Απάντηση της ΠΕΝΕΝ στο Committee του Λονδίνου

penen_

Την σκυτάλη από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και τις δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποί της στην διάρκεια των Ποσειδωνίων, παρέλαβε ο Πρόεδρος του Committee (Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου) Χαράλαμπος Φαφαλιός ο οποίος κατά την διάρκεια της ετήσιας Συνέλευσης αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ναυτιλίας άσκησε έντονη κριτική κατά των χειρισμών της κυβέρνησης στην «αύξηση» της φορολογίας των πλοίων εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απώλεια εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε από τις άστοχες ενέργειες της κυβέρνησης δεν θα οδηγήσει σε περαιτέρω απώλειες πλοίων από το ελληνικό νηολόγιο στο μέλλον.

Το Committee χαρακτηρίζει μεταξύ των άλλων «απρόσεκτη, βιαστική και αντισυνταγματική την απόφαση της κυβέρνησης τον Δεκέμβρη του 2013 να επιβληθεί υποχρεωτική με ορίζοντα 3ετίας αύξηση φορολόγησης της χωρητικότητας κατά πλοίο με ελληνική σημαία και το ίδιο με ξένη σημαία, όπου η διαχείριση γίνεται από την Ελλάδα».

Καταλήγοντας τόνισε ότι η προαναφερόμενη απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί άμεσα!!

Από τις θέσεις και δηλώσεις του Προέδρου του Committee προκύπτουν μια σειρά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς βλέπουν οι εφοπλιστές τον ρόλο και την συμβολή τους στην σημερινή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τον Μάη του 2010.

Από τις δηλώσεις και τοποθετήσεις τόσο του Committee όσο και της ΕΕΕ προκύπτει άραγε άγνοια αυτής της πραγματικότητας ή όπως εμείς πιστεύουμε ότι τα συμφέροντά τους τα θεωρούν ιερά και απαραβίαστα και σε κάθε περίπτωση είναι αθέμιτο και απρόσεκτο να αμφισβητηθούν έστω και στο πιο ελάχιστο σημείο.

Προφανώς οι Έλληνες εφοπλιστές της ΕΕΕ και του Committee θεωρούν την ελάχιστη αύξηση της φορολογίας επί της χωρητικότητας των πλοίων πράξη αντισυνταγματικότητας και επικίνδυνη για τα συμφέροντά τους!!!

Δεν έχουν μπει στον κόπο μέχρι σήμερα να δημοσιοποιήσουν ποιοι και πόσοι μεγαλοεφοπλιστές δεν ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία κυβέρνησης και ΕΕΕ περί εθελοντικής συνεισφοράς και δεν συνεισέφεραν ούτε ένα ευρώ!!

Κυβέρνηση και εφοπλιστές δεν ανέφεραν λέξη για τις 57 φοροαπαλλαγές που έχουν μείνει ανέπαφες και συνιστούν ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό σκάνδαλο. Πανηγυρίζουν και θριαμβολογούν για την πρωτιά που κατέχουν στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στίβο, ένοχα όμως αποσιωπούν ότι οι έλληνες ναυτικοί έχουν οδηγηθεί σε επαγγελματική εξόντωση και διωγμό από τα πλοία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και ότι η ανεργία στον χώρο της Ναυτεργασίας ξεπερνά το 60%.

Προκλητικά μιλούν για την αντισυνταγματικότητα στην ελάχιστη αύξηση της φορολογίας τους και αποκρύπτουν ότι οι έλληνες Ναυτικοί το 2012 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου του κράτους συνέβαλαν στα φορολογικά έσοδα της χώρας με 57 εκατομμύρια ευρώ και οι εφοπλιστές με 12 εκατομμύρια ευρώ!!!

Επαναλαμβάνουν τα περί αντισυνταγματικότητας λες και δεν αντιλαμβάνονται έξω από τα συμφέροντά τους το παραμικρό!!

Προφανώς τα μέτρα που επέβαλαν οι τοκογλύφοι δανειστές με τα μνημόνια τις δανειακές συμβάσεις, τους εφαρμοστικούς νόμους, την καταστροφή στο εργατικό δίκαιο, στα ασφαλιστικά, κοινωνικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, προφανώς όλα αυτά τα θεωρούν νόμιμα και συνταγματικά!! Προφανώς θεωρούν νόμιμα και συνταγματικά τις βάρβαρες πολιτικές κυβέρνησης και τρόικα, τα 2/3 του πληθυσμού που ζουν πολύ κάτω από το όριο φτώχειας, το 1,5 εκατομμύριο άνεργους, τους 600.000 που εργάζονται και δεν πληρώνονται, την φτωχοποίηση μιας ολόκληρης κοινωνίας εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ανασφάλεια και την ανεργία που βιώνουν οι νέοι η οποία ξεπερνάει το 35%, όλα αυτά είναι για τους εφοπλιστές νόμιμα και συνταγματικά!!!

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι απαντάει η κυβέρνηση στις απειλές αυτές των εφοπλιστών.

Ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου όχι μόνο αποδέχεται τις ακραίες θέσεις και απόψεις των εφοπλιστών αλλά σε κάθε ευκαιρία τονίζει «ότι η αύξηση της φορολογίας επιβλήθηκε από την τρόικα και σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει ότι επρόκειτο για μια εσφαλμένη απόφαση η οποία πρέπει να διορθωθεί διότι αποτελεί κίνδυνο και απειλή για την Ναυτιλία»!!!

Πιο δουλική, υποτακτική πολιτική φωνή και θέση από αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρχει!!! Ο πόνος, η αγωνία και η ευαισθησία της κυβέρνησης αρχίζει και τελειώνει στο να μην θιγεί ή να μην ανοίξει η παραμικρή ρωγμή στο άθλιο εφοπλιστόδουλο καθεστώς ασυδοσίας που έχουν επιβάλλει στην ναυτιλία εφοπλιστές και διαχρονικά όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις. Βεβαίως από κοντά ακολουθεί και η χρεοκοπημένη ηγεσία της ΠΝΟ που με την ένοχη σιωπή της και την ανύπαρκτη παρέμβασή της επιτείνει την δραματική κατάσταση που έχει περιέλθει ο Ναυτεργατικός μας κόσμος από την κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική και την επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, αποδείχνει και επιβεβαιώνει καθημερινά ότι αποτελεί ξένο σώμα στο Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Μαζί με τα παραπάνω δεν μπορούμε να αφήσουμε στο απυρόβλητο τον ρόλο των διαπλεκόμενων ΜΜΕ (από τα οποία πολλά έχουν στον έλεγχό τους οι εφοπλιστές) τα οποία έχουν θέσει σε πλήρη απαγόρευση και λογοκρισία οτιδήποτε θίγει ή αμφισβητεί τα προνόμια, το σκανδαλώδες επιχειρηματικό καθεστώς και την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Οι Ναυτεργάτες, το εργατικό κίνημα, ο λαός, παρά τις δυσκολίες θα βρει τον τρόπο να οργανώσει την πάλη του να διεκδικήσει και να επιβάλει αυτό που του ανήκει!!

Μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που δεν θα επιτρέπει η χώρα να μετατραπεί σε μόνιμη αποικία χρέους, φτώχειας και εξαθλίωσης.

Για το Δ.Σ

                                                        Ο Πρόεδρος                                           Ο Γεν. Γραμματέας

                                                    Νταλακογεώργος                        Αντώνης Κροκίδης Νικόλαος

Διαβάστε ακόμα