Απανωτά τα περιστατικά ληστείας στα Στενά της Σιγκαπούρης – Τραυματίστηκε ναυτικός

Το κέντρο πληροφοριών πειρατείας (Regional Cooperation Agreement on Combating Piracy and Armed Robbery – ReCAAP ISC) εξέδωσε νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο επιβίβασης ενόπλων ληστών στα πλοία που πλέουν με Ανατολική κατεύθυνση στη λωρίδα θαλάσσιας κυκλοφορίας στα Στενά της Σιγκαπούρης.

Στις 17 Απριλίου, ληστές επιβιβάστηκαν και λήστεψαν δύο πλοία, εντός τεσσάρων ωρών – και σε ένα περιστατικό, ένα μέλος του πληρώματος τραυματίστηκε σε αντιπαράθεση με τους ληστές.

Στο πρώτο περιστατικό,καθώς ένα δεξαμενόπλοιο διέσχιζε το στενό, ο μηχανικός που είχε βάρδια είδε έναν ληστή που προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα προς το χώρο που βρίσκεται το ”τιμονάκι” στη πρύμνη. Ο ύποπτος έφυγε όταν εντοπίστηκε και δεν πιάστηκε και δεν κατάφερε να κλέψει τίποτα.

Το δεύτερο, πιο σοβαρό περιστατικό συνέβη τέσσερις ώρες αργότερα. Ένα φορτηγό διέσχιζε την ίδια περιοχή όταν μέλη του πληρώματος εντόπισαν τέσσερις ύποπτους στο μηχανοστάσιο. Ένας από τους ληστές επιτέθηκε σε μέλος του πληρώματος χτυπώντας τον με αποτέλεσμα να του προκαλέσει μώλωπες στο κεφάλι. Οι ληστές έκλεψαν μερικά ανταλλακτικά κινητήρα και διέφυγαν.

Το ReCAAP ISC ανησυχεί για τη συνεχιζόμενη εμφάνιση περιστατικών στα Στενά της Σιγκαπούρης, ιδιαίτερα στο Tanjung Pergam. “Από τα 12 περιστατικά που αναφέρθηκαν στα Στενά της Σιγκαπούρης [φέτος], εννέα περιστατικά συνέβησαν στο Tanjung Pergam.” Τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τις επιθέσεις δεν έχουν συλληφθεί και το ReCAAP προειδοποιεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα περαιτέρω ληστειών στην περιοχή.

Καθώς η ασφάλεια στη θάλασσα αποτελεί ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα παράκτια κράτη, το ReCAAP συνέστησε ενισχυμένες περιπολίες στα ύδατα της Tanjung Pergam και συντονισμένη, διασυνοριακή προσπάθεια εντοπισμού και σύλληψης των υπόπτων.

Διαβάστε ακόμα