10 λόγοι που όλοι θα πρέπει να ευχαριστούν τους ναυτικούς

Στην εποχή που ζούμε και λόγο του κορονοϊού, γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη να δείξουμε σεβασμό στους ναυτικούς και να τους ευχαριστήσουμε για όλα αυτά που με κόπο και στερήσεις προσφέρουν σε όλο τον κόσμο.

Για χιλιάδες χρόνια η ναυτιλία και οι ναυτικοί έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στη μεταφορά εμπορευμάτων σε όλο τον κόσμο. Σήμερα δε, η μεταφορά από μια καρφίτσα μέχρι ρούχα, ηλεκτρονικά, φαγητά, αυτοκίνητα και αλλά πολλά γίνεται με τα καράβια.

Ο ναυτικός φυσικά σε όλο αυτό παίζει καταλυτικό ρόλο και θα έπρεπε να έχει χαρακτηριστεί ως key worker πολλά χρόνια πριν, και όχι μόνο στα χαρτιά…

Και φυσικά όλο αυτό είναι από επιλογή του καθενός και τα χρήματα σίγουρα είναι καλύτερα από την στεριά και εξασφαλίζουν μια πιο άνετη ζωή στην οικογένεια του, δε παύει όμως να είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Ας δούμε πιο κάτω τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες και να ευχαριστούμε τους ναυτικούς.

1. Οι ναυτικοί στην ουσία τρέχουν την παγκόσμια οικονομία με το 90% του παγκόσμιου εμπορίου να γίνεται δια θαλασσής. Τα πλοία τα οποία μεταφέρουν όλα τα τα εμπορεύματα τα ταξιδεύουν, τα συντηρούν, και τα διαχειρίζονται οι ναυτικοί, οι οποίοι πολλές φορές υπερβάλουν εαυτό για την ομαλή λειτουργία τους, κάτι το οποίο όπως είναι φυσικό δε μπορεί να καταλάβει κάποιος στη στεριά ο οποίος δεν έχει ποτέ δουλέψει σε καράβι.

2. Οι ναυτικοί θυσιάζουν την κοινωνική ζωή τους και μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο και ψυχοφθόρο. Χάνοντας γιορτές, γενέθλια και πολλές ακόμα μεγάλες οικογενειακές στιγμές, με μοναδικό σκοπό και στόχο να παραδώσουν κάθε είδους αγαθό σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά είναι επιλογή τους αυτό, δεν παύει όμως να είναι πολύ δύσκολο, την στιγμή που όλοι στη στεριά τα ζουν όλα αυτά ο ναυτικός να βρίσκεται μόνος του στη μέση της θάλασσας χιλιάδες μίλια μακριά.

3. Η μεταφορά φορτίων και αγαθών από ένα σημείο του κόσμου προς ένα άλλο μέσω της θάλασσας είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι ίσως φαίνεται. Ο ναυτικός έχει να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κακοκαιρίες, πολικές και υψηλές θερμοκρασίες, κυκλώνες και τις πιο άγριες θάλασσες! Η θάλασσα δεν είναι τόσο φιλική όσο φαίνεται όταν πάμε για μπάνιο και παρόλο την εξέλιξη της τεχνολογίας ο ναυτικός συνεχίζει και βρίσκεται στο έλεος της φύσης. Πολλές φορές μόνο το κούνημα να λάβουμε υπόψην και την καθημερινή ταλαιπωρία, που για κάποιες φορές μπορεί να είναι για παρά πολλές συνεχόμενες μέρες, τότε καταλαβαίνουμε ότι η άνεση που έχει ένας στεριανός στο κρεβάτι του το βράδυ είναι ανεκτίμητης αξίας. Και φυσικά αυτό δε μπορούν να το κάνουν όλοι, ούτε και να το αντέξουν ψυχολογικά. Ότι και να συναντήσει όμως ο ναυτικός και όσο δύσκολες συνθήκες και αν κληθεί να αντιμετωπίσει ο στόχος είναι ένας: η ασφαλής μεταφορά του φορτίου στον προορισμό του.

4. Οι ναυτικοί περνάνε η επισκέπτονται από περιοχές πειρατείας, πολέμου και μεγάλων αναταραχών. Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα και επικίνδυνα πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας ναυτικός και μπορούν άμεσα να του κοστίσουν ακόμη και την ζωή του. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει παρά πολλές περιπτώσεις απαγωγής ναυτικών η ακόμη και δολοφονιών από πειρατές, κυρίως σε περιοχές της δυτικής Αφρικής. Η μεταφορά μέσω τέτοιων περιοχών ή προς και από αυτές είναι παρά πολύ συχνές. Μπορεί ένας ναυτικός να πει ότι δεν πάω; Μπορεί. Το λέει όμως; Όχι… απλά κοιτάζει να κάνει όσο καλύτερα γίνεται την δουλειά του σαν επαγγελματίας ο οποίος απώτερος στόχος του είναι η ασφαλής μεταφορά του φορτίου που μεταφέρει.

5. Τα προβλήματα υγείας καινοί τραυματισμοί σε ένα πλοίο είναι συχνά και ένα από τα σοβαρότερα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει και απασχολούν άμεσα ένα ναυτικό. Όταν εργάζεσαι σε ένα τόσο απαιτητικό περιβάλλον σίγουρα θα υπάρξουν τραυματισμοί, ατυχήματα και γενικότερα προβλήματα υγείας τα οποία ο ναυτικός θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει μόνο με την βοήθεια του υποπλοίαρχου και του καπετάνιου και όχι σε κάποιο νοσοκομείο με γιατρούς και την ενδεδειγμένη περίθαλψη. Πέρα από φυσικούς τραυματισμούς και ατυχήματα ο ναυτικός έχει να αντιμετωπίσει και το ψυχολογικό κομμάτι όλης αυτής της κατάστασης. Όλα αυτά λοιπόν φανταστείτε ότι όταν θα προκύψουν ενδέχεται το πλοίο να βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακάρι από την στεριά όπου κανένας δε μπορεί να βοηθήσει. Ο ναυτικός λοιπόν δουλεύει σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιβάλλον χωρίς άμεση ιατρική περίθαλψη! Θέλεις και άλλο λίγο να τους ευχαριστείς;

6. Οι ναυτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν τους πιο σκληρούς νόμους και κανονισμούς και πολλές φορές έχουν βρεθεί στο μέσον μιας αντιπαράθεσης μεταξύ δυο η και περισσότερον χωρών, κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να φυλακιστούν ή να εγκλωβιστούν σε κάποιο πλοίο για πολλά χρόνια. Δε θα πρέπει να παραλείπουμε ότι ο ναυτικός επισκέπτεται πολλές χώρες οι οποίες έχουν διαφορετικός νόμους και κανονισμούς, πολλές εκ των οποίων είναι χώρες με τους πιο σκληρούς νόμους στον κόσμο. Οι διαφορετικές κουλτούρες, η διαφορετική γλώσσα αλλά και η άμεση επιλογή της πρόσληψης ενός δικηγόρου που δεν έχει ο ναυτικός πολλές φορές μπορεί να δυσκολέψουν παρά πολύ την κατάσταση.

7. Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο ναυτικός είναι η καθημερινή ρουτίνα που ζει στο πλοίο και οι γρήγοροι ρυθμοί που καλείται να αντιμετωπίσει στα λιμάνια που πάει. Μπορεί σε πολλούς να ακούγεται πολύ ενδιαφέρον το να επισκέπτεται πολλά λιμάνια και χώρες στον κόσμο αλλά δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Η καθημερινή ρουτίνα δεν μπορεί να σπάσει πηγαίνοντας σε κάποιο λιμάνι όπως συνέβαινε κάποτε. Τώρα, το μα πας σε λιμάνι και σε πολλούς κινδύνους σε βάζει, και πολλές είναι οι ώρες εργασίας και δεν βγαίνει ο ναυτικός έξω πλέον να ξεφύγει λίγο από την καθημερινότητα. Η κατάσταση ήταν σε γενικές γραμμές έτσι και πριν αλλά τώρα με την πανδημία επιδεινώθηκε ραγδαία. Παρόλα αυτά ο ναυτικός σφίγγει τα δόντια εστιάζει στη δουλειά του, με σκοπό να φέρει εις πέρας την αποστολή του, την ασφαλή φόρτωση, μεταφορά και παράδοση του φορτίου.

8. Ο ναυτικός εργάζεται πλέον με ελάχιστα προνόμια από το κράτος. Κάποτε το κράτος έδινε ισχυρά κίνητρα σε κάποιον να γίνει ναυτικός και εκτιμούσε την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος και το συνάλλαγμα που ο ναυτικός έφερνε στην χώρα του. Τώρα ο ναυτικός αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν στεριανός, με υψηλές φορολογίες, χωρίς προνόμια και χωρίς το κράτος να του παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσο αυτός βρίσκεται στο καράβι, παρόλο που ο ναυτικός πληρώνει αδρά. Ο ναυτικός καταλαβαίνει την αδικία που γίνεται εις βάρος του αλλά συνεχίζει και εργάζεται ανελλιπώς, χωρίς να έχει καν την δυνατότητα να διαμαρτυρηθεί η να κάνει απεργία.

9. Οι ναυτικοί σύμφωνα με τη ITF βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να συλληφθούν η να τους εγκαταλείψουν και ενώ απλά εργάζονται και εκτελούν τα καθήκοντα τους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, ακόμη και Ελλήνων, που εγκαταλείφθηκαν από τις εταιρείες τους σε κάποιο καράβι εγκλωβισμένοι χωρίς να πληρώνονται η ακόμη και να έχουν τα ήδη πρώτης ανάγκης που χρειάζεται ένας άνθρωπος για την επιβίωση του. Πολλές φορές έχουν επίσης εγκαταληφθεί ή και φυλακιστεί μετά από σοβαρά ατυχήματα όπως συγκρούσεις ή κάποια θαλάσσια ρύπανση, στα οποία ατυχήματα ενώ οι ναυτικοί είχαν ζητήσει βοήθεια από την στεριά ποτέ δε τους δόθηκε. Ποιος άλλωστε ξεχνάει την περίπτωση του prestige. Ο ναυτικός δεν έχει στην ουσία περιθώριο να κάνει κάποιο λάθος και όταν το κάνει, παρόλο που μπορεί να είναι μικρό, το τίμημα που θα πληρώσει σίγουρα θα είναι μεγάλο.

10. Τέλος, ένα παρά πολύ σημαντικό θέμα που έχει να αντιμετωπίσει ο ναυτικός, είναι κάτι που είναι αυτονόητο για έναν στεριανό. Είναι οι συνθήκες ενδιαίτησης, διατροφής και επικοινωνίας. Παρόλο που στη σημερινή εποχή έχει υπάρξει βελτίωση, οι συνθήκες διαβίωσης σε ένα πλοίο είναι ακόμη έτη φωτός πίσω. Η ποιότητα του φαγητού κρίνεται μέτρια, ενώ οι διατροφικές επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Οι αλλοδαποί μάγειρες είναι κάτω του μετρίου, τουλάχιστον όσο αναφορά τα φαγητά που μαγειρεύουν για Έλληνες και Ουκρανούς, Βούλγαρους κτλ. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι τεράστια και δυστυχώς ο ναυτικός πολλές φορές βρίσκεται σε κακή ψυχολογική κατάσταση λόγω της κακής ποιότητας φαγητού, κάτι το οποίο είναι και η μοναδική ευχαρίστηση που έχει σε ένα πλοίο. Επίσης, οι επικοινωνίες και κυρίως το Ίντερνετ βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, με χαμηλές ταχύτητες, υψηλότατες τιμές αλλά και περιορισμένα mb ώστε να μπορέσει κάποιος να μιλήσει άνετα με την οικογένεια του και να σερφάρει διαβάζοντας νέα η οτιδήποτε άλλο με σκοπό την ψυχολογική του ικανοποίηση. Πραγματικά, το έτος 2021, είναι απίστευτο ένας ναυτικός να αντιμετωπίζεται σαν ζώο, λανβανοντας υπόψην ότι ενώ όλοι οι στεριανοί έχουν φουλ ταχύτητες και πρόσβαση στο Ίντερνετ και φαγητό ποιότητας, ο ναυτικός δυστυχώς δεν έχει το δικαίωμα σε αυτά.

Και φυσικά το επάγγελμα του ναυτικού γίνεται από επιλογή και όλοι εμείς ήμαστε περήφανοι που το κάνουμε. Ένα ευχαριστώ από τους στεριανούς ίσως είναι μια ώθηση ψυχολογικής ικανοποίησης για τους ανθρώπους οι οποίοι πολλές φορές μέρα-νύχτα, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, σε περιοχές πειρατείας, αγωνίζονται να ταξιδέψουν ένα φορτωμένο καράβι με σκοπό να φέρουν το εμπόρευμα έξω από το σπίτι μας….

Καλά ταξίδια σε όλους!

Διαβάστε ακόμα