Πτώση 35% στις επιθέσεις πειρατών το πρώτο τρίμηνο του 2013

Πτώση 35% κατέγραψαν οι πειρατείες στη θάλασσα το πρώτο τρίμηνο του 2013, ανακοίνωσε σήμερα ένας διεθνής οργανισμός ο οποίος καταγράφει δεδομένα για το φαινόμενο, προειδοποιώντας όμως παράλληλα εναντίον του εφησυχασμού.

Το Γραφείο Διεθνούς Ναυσιπλοΐας (IMB), το οποίο διαθέτει ένα κέντρο για την παρακολούθηση του προβλήματος της πειρατείας το οποίο εδρεύει στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, ανέφερε ότι κατέγραψε 66 επεισόδια πειρατικών επιθέσεων από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, από 102 τέτοια επεισόδια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, τέσσερα σκάφη καταλήφθηκαν από πειρατές, 51 πλευρίστηκαν, επτά ακόμα δέχθηκαν πυρά και τέσσερα ανέφεραν απόπειρες επιθέσεων», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του IMB. «Εβδομήντα πέντε μέλη πληρωμάτων τέθηκαν υπό ομηρεία, 14 απήχθησαν, ένα σκοτώθηκε».

Στον Κόλπο της Γουινέας καταγράφηκαν 15 πειρατικές επιθέσεις, ανάμεσά τους 11 στη Νιγηρία, ενώ στη Σομαλία καταγράφηκαν 5 συμβάντα. Στην Ινδονησία υπήρξαν 25 επεισόδια το πρώτο τρίμηνο αλλά στην πλειονότητά τους τα επεισόδια αυτά ήταν μικρής έκτασης κλοπές, σύμφωνα με το IMB.

«Αν και ο αριθμός των πειρατικών ενεργειών που αναφέρθηκαν στην Σομαλία μειώθηκε σημαντικά, δεν μπορεί να υπάρξει. . . εφησυχασμός», τόνισε ο Ποτενγκάλ Μουκουντάν, διευθυντής του IMB.
«Η πτώση στις επιθέσεις που αναφέρθηκαν οφείλεται σε προληπτικές ναυτικές ενέργειες. . . την πρόσληψη οπλισμένου προσωπικού ασφαλείας και τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν τα εμπορικά σκάφη», συνέχισε. «Οι επιθέσεις θα επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα εάν η παρουσία των (πολεμικών) πλοίων μειωθεί ή αν τα εμπορικά σκάφη χαλαρώσουν το επίπεδο επαγρύπνησής» τους, τόνισε ο ίδιος.

express.gr

Διαβάστε ακόμα