Αντίθετη στη μεταφορά του Concordia στη Γένοβα η Greenpeace

costa_concordia_

H Greenpeace στέλνει ένα καράβι στον τόπο του ναυαγίου του Costa Concordia, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια μετακίνησης του στη Γένοβα για διάλυση.

Η οικολογική οργάνωση πιστεύει ότι το πενθήμερο ταξίδι προς το ιταλικό λιμάνι θα αποτελέσει μια “πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή”.

Το ιταλικό τμήμα της Greenpeace υποστηρίζει πως το ταξίδι στη Γένοβα είναι επικίνδυνο, λόγω του ρίσκου διαρροής των τοξικών υγρών εντός του ναυαγίου στο θαλάσσιο περιβάλλον.

“Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλη μια περιβαλλοντική καταστροφή,” δήλωσε η Luca Lacoboni, της Greenpeace Ιταλίας στη βρετανική εφημερίδα The Daily Mail.

“Για να συρθεί το ναυάγιο στη Γένοβα χρειάζονται πέντε μέρες σε ανοιχτή θάλασσα. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι τεράστιοι όσον αφορά την διαρροή δηλητηριωδών υγρών από το πλοίο και από την άποψη της καταστροφής της κατασκευής”.

“Υπάρχουν πλησιέστερα λιμάνια που μπορούν να προσεγγιστούν ευκολότερα και με λιγότερους κινδύνους”.

Η Γένοβα υπερίσχυσε πολλών άλλων διεκδικητών, συμπεριλαμβανομένων λιμανιών στην Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για να κερδίσει την προσοδοφόρα σύμβαση, η οποία θα της παρέχει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε διάστημα δύο ετών.

Ένας εκπρόσωπος για την Costa Cruises δήλωσε ότι οι τεχνικές και μηχανολογικές εκτιμήσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι το σχέδιο απομάκρυνσης του ναυαγίου ήταν ασφαλές, ακόμη και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

“Το ναυάγιο θα ρυμουλκείται με χαμηλή ταχύτητα – με μέσο όρο 2 knots – και θα συνοδεύεται από άλλα σκάφη, με εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό”, ανέφερε στη Mail.

Διαβάστε ακόμα