Το πρώτο μεγάλο πλοίο μεταφοράς κοντέινερ που κινείται με φυσικό αέριο

Το πρώτο μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο που μετατράπηκε σε LNG έφτασε στο Αμβούργο, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Hapag-Lloyd.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, το 15.000 TEU “Brussels Express” κατέπλευσε για πρώτη φορά στο λιμάνι του Αμβούργου. Είναι το πρώτο μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο που έχει μετατραπεί και κινείται με φυσικό αέριο.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ονομαζόταν ακόμα “Sajir”, το πλοίο μπήκε στο ναυπηγείο Huarun Dadong στη Σαγκάη. Εκεί, όλες οι προετοιμασίες είχαν ήδη γίνει για την ανύψωση της δεξαμενής LNG των 1.300 τόνων στο πλοίο, καθώς και για την εκτέλεση άλλων εργασιών που σχετίζονταν με τη μετατροπή.

«Το γεγονός ότι τέτοιου είδους μετασκευή αυτής της κλίμακας δεν είχε γίνει ποτέ πριν, σημαίνει ότι είχαμε να αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις – από τον προγραμματισμό έως την εφαρμογή. Έχουμε περάσει σε νέο έδαφος με τη συγκεκριμένη μετατροπή και τώρα θα το δοκιμάσουμε με ακρίβεια στη λειτουργία του σε πραγματικές συνθήκες», είπε ο Richard von Berlepsch, Διευθύνων Σύμβουλος Fleet Management της Hapag-Lloyd. «Το Fossil LNG είναι σήμερα το πιο υποσχόμενο καύσιμο στην πορεία μας προς μηδενικές εκπομπές. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η ύπαρξη ουδέτερων εκπομπών CO2 με χρήση συνθετικού φυσικού αερίου (SNG). ”

Το πλοίο μετονομάστηκε

Σε απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η Hapag-Lloyd μετονόμασε το πλοίο σε “Brussels Express”. Επιπλέον, η φράση “Η ναυτιλία για ένα καθαρότερο μέλλον!” κοσμεί τον κυματοθραύστη στο πρόστεγο στο πλοίου.

Το πλοίο δεν λειτουργεί ακόμη αποκλειστικά με φυσικό αέριο, καθώς οι εργασίες σχετικά με την εγγύηση θα εκτελεστούν στο τέλος αυτού του ταξιδιού. Ο πρώτος πλήρης εφοδιασμός με καύσιμο LNG θα πραγματοποιηθεί στη Σιγκαπούρη στον επόμενο ταξιδι. Στο μέλλον, το πλοίο, το οποίο λειτουργεί επί του παρόντος στην γραμμή της Άπω Ανατολής 4 μεταξύ Ασίας και Βόρειας Ευρώπης, θα ανεφοδιάζεται με LNG δύο φορές στο ταξίδι του, μια στη Σιγκαπούρη και μια στο Ρότερνταμ.

Διαβάστε ακόμα