”Μποφόρ” στη ναυτιλία λόγω φορολόγησης

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Μείζον θέμα για την ποντοπόρο ναυτιλία ανέκυψε και διογκώθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου 48ωρου, αναφορικά με την εισαγωγή εισφοράς για το συνάλλαγμα που εισάγουν επιχειρήσεις του κλάδου απειλώντας έντονα το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα σε έναν κατ΄ εξοχήν ανταγωνιστικό κλάδο της χώρας και εκ των βασικότερων πυλώνων της οικονομίας.

Και αυτό διότι από την Παρασκευή το απόγευμα το δημόσιο εμφανίζεται να αξιώνει να επιβαρύνει με ποσοστό από 6% έως 10% τις ευρωποιήσεις συναλλάγματος από την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών σε ξένο συνάλλαγμα παρά την, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, αντισυνταγματικότητα ενός τέτοιου ενδεχόμενου αλλά και παρά την νομοθέτηση της επιβολής φόρου στα πλοία υπό ξένη σημαία, δηλαδή την πλειοψηφία του ελληνικού στόλου.

Και αν το ζήτημα της επιβολής φορολογίας στην ξένη σημαία έχει γίνει κατόπιν συγκατάθεσης της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών (που απαιτείται για να μπορέσει να μην προσκρούσει στο σύνταγμα), το θέμα της εισφοράς στο εισαγόμενο συνάλλαγμα, πρακτικά δηλαδή επί του τζίρου, απαιτεί προσεκτική εξέταση.

Αναμένονται διευκρινήσεις

Εντός της ημέρας, οπότε και η ψήφιση της επίμαχης διάταξης, αναμένεται να παρασχεθούν διευκρινίσεις και πιθανώς να γίνουν επαναδιατυπώσεις σε ένα κείμενο που έκανε μεγάλο μέρος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας (που έτυχε να διαβάσει τα σχετικά δημοσιεύματα τα οποία προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση το Σαββατοκύριακο) να… μείνει με το στόμα ανοιχτό και οδήγησε σε σκέψεις ακόμα και ενδεχόμενης μαζικής εξόδου του εφοπλισμού από τη χώρα. Σημειώνεται πως το θέμα είναι αποκλειστικής ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών -και πρωτοβουλίας όπως αναφέρουν στην Ακτή Βασιλειάδη.

Η περί ου ο λόγος εισφορά αφορά πάντως, όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, τις μεσιτικές εταιρείες και όχι τις διαχειρίστριες ή τις πλοιοκτήτριες ήτοι αυτές που, κυρίως, μεσολαβούν σε αγοραπωλησίες και ναυλώσεις. Ακόμα και έτσι όμως το πλήγμα είναι σημαντικό: αποθαρρύνεται ένας υποκλάδος της ναυτιλίας και μάλιστα, ειρωνικά, δύο μόλις μέρες μετά την δημοσίευσημελέτης του ΙΟΒΕ (την οποία έχει δημοσίως επικαλεστεί ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας πριν ακόμα δημοσιευτεί καθώς συμμετείχε στην σύνταξή της επί διευθύνσεως του Ιδρύματος από τον ίδιο) στην οποία υπολογίζεται στο 5,8% του ΑΕΠ το επιπλέον όφελος για την εθνική οικονομία από μία ενίσχυση των εργασιών της ναυτιλίας.

Ενίσχυση σε έκταση που να αντιστοιχεί στη δραστηριότητα των ελληνικών γραφείων στο εξωτερικό, η οποία θα διεκπεραιώνεται από ελληνικά και ξένα ναυτιλιακά γραφεία ευρισκόμενα στην ελληνική επικράτεια, με ταυτόχρονη επαρκή ανταπόκριση των υπολοίπων κλάδων στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες. Δηλαδή να προτείνεται να γίνει στην Ελλάδα φιλικότερο το πλαίσιο λειτουργίας και φορολόγησης και να δώσει κίνητρα για να έρθουν όλα τα ελληνόκτητα συμφέροντα να εγκατασταθούν εδώ.

Φορολογήθηκαν όλες οι σημαίες

Τι έγινε όμως και προκλήθηκε αυτή η σύγχυση ξαφνικά; Γιατί πολλοί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πάει να βάλει φόρο επί του τζίρου; Με την ψήφιση του φορολογικού την Παρασκευή επιβλήθηκε φορολόγηση με το μοντέλο του tonnage tax και σταπλοία υπό ξένη σημαία, η διαχείριση των οποίων γίνεται από εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα, κατ΄ αναλογία του συστήματος φορολόγησης που ισχύει και στα πλοία με ελληνική σημαία.

Η εξέλιξη αυτή είναι προϊόν της συμφωνίας και της διαβούλευσης μεταξύ της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργού ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού και της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία εθελοντικά συναίνεσε στην επιβολή πρόσθετης φορολόγησης παρά την συνταγματική κατοχύρωση του αφορολόγητου της ποντοπόρου.

Την Παρασκευή το βράδυ, όμως, μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου κατατέθηκε στη Βουλή πολυνομοσχέδιο για την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασαν το τελευταίο διάστημα στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την καταβολή της δόσης.


Τι λέει η επίμαχη προς ψήφιση διάταξη

Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο επιβάλλεται ετήσια εισφορά σε ξένες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την μεσιτεία πλοίων.

Ειδικότερα, όπως ορίζεται στη διάταξη «επιβάλλεται ετήσια εισφορά στα γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων οποιουδήποτε τύπου που απασχολούνται αποκλειστικά με την εκμετάλλευση, ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική σημαία, τα οποία έχουν ολική χωρητικότητα άνω των 500 κόρων».

Επίσης, αναφέρει ότι «επιβάλλεται ο φόρος και σε αλλοδαπές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιρειών. Εξαιρούνται οι εταιρείες των επιβατικών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικά δρομολόγια».

«Η εισφορά επιβάλλεται για 4 έτη (2013-2016) και υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ετήσιου συνολικού ποσού εισαγόμενου συναλλάγματος». Η εισφορά υπολογίζεται σε δολάρια ΗΠΑ και με υπουργική απόφαση θα ρυθμιστούν ειδικότερα ζητήματά της. Τα προσδοκώμενα έσοδα από την ετήσια εισφορά προϋπολογίζονται σε 15,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η εισφορά προβλέπεται να υπολογίζεται ως εξής:

-«με συντελεστή 10% για εισαγωγή συναλλάγματος έως 200.000 δολάρια ΗΠΑ (δηλαδή φόρος έως 20.000 ευρώ). Για τα γραφεία που εισάγουν συνάλλαγμα έως 50.000 δολάρια επιβάλλεται εισφορά που αντιστοιχεί στα 50.000 δολάρια. Για παράδειγμα, είτε 30.000 δολάρια εισάγει ένα γραφείο είτε 50.000 η εισφορά που επιβάλλεται είναι 5.000 δολάρια».

-«με συντελεστή 8% στο ποσό από 200.000,01 έως 400.000 δολάρια».

-«με συντελεστή 6% το επιπλέον ποσό πάνω από 400.000 δολάρια».

Το πολύ μικρό ύψος των προσδοκώμενων εσόδων από την ετήσια εισφορά αυτή (15,5 εκατ. ευρώ) αποτελεί και τη μόνη ένδειξη ότι η διάταξη αφορά τους brokers και όχι τις διαχειρίστριες αναφέρουν κύκλοι της Ακτής Μιαούλη που περιμένουν μετ’ επιτάσεως όμως να δουν περισσότερες διευκρινίσεις διότι όπως επισημαίνουν η διατύπωση είναι τέτοια που αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνείας από τις ΔΟΥ.

Σημειώνεται πως το 2011 το συνάλλαγμα που εισέρρευσε στη χώρα από την ποντοπόρο ανήλθε σε 14.097 εκατ. ευρώ και σε μεγάλο βαθμό πήγε σε πληρωμές, δηλαδή έξοδα. Μια φορολόγησή του και μάλιστα με τους παραπάνω συντελεστές θα ισοδυναμούσε με “ταφόπλακα” για την Ελλάδα ως έδρα της ελληνόκτητης ποντοπόρου και ερήμωση του νηολογίου, τονίζουν πολλές και διαφορετικές ναυτιλιακές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr. Και όλα αυτά παρά την συνταγματική κατοχύρωση του αφορολόγητου της ποντοπόρου από το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα όμως δεν φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα την τρόικα και σε πολλές άλλες περιπτώσεις κοινωνικά σημαντικότερες.

capital.gr

Διαβάστε ακόμα