Η άποψη των σπουδαστών της ΑΕΝ Χίου για την Ναυτική Εκπαίδευση [video]

nautiki_ekpaideusi_apopsi_spoudastwn_

Τα προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι σπουδαστές ΑΕΝ Χίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου των σπουδαστών ΑΕΝ Μηχανικών Χίου Ι. Μεννή κατά τη διάρκεια συνεδρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, με θέμα τη ναυτική εκπαίδευση.

Όπως επεσήμανε ο Ι. Μεννής πέρα των τεχνικών προβλημάτων στις Ακαδημίες, όπως η αδυναμία δικαιολόγησης απουσιών, σίτισης και έκδοσης φοιτητικού πάσου, υπάρχουν ουσιώδη θέματα που πρέπει να τεθούν προς συζήτηση.

Αντικρουόμενο χαρακτήρισε το γεγονός ότι ενώ οι Ακαδημίες είναι σχολές υψηλής ζήτησης και προτίμησης η μέχρι αντιμετώπιση των σπουδαστών δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι φοιτητές «δεύτερης κατηγορίας».

«Ως σπουδαστές, θεωρούμε ότι πρέπει να αυξηθούν οι ώρες εξάσκησης στο προσομειωτή Μηχανοστασίου, στο Μηχανουργείο καθώς και ο ώρες διδασκαλίας ναυτικών αγγλικών. Η ναυτική εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά με παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας έχοντας αγνοήσει τα οφέλη των συγχρόνων τεχνολογιών, εποπτικών υλικών, και ηλεκτρονικής μάθησης.

Ακούγεται ότι οι σπουδαστές που θα εισάγονται στις Ακαδημίες πρέπει να έχουν πτυχίο αγγλικών, παράλληλα βλέπουμε ότι στα νέα προγράμματα σπουδών υπάρχει δραματική μείωση διδασκαλίας ωρών των Ναυτικών Αγγλικών. Αυτά τα δύο, όμως, δεν συμβαδίζουν και δεν πρέπει να τα συγχέουμε. Η ναυτική ορολογία και τα ναυτικά αγγλικά έχουν διαφορετικό περιεχόμενο από τα συνήθη αγγλικά. Ίσως, θα έπρεπε να αυξήσουμε τις ώρες των ναυτικών αγγλικών, παρά να τις ελαττώνουμε. Στους μηχανικούς, για παράδειγμα, οι κατασκευαστές δίνουν μία σειρά από εγχειρίδια οδηγιών και συντήρησης των μηχανών στα αγγλικά, στα Ναυτικά Αγγλικά. Επομένως, πρέπει να συμφωνήσουμε με τον κύριο Πανά στην αναφορά του για τα αγγλικά.

Είναι αναγκαίο να μας δωθεί ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα, ανανεωμένο, και σύγχρονο σε περιεχόμενο σπουδών, ώστε το πτυχίο των ΑΕΝ να είναι πραγματικά αντάξιο των ΑΕΙ και ΤΕΙ και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς συνθήκες», κατέληξε ο ίδιος.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Ι. Μεννή στο Ίδρυμα Ευγενίδου

politischios.gr

Διαβάστε ακόμα