλλά επειδή δεν υπήρξε ποτέ κάποια διεθνής συμφωνία, δεν το αναγνωρίσαμε επίσημα», είπε ο γεωγράφος του National Geographic Alex Tait. Μέρος της απόφασης μπορεί επίσης να συμβαδίζει με τους Joneses, καθώς ο Νότιος Ωκεανός χρησιμοποιείται συνήθως στα μέσα ενημέρωσης και στις επιστημονικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.

Από το 2000, ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός (IHO) έχει αναγνωρίσει τον Νότιο Ωκεανό ως τα νερά βόρεια της Ανταρκτικής έως νότια του γεωγραφικού πλάτους των 60 μοιρών. Ενώ πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναγνωρίζουν ότι ο Νότιος Ωκεανός είναι ο πέμπτος ωκεανός του κόσμου, τα τεχνικά τα όρια δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από τα μέλη του IHO, οπότε το πόσοι ωκεανοί υπάρχουν τελικά στη γη έχει να κάνει με ποιους ρωτάτε…

Ωστόσο, σύμφωνα με το CIA World Factbook, ο Νότιος Ωκεανός (δηλαδή τα ύδατα νότια του γεωγραφικού πλάτους των 60 μοιρών) περιλαμβάνει μια έκταση περίπου 8,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων, καθιστώντας τον τον τέταρτο μεγαλύτερο ωκεανό στον κόσμο μπροστά από τον Αρκτικό Ωκεανό.

φωτογραφια: https://www.protagon.gr

Διαβάστε ακόμα