Συναγερμός: Αποκολλήθηκε και κινείται το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου μετά από τρεις δεκαετίες! (video)

Με μέγεθος σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το γιγαντιαίο παγόβουνο της Ανταρκτικής με το όνομα A23a είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης!

Πρόσφατες δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν ότι το τεράστιο παγόβουνο, που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, αποκολλήθηκε και παρασύρεται γρήγορα από το βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής, υποβοηθούμενο από τους ισχυρούς ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα.

Είναι σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, δήλωσε ο Όλιβερ Μαρς από την Βρετανική ερευνητική υπηρεσία για την Ανταρκτική, επομένως οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά την πορεία του.

«Με την πάροδο του χρόνου πιθανότατα έχει αραιώσει ελαφρώς και έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα», είπε ο Marsh. Το A23a είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα παγόβουνα του κόσμου.

Είναι πολύ πιθανό το A23a να προσαράξει και πάλι στο νησί της Νότιας Γεωργίας. Αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα για την άγρια ζωή της Ανταρκτικής. Εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια αναπαράγονται στο νησί και αναζητούν τροφή στα γύρω νερά. Το Behemoth A23a θα μπορούσε να εμποδίσει αυτή την πρόσβαση.

Το 2020, ένα άλλο γιγάντιο παγόβουνο, το A68, προκάλεσε φόβους ότι θα συγκρουόταν στη Νότια Γεωργία, συντρίβοντας τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα της θάλασσας και διακόπτοντας την πρόσβαση σε τροφή. Μια τέτοια καταστροφή αποφεύχθηκε τελικά όταν το παγόβουνο έσπασε σε μικρότερα κομμάτια – κάτι το οποίο είναι ένα σενάριο και για το A63a.

«Ένα παγόβουνο αυτής της κλίμακας έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στον Νότιο Ωκεανό, παρόλο που είναι πολύ θερμότερος, και θα μπορούσε να κατευθυνθεί πιο βόρεια προς τη Νότια Αφρική όπου θα μπορούσε να διαταράξει το οικοσύστημα», είπε ο Marsh.

Διαβάστε ακόμα