Βραβείο Γενναιότητας στο πλήρωμα του «Britannia Seaways»

britania_seaways_

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (International Maritime Organization-IMO) αποφάσισε να βραβεύσει το δανικό πλήρωμα του Britannia Seaways, της εταιρείας DFSD, για το θάρρος που επέδειξε στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο τους το περασμένο έτος.

Η απόφαση πάρθηκε χθες, όταν το Συμβούλιο του IMO συμφώνησε με την απόφαση της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης να απονείμει το εσωτερικό “Βραβείο Εξαιρετικής Γενναιότητας στη Θάλασσα” (Award for Exceptional Bravery at Sea) στον καπετάνιο του Britannia Seaways και στο πλήρωμα του.

Οι Δανοί βραβεύτηκαν για τις ιδιαίτερες προσπάθειές τους απέναντι στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο τους στις 16 Νοέμβρη 2013, ενώ έπλεε κατά μήκος των νορβηγικών ακτών, φορτωμένο με στρατιωτικό εξοπλισμό. Το πλήρωμα του Britannia Seaways κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο τις φλόγες (που ξεπερνούσαν τα 30 μέτρα) και τις πάμπολλες εκρήξεις, μέσα σε υπερβολικά ζεστές θερμοκρασίες. Το 32μελές πλήρωμα έδειξε μεγάλο θάρρος και επαγγελματισμό, προλαμβάνοντας μεγάλες καταστροφές και περιβαλλοντική ρύπανση. Κανένας από τους ναυτικούς δεν τραυματίστηκε.

Το πλήρωμα προτάθηκε από τον Andreas Nordseth, Γενικό Διευθυντή της Δανικής Ναυτιλιακής Αρχής (Danish Maritime Authority-DMA), ο οποίος δήλωσε ότι “αυτό το βραβείο είναι μια ιδιαίτερη αναγνώριση των μοναδικών ενεργειών του πληρώματος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, το πλήρωμα πήγε πολύ πέρα από ό,τι αναμένεται από αυτούς, λαμβανομένου επίσης υπόψη του σημαντικού κίνδυνο που αντιμετώπιζαν”.

Το “Βραβείο Εξαιρετικής Γενναιότητα στη Θάλασσα” θα παραδοθεί στον Καπετάν Ανδρέας Kristensen, εξ ονόματος του πληρώματος στις 17 Νοέμβρη, κατά την διάρκεια της επόμενης συνόδου της Επιτροπής Θαλάσσιας Ασφάλειας του IMO, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Το συγκεκριμένο βραβείο του IMO δόθηκε πρώτη φορά το 2007. Δίνεται με βάση τις υποψηφιότητες που προτείνουν τα κράτη μέλη ή οργανώσεις συμφερόντων και αποτελεί μια ιδιαίτερη αναγνώριση περιστατικών εξαιρετικής γενναιότητας που επιδεικνύονται στη θάλασσα με σκοπό να σωθούν ζωές άλλων ανθρώπων ή να προληφθεί ρύπανση. Οι υποψηφιότητες φέτος ήταν 35.

Διαβάστε ακόμα