ΗΠΑ: 25 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη συστήματος ενέργειας από τα κύματα!

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα παράσχει χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη για την έρευνα, την ανάπτυξης και της επίδειξης τεχνολογιών που αξιοποιούν την κυματική ισχύ για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας. Η χρηματοδότηση υποστηρίζει οκτώ έργα που θα αποτελέσουν τον πρώτο γύρο δοκιμών σε ανοικτή θάλασσα στο χώρο δοκιμών PacWave South στα ανοιχτά της ακτής του Όρεγκον.

Τα επιλεγμένα έργα αποτελούν μέρος της χρηματοδότησης του Γραφείου Τεχνολογιών υδάτινης Ενέργειας (WPTO) της DOE «Advancing Wave Energy Technologies μέσω Open Water Testing at PacWave» για την υποστήριξη τεχνολογιών κυματικής ενέργειας μέσω έρευνας και. Οι μετατροπείς κυματικής ισχύς, επιδιώκουν να συλλάβουν και να μετατρέψουν τη φυσική ενέργεια που δημιουργείται όταν ο άνεμος φυσά πάνω από την επιφάνεια της ανοικτής θάλασσας.

«Η αξιοποίηση της αδυσώπητης δύναμης του ωκεανού είναι ένας καθαρός, καινοτόμος και βιώσιμος τρόπος για τον περιορισμό της ρύπανσης από άνθρακα — προς όφελος των αμερικανικών επιχειρήσεων και οικογενειών, ειδικά των παράκτιων κοινοτήτων που πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Μ. Γκρένχολμ . «Η διαφοροποίηση και η επέκταση των καθαρών μας πηγών ενέργειας θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή ενεργειακής ανεξαρτησίας που θα κάνει το δίκτυο πιο ανθεκτικό, θα περιορίσει την κλιματική κρίση και θα εξοικονομήσει χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας των Αμερικανών».

Σύμφωνα με το DOE, η δοκιμή των τεχνολογιών της κυματικής ενέργειας απαιτεί ρεαλιστικές συνθήκες για να αναπτυχθούν σε ευρεία κλίμακα. Τα εμπόδια στις δοκιμές στον ανοιχτό ωκεανό περιλαμβάνουν τις προκλήσεις που επιτρέπουν την έγκριση και την έλλειψη διαθέσιμων περιοχών δοκιμών. Το 2016, η DOE συνεργάστηκε με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον για την κατασκευή της εγκατάστασης δοκιμών PacWave South, η οποία είναι μια συνδεδεμένη στο δίκτυο, προεπιτρεπόμενη εγκατάσταση δοκιμής ενέργειας κυμάτων ανοικτής θαλάσσης. Τον Μάρτιο του 2021, η Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας εξέδωσε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον άδεια για την κατασκευή και λειτουργία της πρώτης προεπιτρεπόμενης μονάδας δοκιμών κυματικής ενέργειας της χώρας. Ο χώρος δοκιμών βρίσκεται περίπου επτά μίλια νοτιοδυτικά των ακτών του Νιούπορτ του Όρεγκον, με το πανεπιστήμιο να στοχεύει το καλοκαίρι του 2023 τις πρώτες δοκιμές.

Δύο από τα έργα που επιλέχθηκαν επικεντρώνονται στη δοκιμή σχεδίων συστημάτων μετατροπέων ενέργειας κυμάτων που προορίζονται για εφαρμογές απομακρυσμένων και μικροδικτύων. Η CalWave Power Technologies έλαβε τη μεγαλύτερη επιχορήγηση τις τάξεως των 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη και τη δοκιμή της συσκευής xWave WEC των 50 κιλοβάτ. Η Columbia Power Technologies λαμβάνει επίσης σχεδόν 4,2 εκατομμύρια δολάρια για την εμπορευματοποίηση ενός αυτόνομου υπεράκτιου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί προσαρμογές για να διατηρήσει τη θέση του και να αποθηκεύσει ενέργεια. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει μη επανδρωμένες υπεράκτιες δραστηριότητες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων υποθαλάσσιων οχημάτων, πακέτων αισθητήρων και εξοπλισμού λειτουργίας.

Ο δεύτερος τομέας έρευνας επικεντρώνεται σε σχέδια συστημάτων WEC για την παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου ή συνδεδεμένης στο δίκτυο. Τόσο η Dehlsen Associates όσο και η Oscilla Power θα λάβουν 1,8 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία για να σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν συστήματα απορρόφησης WEC που μπορούν είτε να συνδεθούν είτε να αποσυνδεθούν από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Αυτά τα έργα αναμένεται να προωθήσουν τα συστήματα WEC, τα στοιχεία του συστήματος, τις τεχνολογίες περιβαλλοντικής παρακολούθησης, τα όργανα και τα προγνωστικά συστήματα παρακολούθησης της υγείας, τα συστήματα μέτρησης κυμάτων και άλλες τεχνολογίες υποστήριξης. Το Portland State University λαμβάνει $4,5 εκατομμύρια, η Littoral Power Systems $4 εκατομμύρια, το University of Washington $1,3 εκατομμύρια και η Integral Consulting $379.000, για τη διεξαγωγή αυτών των έργων.

Διαβάστε ακόμα