Απελευθερώθηκαν 3 Έλληνες ναυτικοί όμηροι πειρατών στη Νιγηρία

Three_Greek_Tanker_Crew_Members_Kidnapped_Nigeria
Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος ενός τάνκερ ελληνικών συμφερόντων που είχαν απαχθεί στα ανοικτά της Νιγηρίας στις 5 Μαρτίου απελευθερώθηκαν και φέρεται να είναι σε καλή κατάσταση, δήλωσε το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας.

Ο άγνωστος ιδιοκτήτη του τάνκερ μεταφοράς χημικών προϊόντων, το οποίο έχει επίσης παραμείνει ανώνυμο, είπε στην ακτοφυλακή πως το πλήρωμα, αποτελούμενο από τρεις Έλληνες υπηκόους (τoν Πλοίαρχο και Α΄ Μηχανικό του πλοίου, καθώς και τον εκπρόσωπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας) και έναν Φιλιππινέζο, αφέθηκαν ελεύθεροι στις 28 του Μάρτη.

Το με σημαία Παναμά δεξαμενόπλοιο είχε καταληφθεί από μια ομάδα ενόπλων πειρατών, ενώ έπλεε περίπου 32 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Bonny Island στη Νιγηρία. Το πλοίο είχε 22 μέλη του πληρώματος και έναν επιβάτη, όταν η ένοπλη ομάδα επιβιβάστηκε πάνω του.

Σύμφωνα με την αναφορά τότε του Κέντρου Αναφοράς Πειρατείας του IMB δέκα ένοπλοι πειρατές πλησίασαν το πλοίο μέσω ενός μαύρου ταχύπλοου, άνοιξαν πυρ και επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο χρησιμοποιώντας ένα γάντζο και μια σκάλα.

Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος υποχώρησαν προς το οχυρό του πλοίου, διαφεύγοντας από τους πειρατές, οι οποίοι εγκατέλειψαν το πλοίο λίγο μετά την επιβίβαση, παίρνοντας τέσσερα μέλη του πληρώματος μαζί τους.

Μόλις οι πειρατές εγκατέλειψαν το πλοίο, τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να οδηγήσουν το τάνκερ σε ένα ασφαλές λιμάνι.

Οι όροι της απελευθέρωσης του πληρώματος δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά είναι πολύ πιθανό ο ιδιοκτήτης του πλοίου να έπρεπε να πληρώσει λύτρα για να απελευθερώσει το πλήρωμά του.

Με το που περιήλθε η πληροφορία στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, η οποία και ενημέρωσε τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Το ΕΚΣΕΔ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τα τα διεθνή κέντρα για την καταπολέμηση περιστατικών πειρατείας, καθώς επίσης και με τη διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, από την οποία πληροφορήθηκε τελικά στις 28/03/2016 ότι οι τέσσερις όμηροι ελευθερώθηκαν και είναι καλά.

Οι απαγωγές στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας και πιο πρόσφατα στ’ ανοιχτά των Φιλιππίνων έχουν γίνει όλο και πιο συχνές, καθώς οι πειρατές χρησιμοποιούν την απαγωγή ομήρων για λύτρα ως μέθοδο χρηματοδότησης.

Διαβάστε ακόμα