Αποτυχημένη η πρώτη φετινή πειρατική επίθεση Σομαλών [pics]

prwti_fetini_epithesi_peiratwn_nautilia_

Την πρώτη τους αποτυχημένη επίθεση για το 2014 πραγματοποίησαν Σομαλοί πειρατές την Παρασκευή σε ένα δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Άντεν, με αποτέλεσμα τη σύλληψη πέντε υπόπτων πειρατείας από ναυτικές δυνάμεις καταπολέμησης της πειρατείας, μια ημέρα αργότερα.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο ανέφερε την Παρασκευή ότι μια ομάδα πειρατών χρησιμοποίησε ένα μητρικό σκάφος για να ξεκινήσει μια επίθεση σε δεξαμενόπλοιο που έπλεε περίπου 115 ναυτικά μίλια Νότια του Salalah, στο Ομάν. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι πειρατές πλησίασαν σε ένα καΐκι και πυροβόλησαν προς το σκάφος, αλλά η επίθεση δεν προχώρησε, καθώς η ένοπλη ομάδα ασφαλείας του πλοίου ανταπέδωσε τα πυρά. Η έκθεση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου IMB αναφέρει ότι μετά την επίθεση ένα συμμαχικό ελικόπτερο έσπευσε στην περιοχή για να βοηθήσει. Πέντε κατηγορούμενοι για πειρατές βρίσκονται υπό κράτηση σε σχέση με την συγκεκριμένη επίθεση.

Σύμφωνα με την ναυτική δύναμη της Ε.Ε. στη Σομαλία (EU NAVFOR) ένα πετρελαιοφόρο πραγματοποίησε μια κλήση κινδύνου στο Οργανισμό Εμπορικής Ναυτιλίας του Ηνωμένου Βασίλειου (UKMTO) το βράδυ της Παρασκευής 17 Ιανουαρίου 2014, αναφέροντας ότι ήταν υπό επίθεση από πειρατές. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα, ένα ιαπωνικό ναυτικό αεροσκάφος Patrol και ένα ελικόπτερο από το ιαπωνικό πλοίο JS Samidare κατάφεραν να εντοπίσουν το καΐκι, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως μητρικό σκάφος. Η ναυαρχίδα της EU NAVFOR FS Siroco ήταν τότε σε θέση να προσεγγίσει το καΐκι και να στείλει με ελικόπτερο την ομάδα επιβίβασης.

Καθώς πλησίαζε το καΐκι, το πλήρωμα του ελικοπτέρου παρατήρησε ότι οι άνθρωποι επί του σκάφους πετούσαν στην θάλασσα εξοπλισμό που έφεραν, ενισχύοντας την υποψία ότι το καΐκι ήταν πράγματι το αναφερόμενο ως μητρικό πειρατικό σκάφος.

Μόλις η ομάδα από το FS Siroco επιβιβάστηκε στο καΐκι, 5 ύποπτοι Σομαλοί διαχωρίστηκαν από το υπόλοιπο πλήρωμα του καϊκιού και μεταφέρθηκαν στο FS Siroco για περαιτέρω έρευνα.

Η EU NAVFOR λέει ότι οι αρχικές δηλώσεις του πλοίαρχου του καϊκιού ενίσχυσαν την υποψία ότι το σκάφος είχε καταληφθεί από πειρατές στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και τα μέλη του πληρώματος είχαν κρατηθεί ως όμηροι αρκετές ημέρες πριν την επίθεση στο πετρελαιοφόρο.
“Χάρη σε μια εξαιρετικά αποτελεσματική διεθνή συνεργασία, δείξαμε άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για την πειρατεία στην περιοχή, όσο οι δυνάμεις καταπολέμησης της πειρατείας παραμένουν πλήρως αφοσιωμένοι στο καθήκον τους », δήλωσε ο διοικητής της EU NAVFOR, υποναύαρχος Hervé Bléjean, σπεύδοντας να αποδώσει τα εύσημα του στους άνδρες του FS Siroco.

Η πειρατεία στα ανοικτά του Κέρατος της Αφρικής μειώθηκε σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω του ρόλου των διεθνών ναυτικών δυνάμεων, την καλύτερη οχύρωση των σκαφών, την χρήση των ιδιωτικών ένοπλων ομάδων ασφαλείας, και του σταθεροποιητικού ρόλου της κεντρικής κυβέρνησης της Σομαλίας . Συνολικά 15 περιστατικά αναφέρθηκαν στα ανοικτά της Σομαλίας το 2013, κάτω από 75 το 2012 και 237 το 2011, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο. Σομαλοί πειρατές , ωστόσο, πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κατέχουν 50 ομήρους , και η EU NAVFOR επισημαίνει ότι η πειρατεία εξακολουθεί να θεωρείται μια σημαντική απειλή στην περιοχή.

prwti_fetini_epithesi_peiratwn_nautilia__

prwti_fetini_epithesi_peiratwn_nautilia___

prwti_fetini_epithesi_peiratwn_nautilia____

Διαβάστε ακόμα