Άλλη μια δύσκολη χρονιά για την αγορά χημικών τάνκερ

chemical_tanker_

Η ναυτιλιακή αγορά των χημικών τάνκερ αντιμετωπίζει άλλη μια δύσκολη χρονιά πτώσης ναύλων το 2015, αλλά αναμένεται να ανακάμψει εμπορικά το επόμενο έτος, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Drewry “Chemical Forecaster”.

Το θαλάσσιο εμπόριο στον τομέα των χημικών και των συναφών προϊόντων μειώθηκε κατά 1,2% σε όγκο το 2014. Ο Drewry αποδίδει αυτή τη μείωση στη γενικότερη αδυναμία των κινεζικών και ευρωπαϊκών οικονομιών το 2014.

Ωστόσο, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εισαγωγών χημικών οργανικών προϊόντων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πτώση της κινεζικής ζήτησης για χημικά ως ένας σημαντικού παράγοντα που επηρεάζει την παγκόσμια αγορά.

“Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας και η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι επιπτώσεις της στα σχέδια για τις νέες εγκαταστάσεις πετροχημικών σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι πιθανό να περιορίσουν την ανάπτυξη του εμπορίου το 2015”, σημειώνει Nazneen Fatima, κορυφαίος αναλυτής για την χημική ναυτιλία στο Drewry.

Από την πλευρά της προσφοράς, ενώ το ποσοστό των νέων παραγγελιών στον χημικό τομέα της ναυτιλίας έχει μετριαστεί, ο συνολικός κατάλληλος για χημικά στόλος αυξήθηκε κατά 4,4% το 2014 και με το τρέχον βιβλίο παραγγελιών στα 10,2 εκατ dwt, μια περαιτέρω αύξηση της προσφοράς αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο 2015.

Με τα επιδόματα να δίνονται για διάλυση σκαφών και την απώλεια πιστοποιητικών καταλληλότητας του ΙΜΟ, η καθαρή αύξηση του μεγέθους του χημικής στόλου το 2015 είναι πιθανό να είναι της τάξης του 7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Drewry.

Δεδομένου ότι οι αλλαγές στη ζήτηση και την προσφορά πλοίου είναι πιθανό να διαρκέσουν πέρα από το κανονικό για μεγάλο μέρος του έτους, η πίεση θα παραμείνει στο προσκήνιο.

Διαβάστε ακόμα