Το νέο εκπαιδευτικό πλοίο για δόκιμους του εμπορικού ναυτικού των ΗΠΑ δείχνει πως πρέπει να είναι ένα σοβαρό κράτος

Ένα σοβαρό κράτος που θέλει να «βγάζει» σωστά εκπαιδευμένους ναυτικούς, δε νοείται να μην έχει σωστές σύγχρονες ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, αλλά και εκπαιδευτικά πλοία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ολόκληρες ΗΠΑ έχουν 5 ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, οι οποίες πολύ σύντομα θα έχουν και από ένα καινούριο και σύγχρονο εκπαιδευτικό πλοίο η κάθε μία! Αλήθεια, η Ελλάδα των 10,000,000 κατοίκων πόσες ακαδημίες και ποσά εκπαιδευτικά πλοία έχει;

Το νέο εκπαιδευτικό πλοίο λοιπόν, Empire State ολοκλήρωσε της τελετή «βάπτισης» και ονοματοδοσίας του αναμένοντας να παραδοθεί αυτό το καλοκαίρι.

Η κατασκευή του πρώτου από τη νέα κατηγορία εκπαιδευτικών πλοίων των ΗΠΑ έφτασε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο με την ολοκλήρωση της τελετής ονοματοδοσίας του πλοίου πολλαπλών αποστολών Εθνικής Ασφάλειας, το Empire State VII.

Η ονοματοδοσία του φέρνει το πρώτο εκπαιδευτικό πλοίο που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση και την παράδοση που αναμένεται αργότερα αυτό το καλοκαίρι. Η Ναυτιλιακή Διοίκηση των ΗΠΑ έχει παραγγείλει πέντε πλοία αυτής της κλάσης για κάθε μια από τις κρατικές ναυτικές ακαδημίες!

«Αυτό το νέο πλοίο πολλαπλών αποστολών Εθνικής Ασφάλειας είναι ένα πλοίο εκπαίδευσης τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο θα παρέχει στους δόκιμους μας εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης», δήλωσε ο καγκελάριος John King του Ναυτικού Κολλεγίου State University of New York. «Μετά από χρόνια υποστήριξης για ένα νεότερο εκπαιδευτικό πλοίο, το NSMV είναι εξοπλισμένο με πολλούς χώρους εκπαίδευσης, γέφυρα εκπαίδευσης, εργαστήρια και ένα αμφιθέατρο. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ενθουσιασμένος για τους δόκιμους μετά την περιοδεία στο Empire State VII.”

Ιστορικά, η MARAD παραχωρούσε στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού τα παλιά πλοία που σε χρειάζονταν πλέον. Το SUNY για παράδειγμα, χρησιμοποιεί ένα φορτηγό πλοίο C4 που τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1962. Λειτουργώντας ως το τρέχον εκπαιδευτικό πλοίο του κολεγίου, το Empire State VI, χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση των μαθητών από το 1989.

Το πλοίο αυτό ξεκίνησε για το τελευταίο εκπαιδευτικό του ταξίδι στις 27 Μαΐου. Στο πλοίο για τη θαλάσσια εκπαιδευτική περίοδο των 75 ημερών βρίσκονται 442 δόκιμοι και 81 μέλη εκπαιδευτικών και πληρώματος. Από φέτος, το SUNY πραγματοποίησε δύο ταξίδια από τις 50 ημέρες διαρκείας στις 75.

Το πλοίο πραγματοποίησε μια στάση στη Φιλαδέλφεια για να δουν οι δόκιμοι τον νέο υπερσύγχρονο πλοίο που θα το αντικαταστήσει και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη για συνέχεια του ταξιδίου και της εκπαίδευσης τους. Με την ολοκλήρωση του τελευταίου ταξιδιού του, το Empire State VI θα παροπλιστεί μετά από 60 χρόνια υπηρεσίας.

Τα πλοία ελιά έχουν διπλή χρήση και είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι διαθέσιμα για να παρέχουν υποστήριξη σε περιόδους έκτακτης ανάγκης. Έχουν σύγχρονο νοσοκομείο και ελικοδρόμιο. Η MARAD αναφέρει ότι τα πλοία θα είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν σε περιόδους καταστροφών από τυφώνες ή άλλα έκτακτα γεγονότα. Κάθε πλοίο θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 1.000 άτομα κατά τη διάρκεια μιας αποστολής σε περίοδο που υπάρχει κάποια καταστροφή.

Όταν λοιπόν θες να είσαι ένα σύγχρονο κράτος το οποίο ευαγγελίζεσαι ότι είναι το κορυφαίο κράτος της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας, θα πρέπει να διαθέτεις και τα κατάλληλα μέσα να το υποστηρίζεις αυτό.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, ανοίγουμε ακαδημίες «για ψύλλου πήδημα» όπου μας βολεύει, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε ή δε μας ένοιαξε να έχουμε ένα εκπαιδευτικό πλοίο για τους μαθητές-δόκιμους.

Διαβάστε ακόμα