Πειραιάς
34°C

Βύθιση MSC Elsa 3: Δίωξη κατά πλοιάρχου και εταιρείας

Δημοσιεύθηκε στις

13/06/2025

από

Βύθιση MSC Elsa 3: Δίωξη κατά πλοιάρχου και εταιρείας από τις ινδικές αρχές μετά το ναυάγιο του πλοίου στα ανοικτά της Κεράλα. Το φορτίο περιλάμβανε επικίνδυνες ουσίες και κατηγορούνται για αμέλεια και περιβαλλοντικές ζημιές.

Η τοπική αστυνομία στην περιοχή Κεράλα της Ινδίας κατέθεσε τα πρώτα έγγραφα σχετικά με την αγωγή κατά της MSC Mediterranean Shipping Company και του πλοιάρχου του MSC Elsa 3, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ινδίας στις 24 Μαΐου.

Οι κατηγορίες αφορούν αμέλεια στον χειρισμό του πλοίου και του επικίνδυνου φορτίου που μετέφερε.

Το αστυνομικό τμήμα του Fort Kochi Coastal κατέθεσε αυτό που είναι γνωστό στο ινδικό νομικό σύστημα ως Πρώτη Έκθεση Πληροφοριών (FIR), η οποία περιγράφει τις διάφορες παραβάσεις.

Παγκόσμια ανησυχία από την βύθιση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC ELSA 3

Η καταγγελία έχει ασκηθεί εκ μέρους ενός κατοίκου και της τοπικής αλιευτικής κοινότητας. Το FIR περιγράφει τα αδικήματα της επικίνδυνης ναυσιπλοΐας, της δημιουργίας κινδύνου για τη ναυσιπλοΐα και της αμέλειας όσον αφορά τις δηλητηριώδεις ουσίες, τις εύφλεκτες ύλες και τις εκρηκτικές ουσίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, κατηγορούνται για αμέλεια στον χειρισμό του πλοίου, με αποτέλεσμα την πρόκληση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κατηγορούνται ότι γνώριζαν ότι το πλοίο μετέφερε επικίνδυνες ουσίες, αλλά το χειρίστηκαν με αμέλεια. Επιπλέον, αναφέρει ότι μετά το ατύχημα, επικίνδυνα πλαστικά υλικά έπεσαν στη θάλασσα και ξεβράστηκαν.
στην ακτή, δημιουργώντας περιβαλλοντικές ανησυχίες και οικονομικές απώλειες για την αλιευτική κοινότητα.

 Βύθιση MSC Elsa 3: Δίωξη κατά πλοιάρχου και εταιρείας

Η τοπική κυβέρνηση δέχεται πολιτικές πιέσεις να υποβάλει κατηγορίες, ενώ εξέφρασε της ανησυχίες της ότι δεν έχουν νομική υπόσταση επειδή το ατύχημα ήταν εκτός των 12 μιλίων και των εθνικών υδάτων της χώρας.

Προηγουμένως, είχαν αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το νομικό διακανονισμό με την MSC και τους ασφαλιστές της, ενώ ορισμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με την MSC.

Επισημάνθηκε ότι η MSC είναι μια σημαντική εταιρεία διαχείρισης στο κοντινό Διεθνές Λιμάνι Vizhininjam. Αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία έστειλε ένα από τα γιγαντιαία πλοία της μεταφοράς 24.000 TEU
στο λιμάνι για πρώτη φορά και έγινε το μεγαλύτερο που έχει ελλιμενιστεί στην Ινδία.

Οι αξιωματούχοι σχολίασαν ότι το σύστημα έρματος του πλοίου δεν λειτουργούσε σωστά, έχοντας συμβολή σε αυτή την δύσκολη και σοβαρή κατάσταση. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αμφισβήτησαν την κατάσταση του πλοίου, σημειώνοντας ότι το πλοίο είχε σημανθεί για πολλαπλές ελλείψεις σε επιθεώρηση του Port State Control.

Καταγράφηκαν προβλήματα στις δύο τελευταίες επιθεωρήσεις το 2023 και το 2024 στην Ινδία, αλλά το πλοίο δεν είχε τεθεί υπό κράτηση. Ο νηογνώμονας Bureau Veritas αναφέρει ότι όλα τα πιστοποιητικά του πλοίου ήταν σε ισχύ.
Λέγοντας ότι η MSC χειρίστηκε λανθασμένα το φορτίο στο πλοίο, η έκθεση επισημαίνει ότι 12 από τα 640 εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρονταν περιείχαν δηλωμένο επικίνδυνο υλικό και 12 περιείχαν καρβίδιο του ασβεστίου.

Οι αρχές δήλωσαν ότι 61 εμπορευματοκιβώτια ξεβράστηκαν στην ακτή και ότι μέχρι στιγμής 51 έχουν ανασυρθεί. Η Ινδική Ακτοφυλακή έχει επισημάνει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των μικρών κομματιών πλαστικού, γνωστών ως nurdles, που βρίσκονταν στο νερό και ξεβράζονται στις παραλίες. Αναφέρει ότι μέχρι στιγμής περίπου 500 κιλά πλαστικών nurdles έχουν αφαιρεθεί με σχολαστικό τρόπο από τις παραλίες.

Οι προσπάθειες διάσωσης ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα με ROV και δύτες να επιθεωρούν το ναυάγιο που βυθίστηκε 38 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Κεράλα.

Οι δύτες θα επιχειρήσουν να σφραγίσουν τις δεξαμενές καυσίμων για να σταματήσουν μια μικρή διαρροή πετρελαίου. Στις αρχές Ιουλίου, θα επιχειρήσουν να αντλήσουν το καύσιμο από τις δεξαμενές για να μειώσουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
34°C