Υπεύθυνος καναλιού του Σουεζ: Ο καπετάνιος φταίει για την προσάραξη του Ever Given

Όπως και είχε αφήσει να εννοηθεί από την πρώτη στιγμή, η Αίγυπτος ρίχνει όλες τις ευθύνες στο πλοίαρχο του Ever Given για την προσάραξη του, που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του καναλιού του Σουέζ για περίπου μια εβδομάδα.

Καθώς εντείνεται η μάχη για τον προσδιορισμό της αιτίας της προσάραξης του Ever Given στο κανάλι του Σουέζ, ο καπετάνιος του πλοίου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κατηγορείται πως αυτός φταίει για το συμβάν. Σύμφωνα με τις αναφορές, οι αρχές του καναλιού του Σουέζ είπαν ότι ο καπετάνιος του πλοίου μπορεί να έκανε κάποιο λάθος το οποίο και προκάλεσε το ατύχημα.

«Ίσως ο καπετάνιος ενήργησε λανθασμένα σε μια συγκεκριμένη εντολή του πλοηγού, σχετικά με την πηδαλιουχία ή την ταχύτητα του πλοίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσάραξη », δήλωσε ο Οσάμα Ραμπί, ο πρόεδρος του καναλιού του Σουέζ σε συνέντευξη Τύπου.

Το πλοίο προσάραξε στο κανάλι στις 23 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει και να διακόψει το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο. Τώρα το πλήρωμα του υπό σημαία πλοίου θεωρείται υπεύθυνο για αυτό. Οι Αρχές του καναλιού έχουν ήδη ζητήσει αποζημίωση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία του πλοίου Shoei Kisen Kaisha.

«Παρόλο που πλοηγός της Αρχής του καναλιού του Σουέζ βρισκόταν στο Ever Given, δεν φέρει καμία ευθύνη για το συμβάν, το οποίο εκτιμά ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων», δήλωσε ο Rabie.

Οι αρχές του καναλιού λένε ότι ο πλοηγός έχει «συμβουλευτικό ρόλο», το πραγματικό βάρος βρίσκεται στον καπετάνιο του πλοίου.

Ο καπετάνιος «είναι υπεύθυνος για όλες τις λειτουργίες του πλοίου», είπε ο Rabie.

«Ακόμα και όταν δίδονται εντολές από τον πλοηγό, ο καπετάνιος έχει το δικαίωμα να τις αλλάξει ή να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε πορεία ή ταχύτητα, διαφορετική από αυτή που λέει ο πλοηγός. Δεν υπήρχε σφάλμα ή ευθύνη εκ μέρους του καναλιού του Σουέζ », πρόσθεσε.

Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα της αποζημίωσης. Το μπλοκάρισμα περισσότερων από 400 πλοίων προκάλεσε απώλεια εσόδων διαμετακόμισης.

Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, ο πρόεδρος του καναλιού του Σουέζ απέρριψε την αμμοθύελλα ως αιτία του συμβάντος.

Διαβάστε ακόμα