Αθωώθηκαν τα μέλη του πληρώματος του Prestige

prestige_athwwthikan_ola_ta_melh_tou_plhrwmatos

Η ισπανική δικαιοσύνη έκρινε αθώους σήμερα τους τρεις κατηγορούμενους στη δίκη για το ναυάγιο του Prestige το Νοέμβριο του 2002 για την μία κατηγορία, η οποία αφορούσε την πρόκληση της πετρελαιοκηλίδας στα ανοικτά της Γαλικίας.

Ωστόσο το δικαστήριο καταδίκασε τον έλληνα καπετάνιο του Πρεστίζ Απόστολο Μαγκούρα σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών επειδή αρνήθηκε τη ρυμούλκηση του πλοίου πριν από το ναυάγιο.

Το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου στις 19 Νοεμβρίου του 2012 προκάλεσε τη μεγαλύτερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή στην Ιστορία της Ισπανίας.

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Prestige, με σημαία Μπαχαμών, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1976 μετέφερε 77.000 τόννους πετρέλαιο από τη Λιθουανία στη Σιγκαπούρη.

Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου εν μέσω καταιγίδας στις 13 Νοεμβρίου του 2002. Επί έξι ημέρες έπλεε στ΄ανοικτά της Γαλικίας με ένα ρήγμα στις δεξαμενές του. Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να ρυμουλκηθεί στην ανοικτή θάλασσα. Το πετρελαιοφόρο δεν άντεξε στα μεγάλα κύματα.

Κόπηκε στα δυο και βυθίστηκε το πρωί της 19ης Νοεμβρίου, στ΄ανοικτά της Γαλικίας. Πάνω από 60.000 τόννοι καυσίμου διέρρευσαν στη θάλασσα ρυπαίνοντας ακτογραμμή 2.000 χιλιομέτρων και προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την ναυτιλιακή εταιρεία υποστηρίζουν ότι η απόφαση να ρυμουλκηθεί το πλοίο στην ανοικτή θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα μια μικρή πετρελαιοκηλίδα να εξελιχθεί σε μεγάλη οικολογική καταστροφή.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα