Αλ. Τουρκολιάς: Καταλύτης η ναυτιλία για την οικονομία

Τη σημασία της ναυτιλίας στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλ. Τουρκολιάς, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της PwC για τον κλάδο, στον Πειραιά.

Η ναυτιλία όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΤΕ συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα -μέσω συνεργειών με άλλους κλάδους- ποσοστό υψηλότερο του 6% ετησίως στην οικονομική δραστηριότητα, ενώ συνιστά την αιχμή, αλλά και το πλέον αναγνωρίσιμο σύμβολο της επιτυχημένης εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας του Έλληνα, που ανταγωνίζεται με επιτυχία σε διεθνές επίπεδο.

Επιπτώσεις

Ο κ. Τουρκολιά αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και στις ελληνικές τράπεζες και τη δύσκολη θέση που αυτές βρέθηκαν λόγω PSI. Παρά τη δύσκολη αυτή κατάσταση οι τράπεζες συνέχισαν να στηρίζουν τη ναυτιλία υπογράμμισε την ίδια στιγμή που οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες με ηγετική θέση στον τομέα αποχώρησαν τελείως ή συρρίκνωσαν τα σχετιζόμενα με τη ναυτιλία χαρτοφυλάκιά τους, οι ελληνικές τράπεζες στήριξαν τον κλάδο.

Συνολικά εννέα ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν για το 2012 στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας με 10 δισ. ευρώ περίπου και 42 τράπεζες ξένων συμφερόντων έχουν έκθεση στην ελληνόκτητη ναυτιλία με το σύνολο των δανειακών κεφαλαίων να ανέρχεται σε 40 δισ. ευρώ περίπου.

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη των καταθέσεων τα τελευταία τρία τρίμηνα (με κάποιες ενδείξεις κόπωσης, όμως, την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου, που συμπίπτει με την εκδήλωση της κρίσης στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της πρόσβασης στον απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, είναι σαφής ένδειξη βελτίωσης του κλίματος και των ευνοϊκών επιδράσεων από τη μείωση της αβεβαιότητας και της ομαλής υλοποίησης του προγράμματος.

Επανεκκίνηση

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς και η σταθεροποίηση και η σταδιακή ανάκαμψη της καταθετικής βάσης θα αποτελέσουν και το σημείο επανεκκίνησης του τραπεζικού συστήματος σε ένα χρονικό σημείο όπου η συνεισφορά τους θα είναι σημαντική για την ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε ο κ. Τουρκολιάς.

Στο νέο περιβάλλον, σημείωσε, η αιχμή του δόρατος για ανάπτυξη θα είναι παραγωγικοί κλάδοι με υψηλό συντελεστή εξωστρέφειας, όπως η ναυτιλία, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, ο τουρισμός, αλλά και το πιστωτικό σύστημα μετά την επιτυχή διείσδυσή του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. << Εννέα ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν για το 2012 στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας με 10 δισ. ευρώ, τόνισε ο Αλ. Τουρκολιάς

imerisia.gr

Διαβάστε ακόμα