Το X-Press Pearl πλέον ακούμπησε ολόκληρο στον βυθό

Επιβεβαιώθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ότι το πλοίο μεταφορά κοντέινερ X-Press Pearl «έκατσε» στον βυθό, δυο εβδομάδες μετά αφότου ξεκίνησε να βυθίζεται στα ανοικτά της Σρι Λανκα.

Η βύθιση του καμένου πλοίου περιπλέκει την ήδη απαιτητική επιχείρηση διάσωσης με τις πρώτες προβλέψεις να λένε ότι θα μπορούσε να πάρει μήνες πριν μπορέσει να απομακρυνθεί το πλοίο. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες εκκαθάρισης και η νομική έρευνα.

Η τελευταία εξέλιξη, είναι ότι οι αρχές της Σρι Λάνκα ανέφεραν ότι συνέλαβαν τον τοπικό πράκτορα του X-Press Feeders στο Κολόμπο. Ο Arjuna Hettiarachchi, πρόεδρος της τοπικής υπηρεσίας πρακτορευσεων, κλήθηκε από το Τμήμα Ποινικής Έρευνας να παράσχει καταγεγραμμένη δήλωση σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην πυρκαγιά στο πλοίο κοντέινερ.

Η έρευνα συνεχίζει να επικεντρώνεται στο πότε ανακαλύφθηκε η επικίνδυνη χημική διαρροή και εάν είχε αναφερθεί σωστά στις αρχές. Στις αρχές της εβδομάδας, το CID συνέλαβε επίσης τον πλοίαρχο του X-Press Pearl. Απελευθερώθηκε με εγγύηση και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Εκπρόσωπος της X-Press Feeders ανέφερε ότι το υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική καραντίνα που σχετίζεται με το COVID. Μετά από τα αρνητικά τεστ για τον ιό, το πλήρωμα μεταφέρθηκε σε τοπικά ξενοδοχεία, αλλά οι δύο ναυτικοί που τραυματίστηκαν κατά την εγκατάλειψη του καμένου πλοίου παραμένουν υπό νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ο υπουργός Αστικής Ανάπτυξης και Διατήρησης της Ακτής της Σρι Λάνκα, Nalaka Godahewa, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κολόμπο παρείχε ενημέρωση για την κατάσταση στον χώρο του ναυαγίου. Είπε ότι η κυβέρνηση ήθελε το ναυαγισμένο πλοίο να απομακρυνθεί αμέσως, αλλά ενημερώθηκαν από τις ομάδες διάσωσης ότι οι τρέχουσες καιρικές συνθήκες θα κάνουν τη διάσωση πολύ δύσκολη.

Το πλοίο βρίσκεται επί του παρόντος βυθισμένο στο εξωτερικό αγκυροβόλιο του Κολόμπο σε βάθος 21 μέτρων. Προς το παρόν σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σημαντηρες στο σημείο του ναυαγίου για την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

«Λόγω του ότι το αγκυροβόλιο είναι εκτεθειμένο στους νοτιοδυτικούς ανέμους λόγω των μουσώνων, η έναρξη της επιχείρησης για την απομάκρυνση του ναυαγίου μπορεί να ξεκινήσει μετά την περίοδο των μουσώνων, συμβούλεψε η X-Press Feeders. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει δεσμευτεί να διατηρεί πλήρωμα από την εταιρεία διάσωσης με σκοπό να παρακολουθεί τυχόν συντρίμμια ή πρόσθετα σημάδια ρύπανσης.

Για την ώρα , μια γκρίζα λάμψη φαίνεται στο νερό η οποία αναδύεται από το πλοίο. Οι διαχειριστές του πλοίου λένε ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με το φορτίο μετά την έκθεσή του στο θαλασσινό νερό και μέχρι στιγμής, κανένα από τα δείγματα νερού δεν έχει δείξει σημάδια ρύπανσης από πετρέλαιο.

Η ομάδα διάσωσης είπε ότι το καύσιμο του πλοίου κάηκε όταν η φωτιά έκαψε ολοκληρωτικά το πλοίο και ότι οποιοδήποτε κατάλοιπο πιθανόν έχει εξατμιστεί.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες έφτασαν στη Σρι Λάνκα για να βοηθήσουν στην αξιολόγηση του πεδίου της περιβαλλοντικής καταστροφής, στηρίζοντας τις ομάδες που είχαν ήδη βοηθήσει στον καθαρισμό.

Στην επόμενη φάση του καθαρισμού, οι ομάδες διάσωσης θα χρησιμοποιήσουν σόναρ πλευρικής σάρωσης για να βρουν κοντέινερ που έπεσαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ή συντρίμμια από το πλοίο.

Με την εποχή των μουσώνων που διαρκεί συνήθως μέχρι τον Σεπτέμβριο, το πιθανότερο είναι ότι το X-Press Pearl θα παραμείνει βυθισμένο για τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμα