5 ταινίες για Σομαλούς πειρατές που πρέπει να δείτε

Πολλές φορές η κινηματογραφική δημιουργία εμπνέεται μέσα από γεγονότα της πραγματικής ζωής. Το πρόβλημα των Σομαλών πειρατών που μαστίζει τα νερά της Αφρικής, του Ινδικού Ωκεανού και των γύρω περιοχών μέχρι και τη Μέση Ανατολή υπήρξε η πηγή έμπνευσης για διάφορα χολιγουντιανές δραματικές ταινίες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια Κάθε ταινία διηγείται και μια διαφορετική ιστορία, τονίζοντας την γεμάτη κινδύνους φύση αυτής της θαλάσσιας ζώνης, που έχει γίνει αιτία ανησυχίας για το σύνολο της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Οι περισσότερες από αυτές τις ταινίες για Σομαλούς πειρατές βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα. Μάλιστα, ορισμένες ταινίες είχαν ακόμη και συμμετέχοντες στα πραγματικά γεγονότα να υποδύονται τον εαυτό τους και τις αντιδράσεις τους κατά την διάρκεια της πειρατείας, προσθέτοντας περισσότερη ζωντάνια και ρεαλιστικότητα στο τελικό αποτέλεσμα που διεγείρει την περιέργεια του θεατή.

Πέντε τέτοιες χαρακτηριστικές ταινίες για Σομαλούς πειρατές που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα σας παρουσιάζομαι εδώ:

1. A Hijacking (“Μια Πειρατεία”, Δανία, 2012) Η υπόθεση της ταινίας έχει κυρίως να κάνει με την πειρατική επίθεση σε δανικό πλοίο μεταφοράς εμπορευμάτων από τους Σομαλούς πειρατές. Το σενάριο παρουσιάζοντας τις διαπραγματεύσεων που ακολουθούν μεταξύ των πειρατών και της ιδιοκτήτριας εταιρείας τη μετατρέπει σε μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη ένταση δραματική ταινία.

2 Stolen Seas (“Κλεμμένες Θάλασσες, ΗΠΑ, 2012). Η ταινία Stolen Seas παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα πάνω στο ζήτημα της πειρατείας στη Σομαλία. Το σενάριο της ταινίας περιγράφει τις δύσκολες ώρες που πέρασε το πλήρωμα ενός Δανέζικου φορτηγού πλοίου που βρισκόταν σε αιχμαλωσία από Σομαλούς πειρατές. Η σύγχυση και το πάθος που μεταδίδει ο μεταφραστής των πειρατών της Σομαλίας που αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματά, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο το εξαιρετικό και πλούσιο σε νοήματα σενάριο της ταινίας. Πρόκειται για μια ταινία που πρέπει να δει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για την πειρατεία στη θάλασσα.

3. Fishing without Nets (“Ψαρεύοντας χωρίς δίχτυα”, Κένυα, 2012): Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομοειδείς ταινίες, η μικρού μήκους αυτή ταινία, παρουσιάζει το ζήτημα της πειρατείας από την οπτική γωνία των θαλάσσιων ληστών. Είναι μια συγκινητική αφήγηση που κέρδισε πολλά βραβεία και διακρίσεις σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ, όπως το “Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής” στο “Sundance Film Festival” το 2012. Το σενάριο παρουσιάζει τις τεράστιες δυσκολίες που περνάνε οι Σομαλοί ψαράδες και οι οποίες τους αναγκάζουν να στραφούν στην θαλάσσια πειρατεία, χωρίς άλλες οικονομικές πηγές στις οποίες να μπορούν να στραφούν στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν σε έναν σκληρό κόσμο.

4. Captain Phillips (ΗΠΑ, 2013) Η ταινία είναι μια προσομοίωση της τραυματικής εμπειρίας που βίωσε ο πλοίαρχος Richard Phillips του κατειλημμένου από πειρατές αμερικάνικου πλοίου μεταφοράς εμπορευμάτων Maersk Alabama. Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ Τομ Χανκς παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του πλοιάρχου Richard Phillips σε σκηνοθεσία του Paul Greengrass με σενάριο γραμμένο από τον Billy Ray και βασισμένο στο βιβλίο που έγραψε ο ίδιος ο Richard Phillips μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειας του. Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ φέτος, χωρίς όμως να κατακτήσει κάποιο.

5. The Project (ΗΠΑ, 2013). Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από τον γνωστό αμερικανό δημοσιογράφο Adam Ciralsky. Η ταινία παρουσιάζει μια συναρπαστική διήγηση της ιστορίας μιας ειδικά εξοπλισμένης συμμορίας μισθοφόρων που ασχολείται με τις αποστολές διάσωσης που αφορούν Σομαλούς πειρατές. Είναι μια ζωντανή αναπαράσταση των αυξανόμενων προβλημάτων της Σομαλίας που μαστίζουν ολόκληρη την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία και των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της. Η ταινία έχει παρουσιαστεί σε πολλά σημαντικά φεστιβάλ με αρκετά μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό.

Διαβάστε ακόμα