5 δισ. δολ. για «πράσινη» ναυτιλία

Tο νέο Ταμείο θα υποστηρίξει ένα Maritime Research and Development Board (IMRB) που θα προχωρεί σε αναθέσεις προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών μηδενικού άνθρακα, ειδικά προσαρμοσμένα στη ναυτιλία

Μια πολύ φιλόδοξη πρόταση με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να επιτύχει η ναυτιλία τούς στόχους για απεξάρτηση από τον άνθρακα κατατέθηκε στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) με πρωτοβουλία μεγάλων ναυτιλιακών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η πρόταση, που την καλωσορίζει το σύνολο των φορέων της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας (εμπορική ναυτιλία, κρουαζιέρα, ακτοπλοΐα, κ.λπ.), προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου έρευνας από τη ναυτιλία που θα λειτουργήσει σε επίπεδο ΙΜΟ (IMO Maritime Research Fund) ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη χρηματοδότηση υποχρεωτικών εισφορών από τις ναυτιλιακές εταιρείες όλου του κόσμου.

Αυτό το νέο Ταμείο θα υποστηρίξει ένα Maritime Research and Development Board (IMRB) που θα προχωρεί σε αναθέσεις προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών μηδενικού άνθρακα, ειδικά προσαρμοσμένα στη ναυτιλία. Θα αφορά τόσο νέα συστήματα πρόωσης των πλοίων όσο και καύσιμα που θα εξασφαλίζουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Θα χρηματοδοτεί επίσης έργα μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού.

 

Διαβάστε ακόμα