Ολοκληρώθηκαν οι εργασίας της 3ης ημερίδας κρουαζιέρας

Με τη συμμετοχή και ομιλία του Yπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εταιριών κρουαζιέρας (Carnival, R. Carribean, MSC, Costa, NCL, Louis κ.ά.), ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Ημερίδας Κρουαζιέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ Α.Ε.

Κεντρικό θέμα της Ημερίδας ήταν οι Πολιτικές Κρουαζιέρας του 2014 με κεντρικό εισηγητή τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργο Ανωμερίτη.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν επίσης οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΝΑ κ. κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, Αθανάσιος Μπούσιος και Νίκος Ζωίδης, ο κ. Χρήστος Πάλλης Πρόεδρος του ΕΟΤ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, ο Πρόεδρος της MedCruise κ. Σταύρος Χατζάκος, ο κ. Γ. Βερνίκος εκ μέρους του ΣΕΤΕ, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου κ. Νίκος Βερνίκος, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΛΙΜΕ κ. Γιώργος Καστελλάνος, ο Αντιπρόεδρος Κλάδου Κρουαζιέρας του ΣΕΕΝ κ. Μιχάλης Καψάλης, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Κ.Φ.Ν. κ. Θεόδωρος Κόντες, ο Πρόεδρος του Ν.Ε.Ε. κ. Γράτσος Γιώργος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ναυτικών Πρακτόρων κ. Απ. Καρακαλάς, εκπρόσωποι των Πλοηγών, του Υπ. Δημόσιας Τάξης, του Λιμενικού Σώματος, των Τελωνειακών Αρχών και Οργανισμών Λιμένων. Ως τιμώμενο πρόσωπο παρέστη και ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου κ. Χρύσης Πρέντζας.

Ο κ. Ανωμερίτης παρουσίασε τα αποτελέσματα 9μήνου (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) του 2013 του Λιμένα Πειραιά, βάσει των οποίων οι αφιξοαναχωρήσεις επιβατών σημείωσαν αύξηση 12,48%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 (Transit +17,28%, Home -11,57%) και εξέφρασε την εκτίμηση του ότι και το 2014 διαφαίνεται ότι θα είναι μία θετική χρονιά για τον τουρισμό κρουαζιέρας.

Επιπλέον, ο κ. Ανωμερίτης ανέπτυξε την πρόταση του για δημιουργία «Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Λιμένων Κρουαζιέρας» με μετόχους ελληνικά λιμάνια κρουαζιέρας και εταιρίες κρουαζιέρας, με κεντρικό στόχο την αναβάθμιση των υποδομών, την ανάπτυξη νέων ποιοτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφάλειας.

«Η κρουαζιέρα είναι ένα κυκλικό ταξίδι και πρέπει όλοι οι κρίκοι της καδένας που μας συνδέει να είναι χρυσοί και ισχυροί. Η κρουαζιέρα στα ελληνικά λιμάνια είναι υπόθεση συλλογική, αν θέλουμε κρουαζιέρα και λιμάνια να γίνουν μηχανές ανάπτυξης σε μία κρίσιμη περίοδο για την οικονομία της χώρας».

Ο κ. Ανωμερίτης, χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας του Πειραιά με επιδότηση 95% της συνολικής δαπάνης του έργου (120 εκ. ευρώ) και κυρίως γιατί με το σκεπτικό της απόφασης δημιουργείται νέο θεσμικό καθεστώς στην ανάπτυξη και κατασκευή επιβατικών λιμένων. Ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για τους χερσαίους χώρους του νέου λιμένα έκτασης 130.000 τ.μ. εντός της οποίας με συμβάσεις παραχώρησης θα αναγερθούν οι νέες ανωδομές.

Ο Πρόεδρος της Med Cruise κ. Σταύρος Χατζάκος, ο οποίος εκπροσώπησε τον ΟΛΠ Α.Ε. πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Seatrade στο Αμβούργο και στο Seatrade Asia Cruise στη Σιγκαπούρη, ανέφερε την αισιοδοξία του ότι το 2004 θα είναι θετικό για τη Μεσογειακή Κρουαζιέρα, παρά τα πολιτικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Εξήγησε δε με πλήρη τεκμηρίωση γιατί η αναδυόμενη αγορά της Άπω Ανατολής, δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Μεσογειακή Κρουαζιέρα, η οποία παραμένει παγκοσμίως ως δεύτερος προορισμός σε μικρή μάλιστα απόσταση από την Καραϊβική.

Στην Ημερίδα η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) παρουσίασε τη μελέτη που καταρτίσθηκε για τη «Χειμερινή Κρουαζιέρα» στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων μέσω της MedCruise με τις εταιρείες κρουαζιέρας, τα μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και τις τοπικές κοινωνίες.

Στην Ημερίδα έλαβαν το λόγο οι εκπρόσωποι όλων των μεγάλων εταιρειών, φορέων και επαγγελματικών ενώσεων με επισημάνσεις και δημιουργικές προτάσεις, εκτιμώντας ότι και το 2014 θα είναι μία καλή χρονιά για τον κλάδο.

Τέλος, ο κ. Ανωμερίτης παρουσίασε τους μεγάλους στόχους προοπτικής για το Λιμάνι του Πειραιά σε σχέση με τις πολιτικές κρουαζιέρας, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2021, για το οποίο ο ΟΛΠ Α.Ε., η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι Πειραιά και Σαλαμίνας άρχισαν να προετοιμάζονται συστηματικά με τη συμπαράσταση των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων Πολιτισμού.

dealnews.gr

Διαβάστε ακόμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΛΚΕ, αύξηση 3,0% παρουσίασε η άφιξη επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια κατά τον μήνα Ιούνιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Αναλυτικότερα προσέγγισαν στο λιμάνι 58 Κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας 90.200 επιβάτες έναντι των 67 κρουαζιερόπλοιων και των 87.602 που αφίχθησαν πέρυσι, μια αύξηση 3,0% με 2.598 επιβάτες περισσότερους παρά το γεγονός ότι οι προσεγγίσεις μειώθηκαν κατά 13,4%, ήτοι 9 κρουαζιερόπλοια λιγότερα.

Μεγάλο μερίδιο σ αυτήν την αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες ημέρες του μήνα προσέγγισαν το όμορφο νησί του Ιονίου πάνω από 3 κρουαζιερόπλοια δημιουργώντας έναν «ευχάριστο» πονοκέφαλο στις αρχές για την ομαλή κυκλοφορία και εξυπηρέτηση των επισκεπτών στην Παλιά Πόλη της Κέρκυρας και την Κερκυραϊκή ύπαιθρο.

Αναλυτικά την Παρασκευή 07.06 προσέγγισαν 5 κ/ζπλοία με 11.082 επισκέπτες, την Δευτέρα 17.06 5 κ/ζπλοία με 6.417 επισκέπτες, την Παρασκευή 21.06 5 κ/ζπλοία με 12.009 επισκέπτες (υψηλότερη φετινή επίδοση -επισκεψιμότητα ημέρας) και το Σάββατο 29.06 με 4 κ/ζπλοία με 7.205 επισκέπτες.

Η ανασκόπηση του 1ου εξαμήνου για το 2013 δείχνει μια αύξηση 5,9% με 12.907 επιβάτες αφού από τον Μάρτιο που ξεκινά ουσιαστικά η τουριστική περίοδος για το λιμάνι της Κέρκυρας έχουν αφιχθεί 231.560 επιβάτες έναντι 218.653 και οι προσεγγίσεις στο σύνολο τους είναι 156 έναντι 174, μια μείωση της τάξης του 8,2% .

Σημαντική αύξηση όμως καταγράφεται και στις πληρότητες των πλοίων με τον Μ.Ο. για το πρώτο εξάμηνο του ‘13 να διαμορφώνεται στο 81,3% έναντι 77,7%, μια αύξηση 3,6% ενώ αντίστοιχα για τον Ιούνιο του ’13 με 85,8% παρατηρείται μείωση της τάξης του 0,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του ’12.

corfupress.com

Διαβάστε ακόμα

Στην αφετηρία για να κτίσει τρεις νέες θέσεις ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων τελευταίας γενιάς, στο λιμάνι του Πειραιά, είναι ο ΟΛΠ, ΟΛΠ+4,34% αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στην εβδομάδα θα εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου σε ποσοστό άνω του 90% από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κάνει δεκτό το φάκελο που της έχει καταθέσει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά και στο μεγάλο λιμάνι περιμένουν να ενημερωθούν και επισήμως τις επόμενες ημέρες. Ο ΟΛΠ έχει ζητήσει κοινοτική επιδότηση ύψους 114 εκατ. ευρώ, προκειμένου να επεκτείνει τη βάση κρουαζιέρας του, με τρεις νέες θέσεις πρόσδεσης, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια τελευταίας γενιάς, που μεταφέρουν ακόμα και πάνω από 4.000 επιβάτες.

Στο φάκελο που έχει καταθέσει και ο οποίος κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών συνεχώς εμπλουτιζόταν με νέα στοιχεία που ζητούσε η Κομισιόν, επισημαινόταν ότι πρωταρχικός στόχος του ΟΛΠ ήταν να αναπτύξει ένα λιμάνι με έξι θέσεις πρόσδεσης, συνολικού προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ. Προκειμένου, όμως, να γίνει δεκτό το έργο, αλλά και να προλάβουμε στην Ελλάδα τις ημερομηνίες, αφού είναι το τελευταίο έργο σε λιμάνι της Αττικής που θα χρηματοδοτηθεί τα επόμενα 10 χρόνια, η διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε να κατεβάσει τον πήχη στο μισό.

«Το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ και το έλλειμμα χρηματοδότησης ανέρχεται σε 95%, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη μελέτη κόστους – οφέλους και η κοινοτική συνδρομή σε 113.962.709 ευρώ», σημειώνει στην αίτησή του ο ΟΛΠ.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις του ΟΛΠ, το υψηλό έλλειμμα χρηματοδότησης βασίζεται στο υψηλό κόστος υποδομής, όπως συμβαίνει στα λιμενικά έργα, αλλά και στα περιορισμένα έσοδα από την εκμετάλλευση της υποδομής, λόγω κυρίως της εποχικότητας και των υψηλών αιχμών και «αντιαιχμών» ζήτησης υπηρεσιών από τα πλοία στην περίοδο της εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, ο ΟΛΠ σημειώνει ότι στα έσοδα δεν έχει υπολογιστεί η κίνηση επιβατών, αφού ο επιβατικός σταθμός, για τον οποίο δεν ζητείται χρηματοδότηση, θα κατασκευαστεί από τον παραχωρησιούχο έπειτα από διεθνή διαγωνισμό, σύμφωνα με τις κοινοτικές νομοθεσίες.

Αντίθετα, τα έσοδα εκμετάλλευσης που έχουν υπολογιστεί αφορούν χρεώσεις προσόρμισης επί πλοίων, χρεώσεις παραβολής επί πλοίων, χρεώσεις καβοδεσίας – καβόλυσης και άλλα έσοδα από παρεχόμενες υπηρεσίες σε πλοία, όπως αποκομιδή αποβλήτων πλοίων. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά αναδεικνύει και την περίπτωση οι νέες υποδομές να χρησιμοποιηθούν και για άλλες ανάγκες, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Δύο λιμάνια

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη νέας βάσης κρουαζιέρας στην περιοχή του Νέου Φαλήρου. Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, δεν θα κοστίσει περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ και θα αποφέρει στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Στόχος του υπουργείου είναι ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί μέσα στο 2013, ώστε τα έργα να ξεκινήσουν το 2014 και να έχουν ολοκληρωθεί το 2015. Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, με πρόσφατες δηλώσεις του στη «Ν» εκτίμησε ότι τα λιμάνια κρουαζιέρας μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά και προσέθεσε ότι όσο αυξάνεται η κίνηση επιβατών home port τόσο θα αυξάνεται και η κίνηση transit και το αντίστροφο.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα

«Η κυβέρνηση ακολουθεί μια συνεπή πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Υπηρετείτε με συνέπεια τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών που ρουφούν το αίμα των λαών».

Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ο Θ. Παφίλης, ξεκινώντας την παρέμβασή του και με αφορμή τη συζήτηση που είχε προηγηθεί ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

Πώς είναι δυνατόν το 2013, με τέτοια εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με δεδομένο τον τεράστιο πλούτο, να ζητάτε από αυτούς που παράγουν τον πλούτο να ζήσουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση; Ρωτάτε, είπε, πού θα βρούμε τα λεφτά. Πόσα δισεκατομμύρια είναι στις τράπεζες; Υπάρχει αμύθητος πλούτος τη στιγμή που άνθρωποι δεν μπορούν να ζεσταθούν».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε στη συνέχεια: «Έχουμε πρόταση. Ανατροπή του συστήματος. Ο πλούτος σε αυτούς που τον παράγουν. Λαϊκή Εξουσία. Σχεδιασμός με γνώμονα τις ανάγκες του λαού».

«Δεν πεινάνε όλοι οι Έλληνες», είπε ο Θ. Παφίλης. «Όσα χαλάνε σε μια νύχτα κάποιοι, είναι ίσα
με όσα παίρνει ένας εργαζόμενος σε όλη του τη ζωή».

Σχετικά με το φορολογικό επισήμανε:

 «Φορολογείτε 3 φορές παραπάνω τα πληρώματα.

Και προβλέπονται 57 φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές!

Λέτε στο λαό “θα πεθάνετε για να ζήσει το κεφάλαιο”»

902.gr

Διαβάστε ακόμα