Βαγγέλης Μαρινάκης: Νέα εντυπωσιακή άνοδος κατά 6 θέσεις στη βρετανική λίστα Lloyds List «One Hundred People»

Στη λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας που επιμελείται η βρετανική έκδοση Lloyds List ο Έλληνας εφοπλιστής – H Capital Group προχωρά σε επενδύσεις ύψους $5,5 δισ. την τελευταία διετία, στοχεύοντας στην πράσινη ναυτιλία.

Με τη συμμετοχή 13 προσωπικοτήτων που εκπροσωπούν την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα δημοσιεύθηκε και φέτος η λίστα των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων της παγκόσμιας ναυτιλίας που επιμελείται η βρετανική έκδοση Lloyds List.

Στη φετινή λίστα «One Hundred People» από ελληνικής πλευράς ξεχωρίζει η συμπερίληψη και μάλιστα στην 23η θέση για πρώτη φορά της Μελίνας Τραυλού της νέας προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, του φορέα που εκπροσωπεί της μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου.

Επίσης εντυπωσιάζει η νέα άνοδος κατά έξι θέσεων, αυτή τη φορά, του Βαγγέλη Μαρινάκη από την 47η που ήταν το 2021 στην 41η το 2022, ως αποτέλεσμα της διεθνούς αναγνώρισης του ρόλου του στον κλάδο. Το 2021 είχε κερδίσει 12 θέσεις.

Όπως επισημαίνει η έγκριτη βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα, η φήμη του Βαγγέλη Μαρινάκη ως ενός από τους πιο δυναμικούς παίκτες στην παγκόσμια ναυτιλία ενισχύθηκε περαιτέρω, με την Capital Group να προχωρά σε επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. δολαρίων την τελευταία διετία, στοχεύοντας στην πράσινη ναυτιλία.

Καθώς η ναυτιλία βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων αλλαγών γεωπολιτικών και περιβαλλοντικών, σύμφωνα με τη Lloyds List, αντί να πτοείται από τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Μαρινάκης είναι θετικά ενεργοποιημένος.

«Είναι μια συναρπαστική διεθνής επιχειρηματική δραστηριότητα και εμείς είμαστε παρόντες για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις αλλαγές» ανέφερε ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Στον πρόλογο του σημειώματος που εξηγεί τους λόγους για τη συμπερίληψη του κου Μαρινάκη στη λίστα «One Hundred People», η Lloyd’s List αναφέρει ότι ο Έλληνας εφοπλιστής είναι από τους λίγους στον κόσμο που συνδυάζουν τη μακροπρόθεσμη σκέψη με την ικανότητα εκτίμησης των ευκαιριών.

«Τα τελευταία χρόνια, λίγοι στον κλάδο έχουν βελτιώσει την ικανότητά τους να συνδυάζουν το μακροπρόθεσμο όραμα με την γρήγορη σύναψη συμφωνιών και οι αριθμοί από μόνοι τους υποδηλώνουν έναν βαθμό υπερδραστηριότητας», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Τη χρονική περίοδο της σύνταξης της έκθεσης, σημειώνει η Lloyd’s List, η Capital Group ελέγχει σχεδόν 100 πλοία, με χωρητικότητα πάνω από 10,5 εκατομμύρια dwt και αξία που προσεγγίζει τα 9 δισ. δολάρια. Κατά τη διάρκεια του 2021 και τους πρώτους 10 μήνες του 2022, όπως επισημαίνεται, ο κ. Μαρινάκης συμμετείχε σε 75 συναλλαγές αξίας 5,5 δισ. δολαρίων.

Σε αυτές τις συναλλαγές, συμπεριλαμβάνονται 47 εξαγορές πλοίων μεταξύ των οποίων 32 παραγγελίες νεότευκτων, που μπορούν σε μεγάλο βαθμό να χαρακτηριστούν ως επενδύσεις σε πιο πράσινα πλοία. Επίσης συμπεριλαμβανονται και 26 πωλήσεις, κυρίως παλαιότερης τεχνολογίας πλοίων, με την Lloyd’s List να υπογραμμίζει την «έξυπνη» εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων, η οποία -όπως σημειώνεται- έχει βοηθήσει, εδώ και χρόνια, τον Έλληνα εφοπλιστή να χρηματοδοτεί τα στρατηγικά του σχέδια.

Ομοίως, προσθέτει η βρετανική ναυτιλιακή εφημερίδα «η αποφασιστικότητά του να είναι μεταξύ των ηγετών της πράσινης μετάβασης είναι γεμάτη με πραγματισμό».

Εκτός των άλλων, στο συγκεκριμένο σημείωμα αναφέρεται η στενή συνεργασία της Capital με τον αμερικάνικο νηογνώμονα ABS σε μια σειρά από νέα έργα που στόχο έχουν την περαιτέρω εξέλιξη των τεχνολογιών για απανθρακοποίηση.

Σε ό,τι αφορά την ανανέωση του στόλου, υπογραμμίζεται πως οι παραγγελίες περιλαμβάνουν VLCCs διπλού καυσίμου, δεξαμενόπλοια με τεχνολογία ρότορα πανιών και πλοία μεταφοράς LNG.

Στο μέτωπο των εμπορευματοκιβωτίων, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα πρόγραμμα 16 νέων πλοίων. Μεταξύ αυτών τρία boxships 13.200 teu και 13 feederships και feedermax μεταξύ 1.800 teu και 2.800 teu που λέγεται ότι είναι από τα πιο πράσινα πλοία.

Όπως επισημαίνεται, ο κ. Μαρινάκης πιστεύει ακράδαντα στο LNG ως μεταβατικό καύσιμο.

«Θέλουμε να γίνουμε πράσινοι όσο το δυνατόν περισσότερο και νομίζω ότι το LNG θα είναι εκεί για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια ως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο έως ότου να έχουμε κάτι πιο πράσινο, καθώς και τις αντίστοιχες υποδομές για ανεφοδιασμό», αναφέρει. Αυτή η πεποίθηση, σύμφωνα με το σημείωμα, ήταν επίσης εμφανής στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, όπου ο Βαγγέλης Μαρινάκης απέκτησε πρόσφατα τέσσερα δεξαμενόπλοια aframax διπλού καυσίμου.

Επιπρόσθετα, τα τελευταία δύο χρόνια, η μεγαλύτερη επένδυση του κ. Μαρινάκη ήταν στον τομέα των LNG Carriers, με συνολικά 14 νεότευκτα πλοία χωρητικότητας 174.000 cbm.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η Lloyd’s List επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει λιγότερο συναρπαστική η ναυτιλία για τον κ. Μαρινάκη, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επένδυσης σε πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Όπως λέει μετά από χρόνια επικέντρωσης κυρίως σε πλοία μεταφοράς LNG, containerships και δεξαμενόπλοια, μπορεί επιτέλους να είναι καιρός να επανεπενδύσουμε σε πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Αυτήν τη στιγμή, η Capital έχει τέσσερα capesizes και ένα kamsarmax που αποκτήθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τη Lloyd’s List, εκτός ναυτιλίας, ο κ. Μαρινάκης κατέχει μερίδιο αξίας περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Terna Energy, ενώ έχει χρηματοδοτήσει μια σειρά από σημαντικά projects real estate για πράσινα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια γραφείων, κατοικιών και τηλεοπτικών/κινηματογραφικών στούντιο στην Ελλάδα.

Τέλος, γίνεται αναφορά και στις δύο ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ιδιοκτησίας του κ. Μαρινάκη, τον Ολυμπιακό και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Πάντως μια καινοτομία της φετινής λίστας «One Hundred People» είναι ότι στην πρώτη θέση φέτος βρίσκονται τέσσερις Ευρωπαίοι πολιτικοί οι Ursula von der Leyen, Magda Kopczynska, Frans Timmermans and Adina Vălean, όλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Tη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν δυο κινέζοι οι Wan Min, της China Cosco Shipping Corp και Miao Jianmin, της China Merchants Group, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Søren Skou και Robert Uggla, της AP Moller Holding/AP Moller-Maersk.

Η πρώτη ελληνική παρουσία είναι της Μαρίας Αγγελικούση στη 10η θέση και ακολουθούν στην 15η θέση ο Γιώργος Προκοπίου στην 19η θέση, η Αγγελική Φράγκου, στην 23η η Μελίνα Τραυλού, στην 29η ο Πέτρος Παππάς, στην 31η ο Γιώργος Οικονόμου, στην 37η ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος στην 40η ο Πήτερ Λιβανός, στην 41η ο Βαγγέλης Μαρινάκης, στην 60η ο Γιώργος Λογοθέτης, στην 73η η Σεμίραμις Παληού στην 83η θέση η Έλπη Πετράκη και η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, και στην 88η θέση η Δωροθέα Ιωάννου.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα