Πλώρη για την Wall Street έβαλε ο Γ. Προκοπίου

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Σε δημόσια εγγραφή στη Wall Street προχωρά ο Γιώργος Προκοπίου με στόχο την άντληση κεφαλαίων της τάξης των 150 εκατομμυρίων δολαρίων και με όχημα την Dynagas LNG Partners την οποία έχει προικοδοτήσει με τρία μεγάλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Όπως από τον Ιούνιο είχε αποκαλύψει το Capital.gr ο Έλληνας εφοπλιστής προσφεύγει στη Wall με στόχο την άντληση κεφαλαίων που μεταξύ άλλων θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του μεγάλου ναυπηγικού του προγράμματος σε LNG carriers.

Η Dynagas LNG Partners εκτός από τα τρία πλοία που συνοδεύονται με μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα στις BG Group και Gazprom έχει προικοδοτηθεί και με πιστωτικές γραμμές ύψους 30 εκατ. δολ., ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της -σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο- ανέρχεται στα 348,2 εκατ. δολ.

Η ναυτιλιακή που είναι μόλις η δεύτερη που θα επιχειρήσει εντός του 2013 να αντλήσει κεφάλαια με δημόσια εγγραφή μετά την Ardmore, έχει επίσης δικαίωμα (option) να αγοράσει τα 7 υπό ναυπήγηση LNG carriers της Dynagas στην Νότιο Κορέα. Σημειώνεται πως πρόκειται για πλοία η αξία των οποίων κυμαίνεται για το καθένα στα επίπεδα των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Έλληνας εφοπλιστής προτάσσει ως πρόσθετο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του στόλου του τις δυνατότητες πλεύσης των πλοίων του σε παγωμένες θάλασσες. Υπενθυμίζεται ότι τα δυο εκ των τριών πλοίων που συνοδεύουν την Dynagas LNG Partners στο ταξίδι της στη Wall, τα Clean Force και Ob River, είναι δυο εκ των λιγότερων από δέκα παγκοσμίως τέτοιων πλοίων που έχουν πιστοποιητικό ice class, των υπό ναυπήγηση εξαιρουμένων.

Η ναυτιλιακή του Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος συμμετέχει και στον διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ειδικεύεται στις διελεύσεις από το βόρειο πέρασμα ή Northern Sea Route που συντομεύει τα ταξίδια σημαντικά περιορίζοντας τα κόστη για τους ναυλωτές.

Θα είναι ο δεύτερος Έλληνας εφοπλιστής μετά τον Πέτρο Γ. Λιβανό σε αυτόν τον κλάδο που θα είναι πλέον εισηγμένος ενώ σημαντικότατοι ανταγωνιστές του μεταξύ των ομοεθνών του που παραμένουν υπό ιδιωτικών συμφερόντων ομίλων είναι ο Γιάννης Αγγελικούσης, ο όμιλο Μαρτίνου και ο Γιώργος Οικονόμου.

Ανάδοχοι του Προκοπίου είναι οι Credit Suisse, BofA Merrill Lynch, Morgan Stanley και Barclays.

capital.gr

Διαβάστε ακόμα