Υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο

koitasmata_petrelaiou_sto_ionio_

Δέκα ως δεκαπέντε θαλάσσια οικόπεδα θα περιλαμβάνει ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με προοπτική ο διαγωνισμός να ξεκινήσει μέχρι τον Ιούνιο, αν καρποφορήσουν οι προσπάθειες του υπουργείου για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Τον Φεβρουάριο ανοίγει το «data room», η βάση δεδομένων με τα επεξεργασμένα σεισμικά στοιχεία από τις έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης που δενήργησε η νορβηγική εταιρεία PGS.

Η βάση δεδομένων με το «Greece MegaProject», όπως θα ονομάζεται, θα λειτουργεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, στο Χιούστον, στο Λονδίνο και στο Όσλο και θα είναι προσβάσιμη σε πετρελαϊκές εταιρείες που θέλουν να ενημερωθούν για τα ευρήματα.

Τα στοιχεία για το Ιόνιο «δείχνουν» πως υπάρχει πετρέλαιο, με τον Γ. Μανιάτη να κάνει λόγο για «ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές με σημαντικές ομοιότητες προς ανάλογες περιοχές σε γειτονικές χώρες, στην ΝΑ Ιταλία και την Αλβανία, όπου ήδη παράγονται υδρογονάνθρακες».

Oι εκτιμήσεις που έχουν ήδη φθάσει στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κάνουν λόγο για περίπου 600 με 800 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αξίας 60 δισ. ευρώ με σημερινή αξία, όχι κάποιο τεράστιο νούμερο (αφορά το σύνολο της απόληψης σε ορίζοντα 30ετίας και το 50% πάει σε δαπάνες εξόρυξης και ποσοστό αναδόχων έργου εξόρυξης) αλλά επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι “Υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα πετρελαίου” στο Ιόνιο.

Οι χάρτες που σχεδιάστηκαν με βάση τα στοιχεία που φωτογράφησαν οι Νορβηγοί δείχνουν ότι το υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους έχει ομοιότητες με εκείνα της Αλβανίας και της νοτιοανατολικής Ιταλίας, ενώ στις ζώνες των δύο χωρών έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και γίνονται εξορύξεις εδώ και χρόνια.

Επιστήμονες αναφέρουν στην εφημερίδα επιβεβαιώνουν πως οι έρευνες καταδεικνύουν πως υπάρχουν «ενεργά πετρελαϊκά συστήματα, παγίδες υδρογονανθράκων».

Για την πολλά υποσχόμενη περιοχή νότια της Κρήτης όμως θα πρέπει να περιμένουμε, τουλάχιστον ως τον Μάρτιο-Απρίλιο, καθώς οι ειδικοί δεν μπορούν να προβούν σε εκτιμήσεις πριν ολοκληρωθεί η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων.

Η εικόνα από την επεξεργασία δεν αρκεί, υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ενέργειας, επειδή η απόσταση των γραμμών απ’ όπου ελήφθησαν σεισμικά στοιχεία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης απέχει σημαντικά από τις γεωλογικές δομές της Αιγύπτου ή της Λιβύης, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα και δεν επιτρέπει συσχετισμούς όπως στην περίπτωση του Ιονίου.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα