ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Απελευθερώθηκαν τα 9 μέλη του πληρώματος που είχαν απαγάγει πειρατές στον κόλπο της Γουινέας

Τα εννέα μέλη του πληρώματος που είχαν απαχθεί από το φορτηγό πλοίο MV Bonita από το Κοτονού του Μπενίν στις αρχές Νοεμβρίου απελευθερώθηκαν, μετά από 35 ημέρες σε αιχμαλωσία, σύμφωνα με την Πλοιοκτήτρια εταιρεία J.J. Ugland.

Μετά την απελευθέρωση τους στις 6 Δεκεμβρίου, οι ναυτικοί πραγματοποίησαν ιατρικές εξετάσεις και όλοι τους κρίθηκαν κατάλληλοι για να ταξιδέψουν.

«Μετά την ασφαλή μεταφορά τους από τη Νιγηρία, τα μέλη του πληρώματος έφθασαν με ασφάλεια στη Μανίλα των Φιλιππίνων για να επανενωθούν με τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους», ανέφερε η εταιρεία.

«Εκπρόσωποι από την έδρα του Ugland στο Grimstad της Νορβηγίας συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία να φέρουν τους ομήρους στην πατρίδα τους και ήταν παρόντες τόσο στη Νιγηρία όσο και στις Φιλιππίνες».Οι όροι απελευθέρωσης του πληρώματος δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

«Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι που τα εννέα μέλη του πληρώματος επανενώνονται τώρα με τις οικογένειές τους και έχουν ευημερία στην καρδιά τους. Θα ήθελα εξ ονόματος της εταιρείας να ευχαριστήσω ειλικρινά όλα τα μέρη που συνέβαλαν στην επίλυση αυτής της δύσκολης κατάστασης «, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Øystein Beisland.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πειρατές επιβιβάστηκαν στο φορτωμένο, με γύψο, Νορβηγικό Bonita ενώ αυτό βρισκόταν αγκυροβολημένο περιμένοντας οδηγίες για να ξεφορτώσει, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία JJ Ugland. Οι πειρατές απήγαγαν 9 μέλη του πληρώματος ενώ αυτά που έμειναν στο πλοίο ειδοποίησαν τις τοπικές αρχές. Το πλοίο πρόσδεσε στο Κοτονού αργότερα την ίδια ημέρα..

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στον κλάδο σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας. Τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον τρία πλοία έπεσαν θύματα πειρατείας, το τελευταίο είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή 19 μελών του πληρώματος.

Ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο την απελευθέρωση των δύσμοιρων ναυτικών, οι οποίοι πιάστηκαν όμηροι από το δεξαμενόπλοιο Nave Constellation, ενώ αυτό έπλεε περίπου 100 ναυτικά μίλια από το νησί Bonny, στη Νιγηρία στις 3 Δεκεμβρίου 2019.

Ακόμα, όμηρος παραμένει και ο 20χρονος έλληνας ναυτικός, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη στην υπόθεση του.

Οι ενώσεις και άλλοι βιομηχανικοί φορείς προτρέπουν τις αρμόδιες αρχές να διαθέσουν όλα τα απαραίτητα μέσα στην περιοχή προκειμένου να εξαλείψουν την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας και να προστατεύσουν τους ναυτικούς που ταξιδεύουν στην περιοχή.