Αύξηση των απαγωγών από την πειρατεία για το 2016- Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά

Λονδίνο και Κουάλα Λουμπούρ, 10 Ιανουαρίου 2017

Περισσότερα άτομα απήχθησαν στη θάλασσα το 2016 από ότι σε οποιαδήποτε από τα προηγούμενα 10 έτη, παρά το ότι η πειρατεία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδά από το 1998, σύμφωνα διεθνή ναυτιλιακό γραφείο (IMB) στην ετήσια έκθεση για την πειρατεία.

Στην έκθεση του 2016, το IMB κατέγραψε 191 συμβάντα πειρατείας και ένοπλης ληστείας στις θάλασσες.

«Η συνεχής πτώση στην πειρατεία είναι μια καλή είδηση, αλλά ορισμένες εμπορικές οδοί παραμένουν επικίνδυνες, και η κλιμάκωση της απαγωγής πληρωμάτων είναι μια ανησυχητική τάση σε μερικές περιοχές», δήλωσε ο Pottengal Mukundan, διευθυντής του IMB του οποίου το κέντρο παρακολούθησης της πειρατείας (PRC) καταγράφει την παγκόσμια πειρατεία από το 1991.

«Οι απαγωγές στη θάλασσα Sulu μεταξύ της ανατολικής Μαλαισίας και των Φιλιππινών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον», πρόσθεσε.

Παγκοσμίως το 2016, οι πειρατές επιβιβάστηκαν σε 150 πλοία, σε 12 έβαλαν φωτιά επάνω, επτά καταλήφθηκαν, και 22 επιθέσεις αποτράπηκαν. Ο αριθμός ομήρων ήταν 151.

Οι θαλάσσιες απαγωγές, εντούτοις, παρουσίασαν τριπλάσια αύξηση το 2015. Οι πειρατές απήγαγαν 62 ανθρώπους για τα λύτρα σε 15 χωριστά γεγονότα το 2016. Ακριβώς πάνω από τις μισές απαγωγές έγιναν στη Δυτική Αφρική, ενώ 28 απήχθησαν από τα ρυμουλκά, φορτηγίδες, αλιευτικά σκάφη, και πιο πρόσφατα εμπορικά πλοία, γύρω από τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Ο IMB πιέζει τις κυβερνήσεις για να ερευνήσει και να βρει τους απαγωγείς και να τους τιμωρήσει βάσει του νόμου.

Ο κ. Mukundan είπε ότι τα πλοία πρέπει να είναι σε εγρήγορση στις υψηλού κινδύνου περιοχές. «Οι πλοίαρχοι πρέπει να ακολουθούν τις πιο πρόσφατες καλύτερες πρακτικές διαχείρισης και όπου είναι δυνατόν να λαμβάνουν πρόωρα μέτρα για να αποφύγουν την επιβίβαση των πειρατών. Πρέπει να ενημερώσουν το IMB PRC ή τα περιφερειακά κέντρα για την πειρατεία για βοήθεια και συμβουλές», είπε.

Απαγωγές στην θάλασσα Sulu

Η απαγωγή του πληρώματος από τα ποντοπόρα εμπορικά σκάφη στη θάλασσα Sulu και τη μεταφορά τους στις νότιες Φιλιππίνες αντιπροσωπεύει μια ξεχωριστή κλιμάκωση στις επιθέσεις. Στο τελευταίο τρίμηνο, 12 άτομα πληρώματος απήχθησαν από δύο φορτηγά πλοία τα οποία ήταν εν πλω και σε ένα ακόμα αλιευτικό το οποίο ήταν αγκυροβολημένο, ενώ το Νοέμβριο έβαλαν φωτιά σε ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου αφού δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν σε αυτό. Νωρίτερα το 2016, πληρώματα απήχθησαν σε τρεις επιθέσεις σε ρυμουλκά και τις φορτηγίδες.

Ο IMB συμβουλεύει τους ναυλωτές και τους πλοιοκτήτες να αποφεύγουν τη θάλασσα Sulu και να ακολουθούν πορεία δυτικά του Kalimantan.

Νιγηρία

Ο Κόλπος της Γουινέας παρέμεινε πρώτος για το 2016, με απαγωγή 34 ατόμων που έγιναν σε εννέα χωριστές επιθέσεις. Τρία πλοία κατελήφθησαν στην περιοχή. Υπήρξε μια αξιοπρόσεχτη αύξηση στις επιθέσεις που αναφέρθηκαν από τη Νιγηρία: 36 γεγονότα το 2016, σε σχέση με τα 14 το 2015. Στις επιθέσεις συμπεριλαμβάνονται και 9 φωτιές σε πλοία από τις συνολικά 12 παγκοσμίως. Μερικές επιθέσεις έγιναν σχεδόν 100 ναυτικά μίλια από την ακτή.

Εν τω μεταξύ, τα ινδονησιακά γεγονότα πειρατείας μειώθηκαν από 108 το 2015 σε 49 το 2016. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία ήταν χαμηλού επιπέδου κλοπές, υπήρξε επιβίβαση σε όλα εκτός από τρία.

Σομαλία

Ο IMB κατέγραψε δύο γεγονότα από τη Σομαλία. Οι πειρατές προσπάθησαν να επιτεθούν σε ένα κοντέινερσιπ στο Κόλπο του Aden το Μάιο, και έβαλαν φωτιά σε ένα δεξαμενόπλοιο στη σομαλική λεκάνη σε απόσταση περίπου 300 NM από την ακτή τον Οκτώβριο. Για το IMB, αυτό το πιο πρόσφατο γεγονός καταδεικνύει ότι η ικανότητα και η πρόθεση για επίθεση σε εμπορικά πλοία συνεχίζει να υφίσταται στη Σομαλία.

Στον υπόλοιπο κόσμο

11 πειρατικές επιθέσεις αναφέρθηκαν στο Περού– 10 από αυτά στο κύριο λιμάνι της χώρας Callao – έναντι μηδενός το 2015. Ο αριθμός των επιθέσεων στο Vung Tau του Βιετνάμ ελαττώθηκε από 15 το 2015 σε επτά το 2016. Στο Μπανγκλαντές επίσης υπήρξε μείωση, από 11 το 2015 σε τρείς το 2016.

Το κέντρο εκθέσεων για την πειρατεία του IMB είναι το μόνο παγκόσμιο ανεξάρτητο 24ωρο επανδρωμένο κέντρο για να λαμβάνει τις εκθέσεις των επιθέσεων πειρατείας από όλο τον κόσμο. Ο IMB προτρέπει όλους τους πλοιάρχους και τους πλοιοκτήτες αναφέρουν όλα τα πραγματικά, αποπειραθέντα και πιθανά γεγονότα πειρατείας και ένοπλης ληστείας στον IMB PRC. Αυτό το πρώτο βήμα ώστε να εξασφαλίσουν σημαντικούς πόρους οι οποίοι θα διατίθενται από τις αρχές για να αντιμετωπίσουν την πειρατεία. Οι διαφανείς στατιστικές από έναν ανεξάρτητο, μη πολιτικό, διεθνή οργανισμό μπορούν να ενεργήσουν ως καταλύτης για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Διαβάστε ακόμα