Αποκλείεται η θανατική ποινή για τους δύο Ιταλούς πεζοναύτες

Italian sailors Girone and Latorre leave the police commissioner office in Kochi

Οι δύο Ιταλοί πεζοναύτες που κατηγορούνται για τη δολοφονία δύο Ινδών ψαράδων δεν θα αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Goolam Ε. Vahanvati στις 7 Φεβρουαρίου, σε σχέση με την υπόθεση που έχει υποβάλλει σε δοκιμασία τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Οι ναύτες, που ήταν τμήμα μιας στρατιωτικής ομάδας ασφαλείας που προστατεύουν ένα φορτηγό πλοίο, αρνούνται τις κατηγορίες και λένε ότι μπέρδεψαν τους ψαράδες για πειρατές και έριξαν προειδοποιητικές βολές μέσα στο νερό κατά τη διάρκεια του συμβάντος το Φεβρουάριο του 2012 στα ανοικτά των ακτών της νότιας πολιτείας της Κεράλα.

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο πίεσε για τη λήψη τελικής απόφασης από την κυβέρνηση σχετικά με το αν οι άνδρες θα πρέπει να δικαστούν σύμφωνα με το νόμο περί ασφάλειας στη θάλασσα – ένα αντι-πειρατικό και αντι-τρομοκρατικό νόμο που προβλέπει την θανατική ποινή για όσους σκοτώσουν κάποιον στην προσπάθειά τους να βγάλουν ένα πλοίο εκτός πορείας.

Ο Vahanvati δήλωσε στο Reuters ότι οι άνδρες θα δικαστούν σύμφωνα με το νόμο, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών είχε αποκλείσει την θανατική ποινή ως πιθανότητα.

Το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αρνήθηκε να σχολιάσει.

“Εξακολουθούνε να χρησιμοποιούν μια αντιτρομοκρατική νομοθεσία και να αποκαλούν αυτούς τους ανθρώπους τρομοκράτες”, δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Viplav Sharma. “Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο”.

Επίσης, δεν ήταν σαφές αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιλέξει να αποκλείσει ορισμένες ρήτρες στη νομοθεσία, αλλά όχι άλλες, συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα