Ζάκυνθος: Τελειώνει το Ναυάγιο; Δραστικά μέτρα τώρα, πριν είναι αργά

Μια κακοκαιρία το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου του 1980 στα δυτικά της Ζακύνθου μας χάρισε το παγκοσμίου φήμης Ναυάγιο και κανείς τότε δεν γνώριζε τις διαστάσεις αυτής της ναυτικής τραγωδίας.
Μιας τραγωδίας που όμως η φύση σαν να θέλησε να αποκαταστήσει την ζημιά, τη μετέτρεψε σε πόλο έλξης τουριστών και έναν από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους εκατομμύρια επισκέπτες έχουν περάσει απ το νησί μας μέχρι σήμερα για να το δουν.

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Η αφήγηση του καπετάνιου του διάσημου «Τσιγαράδικου» (video)

Μια ολόκληρη τουριστική οικονομία έχει βασιστεί χρόνια τώρα πάνω στο Ναυάγιο, καθώς έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μια από τις πιο όμορφες και ξεχωριστές παραλίες του κόσμου.
Η τοπική τουριστική αγορά «πουλάει» στο όνομα του Ναυαγίου καθιστώντας την ανταγωνιστική έναντι άλλων προορισμών, γιατί «έτυχε» να γίνει εδώ το Ναυαγιο.

Όμως για πόσο ακόμα;

Και η ερώτηση είναι κυριολεκτική καθώς βλέπουμε χρόνο με το χρόνο, το πλοίο να αποσυντίθεται να έχει σχεδόν μείνει το μισό και να βουλιάζει στη στεριά καθώς τόνοι άμμου το έχουν σκεπάσει.
Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή όταν υπάρχει κακοκαιρία σχεδόν το καταπίνουν, σαν να το θέλουν πίσω στη θάλασσα και αυτό να αντιστέκεται.
Αλλά για πόσο?
Οσο οι αρχές και οι όποιοι εμπλεκόμενοι φορείς, ψάχνουν να συστήσουν επιτροπές και χάνονται στα γρανάζια της ανεξήγητα ήδη καθυστερημένης σωστής αντιμετώπισης της συντήρησης του πλοίου, κάθε χρόνος που περνάει θα μας φέρνει όλο και πιο κοντά την εξαφάνισή του. Γιατί αυτό θα γίνει στο τέλος.
Οι φωτογραφίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας της καταστροφής του που χρόνο με το χρόνο είναι εμφανής.

Το Ναυάγιο σήμερα
Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στις σημερινές φωτογραφίες 19.11.23 που τραβήχτηκαν πάνω από το Ναυάγιο, μόνο πόνο θα του προκαλέσουν αλλά και αγανάκτηση.
Επιτέλους τι περιμένουμε να δούμε; Τι περιμένουμε να γίνει;
Ηδη το κλείσιμο της παραλίας φέτος και η μη πρόσβαση του κόσμου σε αυτό, για λόγους ασφάλειας σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μια μικρή μάχη που χάθηκε προσωρινά. Όμως το πλοίο είναι ακόμα εκεί, όσο είναι ακόμα εκεί…εκτός αν δεν το θέλουμε εκεί. Το θέλουμε;

H ιστορία πίσω από το διάσημο ναυάγιο της Ζακύνθου. Πώς ο «Παναγιώτης» βγήκε στην ακτή με τα παράνομα τσιγάρα του

Επανειλημμένως έχουμε θίξει το θέμα της συντήρησης του Ναυαγίου καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική παρέμβαση αλλά και σχεδιασμός για το μέλλον του.

imerazante.gr

Διαβάστε ακόμα