14 ναυτικοί με τροφική δηλητηρίαση από ψάρια στον Καναδά

balsa_85

Δεκατέσσερα μέλη του πληρώματος από ένα πλοίο από τον Παναμά νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο του Sain John, στον Καναδά, με συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης.

Το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στον τερματικό PotashCorp το Σάββατο, όταν ένας αριθμός ατόμων νόσησαν. Το πλοίο ήταν φορτωμένο και ετοιμαζόταν να φύγει από το Sain John, αλλά είχε καθυστερήσει.

Τρία μέλη του πληρώματος είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Περιφερειακό Νοσοκομείο του Saint John, και έντεκα ακόμη αναφέρονται ότι βρίσκονται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.

Η τροφική δηλητηρίαση πιστεύεται ότι έχει να κάνει με τη σχετική με τη δηλητηρίαση σιγκουατέρα (ciguatera), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροπικών ψαριών που έχουν φάει τοξινοπαραγωγά φύκια. Ο ιατρικός σύμβουλος του New Brunswick Δρ. Cristin Muecke λέει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους Καναδούς. Τα πέντε μέλη του πληρώματος που δεν κατανάλωσαν τα ψάρια δεν είναι άρρωστα.

“Ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται σε εκείνους μόνο που βρίσκονταν στο πλοίο, καθώς αυτό σχετίζεται με ψάρια που πιάστηκαν σε διεθνή ύδατα πριν από την άφιξή τους στο λιμάνι”, εξήγησε ο Δρ Muecke.

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός και διάρροια, νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα και αδυναμία, και καρδιακά συμπτώματα όπως προβλήματα του καρδιακού ρυθμού. Η δηλητηρίαση από ψάρια ciguatera είναι σπανίως θανατηφόρα, αλλά η σοβαρότητα της ασθένειας εξαρτάται από την ποσότητα των μολυσμένων ψαριών που καταναλώθηκε.

“Τα φύκια είναι τοξικά και για τα ψάρια σε κάποιο βαθμό, αλλά αυτό μπορεί να ενισχυθεί μέσω της τροφικής αλυσίδας και έτσι μεγαλύτερα αρπακτικά ψάρια είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν την ασθένεια”, ανέφερε ο Δρ Muecke.

Το Περιφερειακό Νοσοκομείο του Saint John ενεργοποίησε τον “πορτοκαλί κωδικό” για μαζικά ατυχήματα, για τη θεραπεία των ναυτών. Η νοσηλεία τους μπορεί να κρατήσει μέρες ή εβδομάδες, ανάλογα με τα συμπτώματά τους.

Διαβάστε ακόμα