Βυθίστηκε το μεγαλύτερο ιρανικό πολεμικό πλοίο στον κόλπο του Ομάν

Το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του Ιράν, το Kharg βυθίστηκε την Τετάρτη μετά από πυρκαγιά στον Κόλπο του Ομάν, αλλά το πλήρωμα διασώθηκε με ασφάλεια, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Δεν έχει δοθεί περαιτέρω εξήγηση η περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό σε μια ευαίσθητη περιοχή θαλάσσιου περάσματος, όπου κατηγορηθεί για επιθέσεις σε πλοία που ανήκουν στο Ιράν και το Ισραήλ.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο μεγαλύτερο πλοίο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν ξεκίνησε περίπου στις 2:25 π.μ. την Τετάρτη (21:55 GMT) κοντά στο ιρανικό λιμάνι Jask, όπου βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή.

Ο Κόλπος του Ομάν συνδέεται με το στενό του Ορμούζ όπου περνά το ένα πέμπτο του πετρελαίου παγκοσμίως.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης για το Kharg συνεχίστηκαν για ώρες, ανέφερε η δήλωση στην κρατική τηλεόραση, με όλο το πλήρωμα να αποβιβάζεται χωρίς να υπάρξει κάποια απώλεια.

«Όλες οι προσπάθειες για τη σωτηρία του πλοίου ήταν ανεπιτυχείς και βυθίστηκε», ανέφερε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Τον Απρίλιο, το Ιράν είπε ότι ένα από τα πλοία του, το Saviz, είχε γίνει στόχος στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά από αναφορές των ΜΜΕ ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση με νάρκες.

Αυτό συνέβη αφότου το Ισραήλ και το Ιράν κατηγόρησαν το ένα το άλλο για μια σειρά επιθέσεων σε φορτηγά πλοία από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το Ιράν αρνήθηκε να αναγνωρίσει το Ισραήλ από την Ισλαμική Επανάσταση του το 1979 που ανέτρεψε τον Σαχ που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ βλέπει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ως απειλή για την ασφάλεια του.

Τα ναυτιλιακά συμβάντα έχουν συμβεί από τότε που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, δεσμεύοντας να επανέλθει στη συμφωνία του 2016 της πυρηνικής συγκράτησης του Ιράν με έξι παγκόσμιες δυνάμεις, η οποία είχε εγκαταλείφθηκε από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που χαιρέτισε το Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμα