2.500 χρόνια ξεχασμένοι οι δοξασμένοι στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ναυμάχοι

Γράφει ο Αντιναύαρχος (εα) Ηρακλής Καλογεράκης

Η Αίγινα, σαν νησί χωρίς πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στράφηκε πολύ νωρίς στη ναυτιλία και στο εμπόριο.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, η Αίγινα, συγκαταλεγόταν στις «θαλασσοκράτορες» πόλεις, οι δε Αιγινήτες ήταν από τους πιο έμπειρους ναυτικούς.

Η Αίγινα, ταυτόχρονα με την ναυτοσύνη ανέπτυξε και τη ναυπηγική επιστήμη, τα δε Αιγινήτικα καΐκια ήταν από τα πλέον γερά σκαριά, ασφαλή και καλοτάξιδα, στη Μεσόγειο.

Ο Ησίοδος κάνει εκτενείς αναφορές στα «ευέλικτα πλοία» των Αιγινητών και αναφέρει πως πρώτοι οι Αιγινήτες, έβαλαν πανιά σε ποντοπόρο καράβι (απόσπασμα 56 στίχος 205). Χαρακτηριστικά δε λέγει πως όπως τα μυρμήγκια βγάζουν φτερά και πετούν, έτσι και οι Αιγινήτες (Μυρμιδόνοι) επιβεβαίωσαν τον μύθο βάζοντας πανιά στα πλοία τους. Ο Όμηρος, στα έπη του, μας περιγράφει πως Αιγινήτες, με 80 «Αιγινήτικα μαυροκάραβα» έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο (1250 πΧ).

Ο Ηρόδοτος (Μελπομένη 4.152), έγραψε με θαυμασμό για τον Αιγινήτη έμπορο και πλοιοκτήτη Σώστρατο, γιο του Λαοδάμαντα, που ήταν ο πλουσιότερος έμπορος της αρχαϊκής Ελλάδας και του οποίου τα πλοία όργωναν τις θάλασσες του Εύξεινου Πόντου και της Μεσογείου (Θάλεια, 3.59). Ο Πίνδαρος, αφιέρωσε 11 από τις επινίκιες ωδές του, στους Αιγινήτες Πανελλήνιους νικητές (Ολυμπία, Δελφούς, Νεμέα και Ισθμό).

Αφού επαινούσε πρώτα τον νικητή και τους προγόνους του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πόλη καταγωγής τους. Ειδικά δε την Αίγινα, την ανέφερε σαν «ναυσικλυτός» χώρα, που έκανε δηλαδή ξακουστά πλοία. Είναι λοιπόν γεγονός πως οι Αιγινήτες ναυτικοί με τα πλοία τους, κατείχαν τα σκήπτρα των «θαλάσσιων μεταφορών» από τον 7ο μέχρι και τα πρώτα χρόνια, του 5ου πΧ αιώνα.

Όσον δε αφορά την θαλάσσια ισχύ, δηλ. το πολεμικό της ναυτικό, αρκεί να πούμε πως οι Αθηναίοι, φοβούμενοι την αυξανόμενη δύναμη του νησιού, την αποκαλούσαν «τσίμπλα στο μάτι της Αθήνας» και με αφορμή τον φόβο αυτό, ναυπήγησαν περισσότερες τριήρεις.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο PDF που ακολουθεί:

2500-χρονια-ξεχασμένοι-οι-δοξασμενοι-ναυμαχοι

Διαβάστε ακόμα: Τριήρης: Το μακροβιότερο και διασημότερο πολεμικό πλοίο του κόσμου

Διαβάστε ακόμα