Αύριο τα αποτελέσματα για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Aναβλήθηκαν για αύριο Πέμπτη οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου σε Λευκωσία και Νέα Υόρκη που είχε προγραμματισθεί για σήμερα αναβλήθηκε και λόγω της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το Κυπριακό θα γίνει αύριο το απόγευμα.

Πριν λίγες μέρες είχε διαρρεύσει ότι η ποσότητα φυσικού αερίου αναμένεται να είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Το Δεκέμβριο του 2011 η κυπριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι με βάση τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης το κοίτασμα φυσικού αερίου εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Τα δημοσιεύματα της περασμένης βδομάδας έκαναν λόγο για κοίτασμα μικρότερο των 5 τρισ. τρισεκατομμύριων κυβικών πόδιων.

Οι ειδικοί διαμηνύουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και επισημαίνουν ότι οι σχεδιασμοί για την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού υγροποίησης πρέπει να συνεχιστούν.

news.in.gr

Διαβάστε ακόμα

Νυχτερινή περιπολία στα θαλάσσια σύνορα, στην περιοχή της Μυτιλήνης, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας με σκάφος του Λιμενικού Σώματος ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο υπουργός ενημερώθηκε για όλες τις τεχνικές δυνατότητες τους πλωτού περιπολικού σκάφους και παρακολούθησε από κοντά το πλήρωμά του να επιχειρεί σε πραγματικές συνθήκες.

«Αυτά τα παιδιά επωμίζονται ένα βαρύ και παράλληλα εθνικό καθήκον να επιτηρούν και να αποτρέπουν την είσοδο παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα μας. Έχουν υποστεί περικοπές και θυσίες αλλά δε ζητούν τίποτα. Το ελάχιστο γι’ αυτά τα παιδιά είναι η αναγνώριση του έργου τους και η ηθική τους ανταμοιβή. Αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ» δήλωσε μετά το τέλος της περιπολίας ο κ. Βαρβιτσιώτης.

tovima.gr

Διαβάστε ακόμα

Βραδινές ώρες χθες, διαπιστώθηκε από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Αστυπάλαιας, η εκδήλωση πυρκαγιάς στο Ε/Γ – Τ/Ρ «ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙ» Ν. Καλ. 206, το οποίο ήταν πρυμνοδετημένο σε προβλήτα της Σκάλας Αστυπάλαιας, πλησίον άλλων σκαφών.

Άμεσα ενημερώθηκαν ο δήμος Αστυπάλαιας καθώς και η ομάδα εθελοντών «Σ.Ε.Π.Π.Α.» προκειμένου συμβάλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς με βυτιοφόρα οχήματα, χωρίς αυτό όμως να κατέστη δυνατόν λόγω της έκτασης της.

Άμεσα αλιευτικό σκάφος ρυμούλκησε το «ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙ» έξω από τον χώρο του λιμανιού προκειμένου αποφευχθεί η εξάπλωση της πυρκαγιά στα παραβεβλημένα σκάφη.

Λίγο αργότερα το ανωτέρω σκάφος λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς βυθίστηκε μισό ναυτικό μίλι από το λιμάνι της σκάλας Αστυπάλαιας.

Από το περιστατικό δεν υπήρξε τραυματισμός και δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Αστυπάλαιας.

Διαβάστε ακόμα

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ελευσίνας, από τον Ο.Λ.Ε. Α.Ε. ότι στην περιοχή «ΦΟΝΙΑ» του παλαιού λιμένα Ελευσίνας, βυθίστηκε το Ε/Γ- Τ/Ρ «DORIANSKY» Ν.Π. 4501.

Στο ανωτέρω σκάφος δεν επέβαιναν άτομα, ενώ η βύθιση του δεν αποτελεί κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα και δεν προκλήθηκε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση, ενημερώθηκε η νόμιμος εκπρόσωπος του σκάφους για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

hcg.gr

Διαβάστε ακόμα

Συνέβη σήμερα το πρωί στη Κάτω Βασιλική ,όταν έκπληκτοι οι ψαράδες αντίκρισαν στα δίκτυα τους το καρχαριoειδές που βλέπετε στη φωτογραφία το οποίο είχε μήκος 2 μέτρα και ζύγιζε 80 κιλά.

Σύμφωνα με τους ψαράδες το είδος δεν θεωρείτε επικίνδυνο και πιθανόν να ακολούθησε κάποιο πλοίο και έφτασε ως εκεί άλλωστε δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στη συγκεκριμένη περιοχή.

nafpaktianews.gr

Διαβάστε ακόμα

Λύση στο αδιέξοδο που δημιουργούσε στους παραγωγούς ευπαθών κυπευτικών προϊόντων της Κρήτης και ειδικότερα των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου η παράταση της απεργίας των ναυτεργατών (δείτε εδώ) δόθηκε τελικά αργά απόψε.

Μετά από πολύωρες συζητήσεις των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των αγροτών με τους αρμοδίους του Υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και την πλευρά των ναυτεργατών, έγινε γνωστό ότι δόθηκε ειδική άδεια από το Υπουργείο ώστε να δρομολογηθεί πλοίο και να γίνει η μεταφορά των αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αύριο βράδυ 70 νταλίκες αναμένεται να φορτωθούν και να φύγουν από το λιμάνι του Ηρακλείου χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, προκειμένου και να περιφρουρηθεί η απεργία των ναυτεργατών και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην μεταφορά των προϊόντων.

cretalive.gr

Διαβάστε ακόμα

Αυξήθηκαν οι ελληνικές εισαγωγές από την Αργεντινή, τους πρώτους εννέα μήνες (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) του 2012, κατά 26,5% (από 72,6 σε 91,8 εκατ. ευρώ) ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 25,6% (από 3,9 σε 2,9 εκατ. ευρώ).

 Αυτό αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες, στην οποία σημειώνεται ότι «η Αργεντινή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων επενδυτών, στους τομείς της Ναυτιλίας (NAVIOS SOUTH AMERICAN LOGISTICS INC), των Κατασκευών (Όμιλος LIBRA), των Τηλεπικοινωνιών (INTRALOT), της Οινοποιίας (ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ) και της Βιομηχανίας Τροφίμων (PAVLIDIS S.A.)».

Επιπλέον, όπως υπενθυμίζεται, στην Αργεντινή είναι εγκατεστημένες πολλές άλλες εταιρείες ομογενών και Αργεντινών ελληνικής καταγωγής, οι οποίες έχουν συστήσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Αργεντινής, με έδρα το Μπουένος Άιρες.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία, το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα από την Αργεντινή στη χώρα μας είναι όλο και ισχυρότερο: οι αφίξεις στην Ελλάδα Αργεντινών τουριστών αυξήθηκαν από 5.462 το 2005 σε 17.772 το 2010 και 21.912 κατά το 2011.

 Κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2012 οι αφίξεις τουριστών από Αργεντινή υπερδιπλασιάσθηκαν εκ νέου (11.532 έναντι 5.017 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011), «παρά τους ολοένα αυστηρότερους περιορισμούς στην κτήση συναλλάγματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Οι Αργεντινοί που επισκέπτονται τη χώρα μας ανήκουν, προφανώς, σε μεσαία ή ανώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα της χώρας αυτής. Τα νησιά της Ελλάδας είναι ένας ‘εξωτικός’ προορισμός για τους Αργεντινούς, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητη η τάση συγκράτησης ή και μείωσης των τιμών στα ελληνικά τουριστικά θέρετρα, η οποία ερμηνεύεται ως μια μοναδική ευκαιρία για τους Αργεντινούς να επισκεφθούν τη χώρα μας», υπογραμμίζεται στο σχετικό έγγραφο.

Τέλος, αναφέρεται ότι το έλλειμμα του διμερούς εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας με την Αργεντινή περιορίσθηκε κατά 32,4% εντός του 2011, λόγω της γενικότερης ανόδου των εξαγωγών μας, της εξαγωγής ορυκτελαίων πετρελαίου αλλά και της διολίσθησης των εισαγωγών μας από τη χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Οι εισαγωγές μας από την Αργεντινή συνίστανται βασικά σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα ή βασικής μεταποίησής τους, ενώ οι εξαγωγές μας (πλην καπνών) σε δευτερογενή προϊόντα.

Πάντως, οι απότομες μεταβολές στην αξία πολλών δασμολογικών κλάσεων από έτος σε έτος καταδεικνύουν ότι οι εξαγωγές μας προς την Αργεντινή δεν έχουν αποκτήσει ακόμη σταθερό σημείο αναφοράς.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα