Βρέθηκε θησαυρός ισπανικού ναυαγίου αξίας 1 εκατ. δολαρίων

Μια οικογένεια από τη Φλόριντα που έψαχνε για θησαυρό εδώ και χρόνια βρήκε χρυσά νομίσματα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων αυτό το καλοκαίρι από το ναυάγιο το 1715 ενός ισπανικού στόλου που βυθίστηκε στον Ατλαντικό, σύμφωνα με την εκτίμηση μιας εταιρείας διάσωσης.

Τα εύρηματα περιλαμβάνουν 51 χρυσά νομίσματα διάφορων ονομαστικών αξιών και μια 12 μέτρων περίτεχνη χρυσή αλυσίδα, δήλωσε ο Brent Brisben, η εταιρεία του οποίου, η 1715 Fleet-Queens Jewels LLC, κατέχει τα δικαιώματα στο ναυάγιο.

Η οικογένεια Schmitt – οι γονείς Rick και Lisa και τα δύο παιδιά τους μαζί με τη σύζυγο του ενός – που χρησιμοποιούν το πλοίο τους Aarrr Booty για ανέλκυση θησαυρών, δεν έχει προβεί ακόμα σε σχολιασμό του γεγονότος.

Ο Brisben είπε ότι ο Rick και ο γιός της Lisa, ο 27χρονος Έρικ, βρήκαν και ανέλκυσαν τα ευρήματα τον Ιούνιο, ενώ δημοσιοποίησε το γεγονός τώρα για να συμπέσει με την 300η επέτειο την Παρασκευή της βύθισης 11 γαλέρων κατά τη διάρκεια τυφώνα κοντά στις ακτές της Φλόριντα καθώς έπλεαν από την Αβάνα για την Ισπανία.

Οι Schmitt βρήκαν τα νομίσματα σε βάθος 4,5 μέτρων στ’ ανοιχτά του Φορτ Πίερς, περίπου 210 χιλιόμετρα νότια από το Μαϊάμι.

Σύμφωνα πάντα με τον Brisben, το δηλωτικό της νηοπομπής δείχνει ότι τα πλοία μετέφεραν θησαυρό σημερινής αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον οποίο έχει βρεθεί τμήμα αξίας 175 εκατ. δολαρίων.

Η εταιρεία του αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του σημείου από τους κληρονόμους του θρυλικού κυνηγού θησαυρών Mel Fisher, και η εταιρεία επιτρέπει σε άλλους, μεταξύ των οποίων και οι Schmitt, να κάνουν δικές τους έρευνες στα πλαίσια συμφωνίας εκχώρησης.

Το πιο αξιοσημείωτο εύρημα των Schmitt είναι ένα τέλεια διατηρημένο νόμισμα (“ρεάλ”) που κόπηκε από τον βασιλιά Φίλιππο Ε’ της Ισπανίας το 1715. Υπάρχουν πάρα πολύ λίγα δείγματα ρεάλ στον κόσμο, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας του Brisben.

Υπάρχουν επίσης χρυσές αλυσίδες που είναι φτιαγμένες από μικρούς, χειροποίητους κρίκους διπλής όψης διακοσμημένους με απομίμηση ανθών ελιάς με έξι πέταλα. Ονομάζονται “χρηματικές αλυσίδες” και εικάζεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι χρησιμοποιούνταν ως κέρματα απαλλαγμένα από φόρους.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους, η πολιτεία της Φλόριντα δικαιούται μέχρι και το 20% του ευρήματος για έκθεση σε πολιτειακό μουσείο. Η εταιρεία του Brisben και η οικογένεια Schmitt θα μοιραστούν το υπόλοιπο.

Διαβάστε ακόμα