Αλγερία: Προτιμά Ασία από Ευρώπη για εξαγωγές LNG

lng_ship_pontoporos_nautilia_

Η Αλγερία σχεδιάζει να αυξήσει τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ασία, όπου το καύσιμο κοστίζει περισσότερο απ’ ότι στην Ευρώπη, την παραδοσιακή αγορά του έθνους της Σαχάρα, ανέφερε ο Abdelhamid Zerguine, Διευθύνων Σύμβουλος της κρατικής πετρελαϊκή εταιρεία Sonatrach.

“Υπάρχει οξύς ανταγωνισμός τιμών στην Ευρώπη”, δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα του Αλγερίου. “Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε πώληση μεγαλύτερης ποσότητας στην Ασία όπου οι τιμές είναι 50% υψηλότερες”.

Η ικανότητα της χώρας της Βορείου Αφρικής να φορτώνει αέριο σε δεξαμενόπλοια θα αυξηθεί φέτος, καθώς βρίσκονται σε διαδικασίες επέκτασης δύο εργοστάσια που ρευστοποιούν το καύσιμο για θαλάσσιες μεταφορές. Η Αλγερίας ως ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της Αφρικής, εξάγει τα καύσιμα στην Ευρώπη μέσω των τριών αγωγών που συνδέονται με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι αποστολές φυσικού αερίου της Αλγερίας μειώθηκαν κατά 11% πέρυσι στα 45 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Societe Generale SA. Οι εξαγωγές της χώρας έχουν σημειώσει πτώση μετά την κορύφωσή του 2005, οπότε έφτασαν τα 65 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, επειδή αυξήθηκε η εγχώρια κατανάλωση κατά 40%, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κατά 12%.

Διαβάστε ακόμα