Απελευθερώθηκαν 18 ναυτικοί όμηροι πειρατών από επίθεση στον Κόλπο της Γουινέας

Maximus_tanker
Και τα 18 μέλη του πληρώματος ενός τάνκερ που βρισκόταν υπό ομηρία εδώ και μέρες περίπου 70 μίλια νότια του Αμπιτζάν, στην Ακτή του Ελεφαντοστού διασώθηκαν, σύμφωνα με το IMB (Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας).

Ο Noel Choong του Κέντρου Αναφοράς Πειρατείας του IMB στην Κουάλα Λουμπούρ επιβεβαίωσε σήμερα ότι όλοι οι ναυτικοί του του τάνκερ προϊόντων πετρελαίου Maximus είναι ασφαλή. Το ελεγχόμενο από τα ΗΑΕ τάνκερ πιστεύεται ότι δέχθηκε επίθεση από πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας στις 11 Φεβρουαρίου.

“Το Κέντρο συνεργάστηκε με τις περιφερειακές αρχές και το ναυτικό του Τόγκο και της Νιγηρίας βοήθησαν να εντοπιστεί το τάνκερ”, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το Ναυτικό της Νιγηρίας επανεκατέλαβε το δεξαμενόπλοιο και συνέλαβε έξι πειρατές. Το πλοίο συνοδεύτηκε μέχρι τα ύδατα της Νιγηρίας για έρευνα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τo ναυτικό της Νιγηρίας είχε ανακοινώσει ότι διέσωσε 10 Ινδούς ναυτικούς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Sushma Swaraj έγραψε στο tweeter της Κυριακής: “Διασώσαμε 10 Ινδούς με τη βοήθεια του Ναυτικού της Νιγηρίας. Προσπαθούμε να διασώσουμε τον 11ο Ινδό και ένα Πακιστανό μέλος του πληρώματος από τους πειρατές”.

Ο Κόλπος της Γουινέας έχει τους τελευταίους μήνες πάρει τα ηνία παγκοσμίως ως κέντρο πειρατικής δραστηριότητας, ξεπερνώντας τη Νοτιοανατολική Ασία.

Το IMB έχει προειδοποιήσει σε ετήσια έκθεση του για το 2015 που κυκλοφόρησε στις αρχές του τρέχοντος μήνα. Τα tanker συνεχίζoυν να στοχοποιούνται για καύσιμα πετρελαίου και πάνω από 14 επεισόδια κατεγράφησαν πέρυσι έξω από τη Νιγηρία, σε εννέα από αυτά οι πειρατές επιβιβάστηκαν στα πλοία. Το IMB επισημαίνει επίσης ότι μια σειρά από επιθέσεις δεν δηλώνονται.

Διαβάστε ακόμα