Βράβευση δεκατριών πλοιάρχων από την ΠΕΠΕΝ

vraveusi_ploiarxvn_apo-tin-penen_

Οι «φουρτούνες» τους μεγάλες. Η ζωή τους δύσκολη, επικίνδυνη, μοναχική. Κάποιες φορές όμως οι χαρές που βιώνουν είναι γαλήνη στην ψυχή τους. Μία από αυτές και η χαρά της διάσωσης ανθρώπων σε μακρινούς ωκεανούς και σε κοντινά πελάγη.

Ο λόγος για τους πλοιάρχους, τους καπεταναίους, σε τάνκερ, φορτηγά, επιβατηγά, τους ναυτικούς, οι οποίοι δίνοντας σκληρή μάχη με τα μανιασμένα κύματα καταφέρνουν και σώζουν ανθρώπους που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται ανυπεράσπιστοι στη θάλασσα. Χθες η ΠΕΠΕΝ βράβευσε 13 από αυτούς.

Ανάμεσά τους οι:

* Ευάγγελος Κιόσης, πλοίαρχος στο δεξαμενόπλοιο «Σαλαμίς», για τη συμμετοχή του στην επιχείρηση διάσωσης συνολικά 102 ναυαγών (81 άντρες, 20 γυναίκες και ένα παιδί) σε διεθνή ύδατα μεταξύ Λιβύης και Μάλτας στις 6-8-2013.

* Διονύσης Οικονομάκος, πλοίαρχος του τάνκερ «Patroclus», για την περισυλλογή και διάσωση περίπου 100 ναυαγών προσφύγων (87 άντρες, 11 γυναίκες και 2 παιδιά) στη θαλάσσια περιοχή της Ιταλίας στις 14 -8-2013.

* Ιωάννης Λασκαράτος, πλοίαρχος του φορτηγού «Πανώρια», για την έρευνα, τον εντοπισμό και τη διάσωση 60 ναυαγών προσφύγων που επέβαιναν σε δύο σκάφη κακής κατασκευής στη θαλάσσια περιοχή του Ινδικού ωκεανού στις 9-10-2013.

* Νικόλαος Φωτεινός, πλοίαρχος του τάνκερ «Aegean Pride», για τη διάσωση 93 προσφύγων που επέβαιναν σε πλαστική βάρκα και την ασφαλή μεταφορά τους στο λιμάνι των Συρακουσών στις 15-10-2013.

* Ισίδωρος Λιγνός, πλοίαρχος του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Αδαμάντιος Κοραής», για την ασφαλή αποβίβαση των 45 επιβατών στο λιμάνι της Ψάθης Κιμώλου υπό εξαιρετικά δυσμενείς έως και επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στις 25-3-2013.

Ενας από τους βραβευθέντες πλοιάρχους, που ήταν παρών στην χθεσινή εκδήλωση και παρέλαβε το βραβείο του, ήταν και ο Αντώνης Δαγκλής. Ο 37χρονος πλοίαρχος του μότορ-γιοτ «HELIOS» βραβεύτηκε για τη συνδρομή βοήθειας στο επιβατηγό «ΟPION», που κινδύνευε λόγω πυρκαγιάς στο μηχανοστάσιο, και την περισυλλογή και μεταφορά των επιβατών του στο Νυδρί Λευκάδας. Πλοίαρχος από το 2007, ο Αντώνης Δαγκλής ένιωσε περήφανος και ανακουφισμένος όταν σώθηκαν οι επιβάτες του πλοίου.

Παρών στην εκδήλωση και ο πλοίαρχος του «Speed Runner III» της εταιρείας «Aegean Speed Lines», Θεόφιλος Πουλιόπουλος, ο οποίος βραβεύτηκε γιατί στις 7 Ιουλίου εντόπισε και συμμετείχε στη διάσωση ενός επιβαίνοντος σε φουσκωτή βάρκα στη θαλάσσια περιοχή Σερίφου. Την ημέρα εκείνη συμπτωματικά λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που έπνεαν (8 Μποφόρ) ο 38χρονος ναυτικός ακολούθησε διαφορετική πορεία και έτσι εντόπισε τον ναυαγό.

efsyn.gr

Διαβάστε ακόμα