Απαγωγή τεσσάρων ναυτικών στη Νιγηρία

pirates_nigeria
Η λιθουανική κυβέρνηση αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες ότι τέσσερις ναυτικοί απήχθησαν στο Port Harcourt της νότιας Νιγηρίας. Δύο Λιθουανοί και δύο ουκρανοί πάρθηκαν από το εγγεγραμμένο στα νησιά Κομόρες πλοίο, δήλωσαν οι αρχές στο Βίλνιους, χωρίς να προσδιορίσουν το όνομα του πλοίου.
Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Algirdas Butkevicius έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να διερευνήσει τις συνθήκες της απαγωγής και να φροντίσει για την απελευθέρωση των ναυτικών.
Οι ένοπλοι πιστεύεται ότι εισέβαλαν στο πλοίο, πιθανότατα και απήγαγαν τους τέσσερις ναυτικούς, αφού πρώτα έκλεψαν το πλήρωμα και κατέστρεψαν εξοπλισμό.

Οι απαγωγές στο Δέλτα του Νίγηρα έχουν αυξηθεί τελευταία και οι πλοιοκτήτες έχουν ενημερωθεί να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όταν διέρχονται την περιοχή.

“Το μόνο αποτελεσματικό μέσο αποτροπής είναι να υπάρξει μια μόνιμη ναυτική παρουσία στην περιοχή και για η νιγηριανή κυβέρνηση να επιτρέψει σε δυτικούς φρουρούς να προστατεύσουν τα πλοία. Αν μπορούσαμε να αντιγράψουμε τα συστήματα και τις διαδικασίες που θέσαμε σε εφαρμογή από την άλλη πλευρά της Αφρικής και σε άλλες περιοχές, τότε θα είχαμε άμεση επίδραση στο να ξανασυμβεί αυτό το είδος της κατάστασης”, δήλωσε ο ειδικός ασφάλειας McManus από Maritime Security Resource Group (MSRG).

Επιστροφή στις επιθέσεις βλέπει η Dryad Maritime

Αυτό είναι το πρώτο περιστατικό που έχει αναφερθεί στη θάλασσα ανοικτά του Δέλτα του Νίγηρα σε διάστημα πέντε μηνών και έχει λάβει χώρα 100 ναυτικά μίλια δυτικότερα από το σημείο έξαρσης των απαγωγών που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος. Έρχεται σε μια στιγμή που το Νιγηριανό Ναυτικό διεξάγει αυξημένες περιπολίες στα σημεία κοντά στον ποταμό Bonny, και αυτές οι περιπολίες μπορεί να ανάγκασαν αυτήν την εγκληματική συμμορία να εξετάσει τη δραστηριοποίηση της στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Αυτή η περιοχή έχει μια πρόσφατη ιστορία ναυτικών επιθέσεων με έξι κρούσματα επιθέσεων σε πλοία, όπου 13 μέλη του πληρώματος είχαν απαχθεί για λύτρα, μόνο το 2014.

Το περιστατικό σηματοδοτεί μια επιστροφή στις επιθέσεις για τη Δυτική Αφρική, μια περιοχή που έχει του αντιμετωπίσει χαμηλά επίπεδα ναυτικού εγκλήματος κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, όπως φαίνεται στις στατιστικές της Dryad Maritime για τα εγκήματα στο τρίτο τρίμηνο. Στην εν λόγω έκθεση, διαπιστώθηκε ότι η πρόσφατη μείωση στα περιστατικά θαλάσσιων εγκλημάτων στην περιοχή πιθανόν να σχετίζεται με την αύξηση των δραστηριοτήτων του Νιγηριανού Ναυτικού, αλλά ότι οι προσπάθειές αυτές από μόνες τους δεν θα είναι σε θέση να προστατεύουν αποτελεσματικά το σύνολο της Δυτικής Αφρικής και του Κόλπου της Γουινέας. Το χθεσινό περιστατικό επιβεβαιώνει αυτή την ανάλυση.

Υπενθυμίζεται στα πληρώματα να επαγρυπνούν για τυχόν προσέγγιση υπόπτων σκαφών, και να ειδοποιούν τις τοπικές αρχές με το παραμικρό συμβάν, όπως και το MTISC στην Άκρα της Γκάνας με τηλέφωνο +233 (0)302718227 και το IBM PRC στο + 60320310010 or + 60320310014 [email protected] / [email protected]

 

Διαβάστε ακόμα