Ναυτικοί Τομείς στα ΕΠΑΛ Καρδαμύλων και Οινουσσών χωρίς πλοιάρχους!

Το Υπουργείο Παιδείας δεν σταματά να μας εκπλήσσει δυσάρεστα. Αυτή τη φορά δύο ΕΠΑΛ, εκείνο των Καρδαμύλων κι αυτό των Οινουσσών, στερούνται τη βασική ειδικότητα εκπαιδευτικού στο ναυτικό τομέα, δηλαδή τον καπετάνιο, με αποτέλεσμα να έχουμε μπει στο Νοέμβρη κι ακόμη να μην γνωρίζουν πότε θα καλυφθούν τα κενά.

Ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, Γιάννης Λιγνός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην «Α» αναφέρθηκε στο πρόβλημα, που έχει ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των γονέων, οι οποίοι τη Δευτέρα αναμένεται να επισκεφθούν τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευτυχία Βλυσίδου.

Βέβαια, παρά το ενδιαφέρον της τελευταίας, το οποίο επισήμανε ο κ. Λιγνός, η ρίζα του κακού βρίσκεται στη διαχείριση του υπουργείου για την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια, αφού με δεδομένη τη μη πρόσληψη μονίμων, η τύχη τους κρίνεται από τις προσλήψεις αναπληρωτών, που ακόμα δεν έχουν γίνει, ή ωρομίσθιων.

Έτσι σήμερα, οι 25 μαθητές του ναυτικού τομέα του ΕΠΑΛ Καρδαμύλων, ανάμεσά τους και εκείνοι της τρίτης λυκείου, που θα συμμετάσχουν και στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν μπορούν να διδαχθούν το σύνολο των ναυτικών μαθημάτων, που για όλες τις τάξεις σημαίνει 23 κενές εβδομαδιαίως ώρες!

Εμβαλωματικά καλύπτονται 6 ώρες για τους υποψήφιους πλοιάρχους, από τον εκπαιδευτικό – μηχανικό στο ένα μόνο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν στις πανελλαδικές (ευστάθεια), όμως δε γίνεται καμία ώρα στο δεύτερο (ναυτιλία).

Κι όλα αυτά, γιατί προφανώς το υπουργείο θέλοντας να εξοικονομήσει χρήματα, καθυστερεί τις προσλήψεις και ειδικά για τα ΕΠΑΛ, αφήνει τους καθηγητές ειδικοτήτων στην τελευταία ομάδα προσλήψεων αδιαφορώντας για το ότι οι μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν το πρώτο τετράμηνο!
Και να φανταστεί κανείς ότι αυτό συμβαίνει σε έναν τομέα του επαγγελματικού λυκείου που η αύξηση του μαθητικού δυναμικού τα τελευταία χρόνια, λόγω της στροφής των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, είναι ραγδαία (μόνο φέτος η Α’ τάξη στο ΕΠΑΛ Βροντάδου έχει 40 μαθητές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιγνός).

Το πρόβλημα στα ΕΠΑΛ Καρδαμύλων και Οινουσσών επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της στην «Α» και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ευτυχία Βλυσίδου, λέγοντας ότι το αίτημα για πρόσληψη καθηγητών ναυτικών μαθημάτων έχει σταλεί στο Υπουργείο, αναμένοντας ακόμη την απάντησή του.

alithia.gr

Διαβάστε ακόμα